Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enflasyon rekortmeni lokanta ve oteller: Dışarıda bir gün kaç TL?

Yurttaşlar, ülkedeki ekonomik krizi her alanda hissetmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temmuz ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 47,83. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 82,62 ile lokanta ve oteller oldu. Sizin için İstanbul’da bir lokantaya, muhafazakar gençlerin zaman geçirdiği bir kafeye ve bir bara gidip fiyatları yerinde inceledik.

Dışarıda vakit geçirmek her geçen gün daha pahalı hale geliyor. Özellikle dışarıda yeme-içme bir önceki yıllara çok daha pahalı. Yurttaşlar, artık bir kahve içerken bile iki kere düşünmek zorunda. TÜİK’in açıkladığı verilere göre de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla enflasyon rekortmeni yüzde 82,62 ile lokanta ve oteller. Buna göre, 2022 Temmuz’da 80 Türk Lirası’na (TL) yediğimiz bir yemeğin fiyatı bu yıl 145 TL oldu.

Biz de birbirinden farklı üç mekana gidip, fiyatların nabzını tuttuk. İlk durağımız, İstanbul-Sarıyer’e bağlı Maslak’taki bir lokanta…

Uzun süredir öğle yemeklerimi yediğim bu lokantada fiks menünün fiyatı nisanda 145 TL’ydi. Martta 165 TL olan menü, temmuz ayında 185 TL’ye yükseldi.

Bir ana yemek ve iki yan yemekten oluşan bu menüye, nisan ayından bu yana yüzde 27,5 zam gelmiş. Son zammın ne zaman geldiğini sorduğum çalışanlar, KDV artırımından sonra mecburi olarak lokantanın zam yapmak zorunda kaldığını söyledi. 

İkinci durağım ise Üsküdar’da daha çok muhafazakar gençlerin vakit geçirmekten hoşlandığı bir kafe. Bu kafe oldukça çok masanın deniz kenarındaki bir alana sıkıştırıldığı, fazlaca müşterinin olduğu bir yer. Bu kafede fiyatlar, zincir kahvecilere göre yaklaşık yüzde 30 daha pahalı. Amerikanoyu zincir kahvecilerde yaklaşık 65 TL’ye içebilirsiniz. Burada bir bardak amerikano 91 TL.

Tatlılarda ise geniş bir fiyat yelpazesi var. 90 TL’den başlayan tatlı fiyatları 150 TL’ye kadar yükseliyor. Ben bir porsiyon magnolia sipariş ettim. Magnolianın fiyatı ise 100 TL’ydi. Böylece, bir amerikano ve magnoliaya 191 TL ödedim.  

Son durağım İstanbul-Beyoğlu’nda düzenli olarak gittiğim bir bar oldu. Bu barda 50’lik fıçı biraların fiyatı 85 TL’den, 50’lik şişe biralar ise 95 TL’den başlıyor. Karnınız açsa ve biranın yanında bir hamburger yemek isterseniz vegan burger 160 TL, etli burgerler ise ortalama 200 TL. Eğer patates kızartması tercih ederseniz, o da 85 TL. Yaklaşık 3-4 ay önce bu barda biraların fiyatı ortalama 60 TL’den başlıyordu. Bu hesaba göre, temmuzdan bu yana biralara ortalama yüzde 58 zam gelmiş. 

471 TL’ye bir gün

Dışarıda bir öğün yemek, kahve, tatlı ve bir şişe biraya toplamda 471 TL harcadım. Enflasyona göre, 2022 Temmuz’da bu harcamayı yapsaydım, aynı ürünlere 268 TL ödeyecektim.

Asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğu düşünülürse, bir günde 471 TL harcamak oldukça yüksek kabul edilebilir. Eklemekte fayda var, ben bir öğün yemek yedim. Eğer dışarıda üç öğün yeseydim, tutar çok daha yüksek olabilirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.