Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Orban’ın politikalarını cezalandırdı: Macaristan vatandaşlarına vize kısıtlaması

ABD hükümeti, Macaristan pasaportu sahiplerine kısıtlamalar getirdi. İki ülkenin arası Viktor Orban’ın LGBTİ+ politikası yüzünden gerilmişti.

ABD’li yetkililer Budapeşte’nin Vaşington tarafından defalarca gündeme getirilen güvenlik zafiyetlerini gidermediğini söyledi.

ABD-Macaristan ilişkileri son dönemlerde Budapeşte’nin İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin parlamento oylamasını ertelemesi ve Başbakan Viktor Orban’ın muhafazakar hükümetinin LGBTİ+ haklarına getirdiği kısıtlamalar nedeniyle gerilmişti. Macaristan, İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin tutumlarını takip eden bir politikaya sahipti.

ABD’nin Budapeşte Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, Elektronik Seyahat İzni Sistemi (ESTA) kapsamında Macarlara sunulan geçerlilik süresinin iki yıldan bir yıla indirileceğini ve sistem kapsamında birden fazla ziyaret yerine, tek ziyarete izin verileceğini söyledi.

ABD Büyükelçiliği, Macaristan’ın 2011-2020 yılları arasında çoğunluğu komşu ülkelerde yaşayan etnik Macarlardan oluşan yaklaşık bir milyon kişiye “kimliklerini doğrulamak için yeterli güvenlik önlemleri almadan” vatandaşlık verdiğini söyledi. Uzmanlara göre Orban’ın verdiği vatandaşlıklar, ülkesindeki seçimleri kazanmak için yaptığı bir hamleydi.

Macaristan Başbakanı Orban’dan Erdoğan’a seçim tebriği: “Ezici ve sorgulanamaz ilk tur zaferi…”

Viktor Orban

Üst düzey bir ABD hükümeti yetkilisi, değişikliklerin Vize Muafiyet Programının diğer 39 katılımcısı için geçerli olmadığını ve “Macaristan’a özgü” olduğunu söyledi : “Ortada sistemik bir sorun var. 2011-2020 yılları arasında yüz binlerce pasaport kimlik doğrulama gereklilikleri yerine getirilmeden verildi. “

Söz konusu tedbirin iki hükümet arasında sürtüşmelere neden olan diğer konularla ilgili olup olmadığı sorulduğunda ABD’li yetkili, “ABD, Macaristan’ın tercihlerini yakından takip ediyor” diyerek soruyu yanıtladı. ABD, Orban hükümetinin LGBTİ+ politikalarını sertçe eleştirmişti. Yetkili, Macaristan’daki güvenlik açıklarının Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden çok önce tespit edildiğini söyledi.

Kısıtlamalar, Orban’ın iktidardaki Fidesz partisinin İsveç’in NATO üyeliğini oylamak üzere muhalefet partileri tarafından çağrılan parlamento oturumunu boykot etmesinden bir gün sonra uygulamaya konuldu.

İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından geçen yıl NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuş ancak Türkiye ve Macaristan’ın itirazları nedeniyle başvurusu ertelenmişti.

2014 yılında ABD, Orban’ın önceki hükümetine demokratik değerlere karşı tehdit oluşturan politikalarından vazgeçmesi için bir uyarı olarak altı Macaristan vatandaşının ABD’ye girişini yasaklamıştı.

Orban’ın taktığı “Büyük Macaristan” atkısı diplomatik krize yol açtı: Romanya ve Ukrayna özür bekliyor

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.