Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Taksim’de trans seks işçilerinin çalıştığı evler mühürlendi

İstanbul-Beyoğlu’ndaki Küçük Bayram Sokak’ta trans kadınların seks işçiliği yaptığı evler üç aylığına mühürlendi. Kadınlar yetkililerle görüşüp yaşadıkları evlerin mühürlenmesine engel oldu.

Taksim’deki Küçük Bayram Sokak’ta polis yine trans seks işçilerinin evlerini mühürledi. Pazartesi günü, cuma gününe (11 Ağustos) kadar süre veren polisler kadınlara evlerin mühürleneceğini, verilen süre içerisinde evleri boşaltmalarını, mühürleme işleminin 17.00’de yapılacağını söyledi.

Beyoğlu İlçesi Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu’nun oy birliği ile aldığı mühürleme kararında şu ifadeler yer alıyor:

“Binanın tüm katlarında bulunan dairelerde kalan kadınların pencerelerden sarkarak vücutlarını teşhir edip sokaktan geçmekte olan erkeklere seslenerek para karşılığında cinsel ilişkiye davet ettiği anlaşılmıştır.”

Cuma günü öğle saatlerinde biraraya gelen kadınlar evlerde ve sokakta polis ekiplerini beklemeye başladı. Çalıştıkları yerlerle birlikte içinde yaşadıkları evlerin de mühürlenmesinden endişe eden kadınlar evlerin mühürleneceği haberini aldıktan sonra sosyal medyadan yaşadıkları evlerin mühürlenmesi ihtimaline karşılık insanları Küçük Bayram Sokak’a dayanışmaya çağırmıştı.

Saat 15.00 sularında polisler sokağın başında konuşlanmaya başladı. Kadınlardan bazıları polislerle görüşüp neden geldiklerini sorduğunda, “Eylem çağrısı yapmışsınız, yaptırmayız” yanıtını aldı. Daha sonra mühürleme işlemi için iki kadın polis ekipleriyle görüştü.

Görüşmeyi Medyascope’a anlatan seks işçisi Sarya İdil Güner, “Evimiz mühürlenirse basın açıklaması yapmayı planladığımızdan bahsettik. Onlar da böyle bir şeye hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceğini, mühürleme işleminden sonra herhangi bir basın açıklaması olursa müdahale edeceklerini, basından birini görürlerse gözaltı işlemi yapacaklarını söylediler” dedi.

Daha sonra polislerle basın açıklaması yapılmaması üzerine anlaşan kadınlar, gelen ekiplere çalıştıkları yer ile yaşadıkları evlerin ayrı olduğunu anlatıp evleri gezdirdi. Yaşadıkları evlerin mühürlenmesine engel olan kadınlar çalıştıkları evlere son kez girip kalan eşyalarını aldı, daha sonra dört ev 90 günlüğüne mühürlendi.

SPoD Hukuk Ekibi Sorumlusu Avukat Göktürk Şimşek, evlerin mühürlenmesi ile ilgili şöyle konuştu:

“Evlerin mühürlenmesi ile ilgili yürütmeyi durdurma talepli davamızı açtık. Bina sakinlerinin hepsinin ikametgahı burada. İnsanların kendi evinde para karşılığı ya da değil, yaşadığı cinsel ilişki, fuhuşa yer temin etmek olarak nitelendiriliyor. Bu oldukça sıkıntılı bir tanımlama. Transların evsiz ve yurtsuz bırakılması söz konusu. Asıl amacın bu olduğunu hepimiz açık bir şekilde görüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.