Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM Akbelen için toplandı | İkizköylü Nejla Işık: “Tüm milletvekillerinin Akbelen’e akın etmesini, toprağa yatmasını istiyoruz”

Muhabirler: Özgecan Özgenç – Enes Berk Demirkol – Cansu Timur

TBMM, Akbelen için olağanüstü toplanıyor. CHP’nin çağrısıyla saat: 15.00’te yapılacak genel kurulda, Akbelen’deki maden şirketinin çevreye verdiği zararın görüşülüp görüşülmeyeceği hakkında karar verilecek. Ankara’da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, dernekler ve sendikalar Akbelen’den ve Dikmece’den gelen yurttaşları karşıladı. Köylüler iktidara tepki gösterdi.

Muğla’nın Milas ilçesinde İkizköy bitişiğindeki Akbelen Ormanı’nda YK Enerji kömür sahasını genişletmek için geçtiğimiz haftalarda ağaçları kesti. Çevre aktivistleri ve köylüler, ağaç kesimini engellemek üzere nöbet tuttu ancak nöbetler sonuç vermedi.

İZLEYİN: Bir Medyascope belgeseli: Akbelen Ormanları ve İkizköy’ün hikayesi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin çağrısıyla (CHP) TBMM bugün (8 Ağustos) Akbelen için olağanüstü toplanıyor. Bölgede yaşayan köylüler, bugün Muğla’dan Ankara’ya gelerek eylem yapıyor. Eylemin ardından köylülerin TBMM’de grup toplantılarına katılarak seslerini duyurmaya çalışması bekleniyor.

Hatay’ın Antakya ilçesinin Dikmece köyünde tarım ve zeytinlik arazilerine “acele kamulaştırma kararı” alınmıştı. 31 Temmuz’da topraklarına sahip çıkmak için eylem yapan Dikmecelilere jandarmanın biber gazı ve copla müdahalesinden sonra, yurttaşlar nöbete başlamıştı. Kamulaştırılan arazilerin deprem sonrasında konut inşaatı için kullanılacağı söyleniyor ancak Dikmece köylüleri, Hazine’ye ait arazilerde değil zeytinliklerde inşaat yapılmasına tepki gösteriyor. TBMM Akbelen için toplanırken, Dikmeceliler de “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” diyerek Ankara’ya geldiler.

CHP’nin önerdiği toplantının başlayabilmesi için en az 200 milletvekilinin genel kurul salonunda bulunması gerekiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 15 Temmuz 2023 Cumartesi günü tatile girmişti. Muhalefet partileri ise TBMM’yi 25 Temmuz’da zam gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırmak için imza toplamıştı. AKP ve MHP, TBMM’nin zamları görüşmek için toplanması önerisini reddetmişti.

İZLEYİN: Akbelen Ormanları’nda katliam | Abluka altındaki bir köylünün 1 günü

İkizköylü bir kadın: “Biz ne yiyip ne içeceğiz? Köyümüzde köylü olarak kalırsak acımızdan ölmeyiz”

Eylemde konuşan İkizköylü bir kadın, sıcak havaların iklim krizi sebebiyle olduğuna dikkat çekerek, köylerine zarar verilmesinin yaşamlarını yok ettiğini şu sözlerle anlattı:

“Biz köyümüz yok olmasın, havamız yok olmasın, suyumuz tükenmesin bitmesin, toprağımızdan olmayalım diye bu işin peşine düştük. Diyorlar ki biz kömür aldıktan sonra ağaç dikeceğiz. Yok olan evleri, ovalarımızı, köylerimizi yerlerine getirebilecekler mi? Biz yok olduktan sonra şehir hayatına gittikten sonra köyleri yok olmasını geri getirebilecekler mi yetkililere bunu sesleniyorum. Bizi köyümüzden etmesinler, biz köyde hayvancılık yapıyoruz, tarımcılık yapıyoruz, pazarcılık yapıyoruz. Bu iklim krizi içinde yaşıyoruz. Zaten sıcakların içinde yaşıyoruz. Bir kilo domates kaç para, bir çuval un kaç para, ekmek kaç para? Biz ne yiyip ne içeceğiz? Bir tane ev kaç para? Beş milyondan aşağıya ev yok. Bir dönüm tarla 500 bin lira olmuş biz nasıl alacağız? Biz köyümüzde köylü olarak kalırsak acımızdan ölmeyiz.”

OKUYUN: Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı’na seslendi: “Genel kurulda ‘Hayır’ derseniz iki elim yakanızda olur”

“İyi ki yola öğlen çıkmışız yoksa bugün Meclis’te görüşemeyecekmişiz”

Eylemde konuşan İkizköylü Nejla Işık, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin eylem yapanları hedef göstermesine şu sözlerle tepki gösterdi:

Ormanlar kesilmesin diye bağırmaktan sesimiz kısıldı. İkizköy, Akbelen’den, nöbet alanından hepinize kucak dolusu sevgi selam getirdik. Marjinal gruplar burada, toprağını savunan, ormanını, doğasını, suyunu savunan İkizköylüler artık marjinal, vatan haini olmuş durumda. Eğer bu vatan hainliğiyse biz sonuna kadar marjinaliz. Burada 90 yaşında Zehra ninemiz marjinalse, toprakla haşır neşir olan köylü kadınlar marjinalse sonuna kadar marjinaliz. Akbelen’i, İkizköy’ü malzeme etmeyeceğiz. Dün öğlen 1 buçukta çıktık yola. Gece 5 buçukta gelebildik buraya. Defalarca yolumuz kesildi, arandık. İyi ki öğlen çıkmışız yoksa bugün Meclis’te görüşemeyecekmişiz.

Eylem yapan yurttaşlar, Ankara-Kızılay Selanik Caddesi’nde, Makina Mühendisleri Odası önünde basın açıklaması yaptı ve TBMM’ye gitti.

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’nda 24 Temmuz Pazartesi sabahı jandarma ekipleri ve TOMA ile karşılaşan köylüler ağaç kesimini engellemek üzere harekete geçince müdahale ile karşı karşıya kaldı. Jandarmanın biber gazıyla müdahale etmesi üzerine çıkan kargaşada dört kişi yaralandı, sekiz kişi gözaltına alındı. Akbelen Ormanı’nda yaşananları, İkizköylü Aytaç Yakar ve çevre aktivistleri Esra Işık ve Halime Şaman’a sormuştuk.

Medyascope, Akbelen Ormanı’nda yaşananları gözlemledi. Akbelen Ormanı’na giden yollarda askerlerle karşılaşıldı. Oluşturulan kontrol noktalarında, gerekli görüldüğü takdirde araçlar durduruldu. Nöbetin tutulduğu alana gidebilmek için ise ayrıca bir kontrolden geçilmesi gerekti. Kimlik numaralarıyla sorgulama yapıldı, çantalar kontrol edildi. Her gidiş gelişte kontrole maruz kalan bir köylü bu duruma “10 gündür sürekli buraya geliyorum, jandarmalara, ‘Terörist miyim, neden sürekli sorguluyorsunuz?’ diyorum. Zaten küçük bir çantam var, içine ancak telefonum sığıyor, neyi kontrol ediyorlar?” diye tepki gösteriyordu.

Akbelen’de nöbet tutan İkizköylülerden biri olan 62 yaşındaki Muzaffer Döşeme’yle Akbelen Ormanı’ndaki direnişi konuşan Medyascope, 24 Temmuz Pazartesi günü başlayan ağaç kıyımını ve ardından yaşananları yazdı.

“Gerekirse hapse de gireriz, ölürüz”

İkizköylü Nejla Işık CHP Grup Toplantısı’nda konuştu:

“Bu evet bir toprak meselesi ama artık vatan meselesi dedik. Biz değiliz işgalciler. Devlet gücünü kullanarak 15 yaşındaki çocuklarımız 90 yaşındaki dedelerimizin gözüne biber gazı sıktılar. Muğla’nın her yeri işgal altında İkizköy, Akbelen giderse Muğla gidece, Türkiye gidecek. Ağaçlar nasıl kesildi biliyor musunuz? Elimize kolumuzu bağlayarak, önümüze barikatlar kurarak. Sizden net bir talebimiz var. Akbelen kesilmiş olabilir. Orada direniş devam ediyor ama diğer kesilen yeri maden çukuruna dönüştürmemek için tüm milletvekillerinin Akbelen’e akın etmesini, toprağa yatmasını istiyoruz. Biz orada vekillere olan işkenceyi de gördük. Bir hapse girmediğimiz bir ölmediğimiz kaldı. Gerekirse hapse de gireriz, ölürüz. Toprağımızı maden canavarına teslim etmeyiz.”

TBMM yeter sayısı sağlandı, öneri AKP MHP oylarıyla reddedildi

CHP, Akbelen için TBMM’yi olağanüstü toplanmaya çağırmıştı. TBMM Genel Kurulu saat:15.00’te yoklama ile açıldı. Toplantının başlayabilmesi için gereken en az 200 milletvekili yeter sayısı sağlandı. Milletvekillerinin konuşmalarından sonra Akbelen’in gündem yapılıp yapılmayacağı oylanacak.

TBMM’nin Akbelen gündemiyle toplanması önerisi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

OKUYUN: TBMM, “Akbelen konuşulmasın” dedi | Muhalefetin önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.