Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kıbrıs’ta “kedi koronavirüsü” salgını: Çare, pandemi ilaçlarında bulundu

Güney Kıbrıs’ta veterinerler; binlerce kedinin ölümüne neden olan koronavirüs salgınını, insanlar için üretilen ilaçlarla tedavi etmeye başladı. 

Kediler için öldürücü olan bu koronavirüs varyantının yayılmasını durdurma çabalarını yoğunlaştıran Güney Kıbrıs’ın veterinerlik hizmetleri, insanlar için üretilmiş COVID-19 haplarını kedilerin tedavisi için ülkeye getirdi. Uluslararası Kedi Günü olarak kutlanan 8 Ağustos’ta tedavilere başlandı.

Hükümetin veterinerlik hizmetleri müdürü Christodoulos Pipis Guardian’a yaptığı açıklamada “500 kutu ilaç stokladık” dedi: “Bu, kullanıma sunulacak olan 2,000 paketlik ilk parti. Her biri 40 kapsül içeriyor, dolayısıyla toplam 80,000 anti-Covid hapından bahsediyoruz.”

Tedavi edilmediği takdirde bu virüs kediler için oldukça ölümcül bir enfeksiyona yol açıyor. Kedi Enfeksiyöz Peritoniti (FIP) denilen vakaların Kıbrıs’ta “endişe verici bir şekilde artmasının” ardından harekete geçen yetkililer ilaçların dağıtımına başladı. 

FCoV-23 salgını” olarak tanımlanan virüs ilk olarak Ocak ayında başkent Lefkoşa’da fark edildi. Pancyprian Veterinerler Birliği’ne (PVA) göre, üç ila dört ay içinde “tüm adaya” yayıldı.

Vakalarının bir önceki yıla göre 20 kat arttığını tespit eden araştırmacılar, son derece ölümcül olan bu koronavirüs türüne yol açan mutasyonu belirlemek için çalışmalarını yoğunlaştırdı. 

Bu virüs, COVID-19 ile ilişkili değil ve insanlara bulaşmıyor. Buna rağmen, insanlar için yapılan haplarının virüs teşhisi konan kedilere faydalı olduğu kanıtlandı.

Enfekte kedilerin dışkısından bulaşan ve daha sonra temas yoluyla yayılan kedi koronavirüsü ilk olarak 1960’larda kaydedildi.  FIP salgınları nadir de olsa daha önce İngiltere, ABD, Tayvan ve Yunanistan’da görülmüş, ancak her zaman kedi çiftlikleriyle sınırlı kalmıştı.

Kıbrıs’ta ise virüsün çok daha öldürücü bir bulaşıcı form aldığı ve ev kedilerini dahi etkilediği görülüyor. 

Kedi sahipleri, hayvanları koruma dernekleri ve hayvanseverler durumun ciddiyetini vurguluyor. 

Geçtiğimiz hafta sonu evcil kedisini virüs sebebiyle kaybeden akademisyen Zelia Gregoriou, “Bu ülke hayvanlar için bir mezbaha” diyerek hükümetin tedavide yetersiz kaldığını belirtti: “Evet, hükümet bu duyuruyu yaptı ancak gerçekte kediler için hiçbir şey yapılmıyor. Bunun yerine ölmelerine izin vermeyi tercih ediyorlar.”

Güney Kıbrıs’ın Kedileri Koruma Derneği PAWS geçtiğimiz günlerde, Ocak ayından bu yana hızla artan FIP bulaşma oranlarının bir sonucu olarak hem evcil hem de sokak kedisi olmak üzere yaklaşık 300.000 kedinin öldüğünü iddia etti. Yerel veteriner hekimler sayıların ciddiyetini kabul etse de bunu “abartı” olarak nitelendirdi ve 2023’ün ilk yarısında 8.000 ölüm kaydedildiğini belirttiler. 

Pancypriot Veterinerler Birliği başkanı Nektaria Ioannou Arsenoglou salgının ölümcüllüğünü vurguladı ve tedaviler uygulandığı takdirde virüsten etkilenen hayvanların sağlığına kavuşabileceğini sözlerine ekledi: “İlacın onaylanmış olmasından dolayı çok mutluyuz. Bu sayede insanlar kedilerini tedavi edebilecek ve böylece daha fazla kedi kurtarılabilecek… Bu kesinlikle bir fark yaratacak.”

Piyasadaki diğer antivirüs ilaçları ise son derece pahalı. Arsenoglou, “Ocak ayından bu yana ana tedavi hedefimiz, maliyetler çok yüksek olduğu için daha yaygın olarak kullanılabilecek bir tedavi planlamaktı.” dedi.

Daha uygun fiyatlı olan COVID-19 haplarının kedilerin tedavisinde kullanılmasına izin verilmesi Güney Kıbrıslı kedi sahiplerini sevindirdi. 

Kaynak: Guardian

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.