Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zimbabve seçimlerinde pusulalar yetmedi, oy verme işlemi gecikti

Ekonomik krizlerin gölgesinde sandığa giden Zimbabve’deki genel seçimlerde oy verme işlemine gecikmeler damgasını vurdu.

Muhalefetin güçlü desteğe sahip olduğu iddia edilen Harare ve Bulawayo şehirlerindeki çoğu seçim merkezinde oy verme işlemi, sandık görevlilerinin konsey seçimleri için kağıtları dağıtmayı başaramaması sebebiyle dört saat geç başladı. Bazı seçim merkezleri, sandıkların açılmasından yedi saatten fazla bir süre geçmesine rağmen hala seçim materyallerini alamadı. 

Zimbabveliler, görevdeki başkan Emmerson Mnangagwa’nın ikinci dönem için yarıştığı bir yarışta başkan, milletvekilleri ve yerel yetkilileri seçiyor.

Seçmenler, Zimbabve Seçim Komisyonu’nun (ZEC) seçim sürecini yönetmede başarısız olduğunu söyleyerek gecikmelerden duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler: “Kuyrukların uzun olacağını bilerek sabah 05.00’te buraya geldim ama dört saat sonra oy kullanabildim. ZEC daha iyisini yapmalı”

Komisyon oy pusulalarının basımında gecikmeler olduğunu kabul etti ve halka sükunet çağrısında bulundu. Komisyondan yapılan açıklamada, “Gecikmelerin yaşandığı oy verme merkezlerindeki tüm seçmenleri sabırlı olmaya çağırıyoruz” denildi. Daha sonra oy verme saatlerinin bazı yerlerde 19.00’da 21.00’e kadar uzatılacağı belirtildi.

Siyasi gözlemciler oy verme sürecini şaibeli olarak nitelendirdi. Zanu-PF’nin (Zimbabve Afrika Ulusal Birliği – Yurtsever Cephesi) 43 yıllık iktidarını kırmayı uman muhalefet lideri Nelson Chamisa, gecikmelerin destekçilerini hayal kırıklığına uğratmayı amaçladığını, ancak partisinin bunlara rağmen kazanacağını söyledi.

Harare’de gazetecilere konuşan Chamisa, gecikmelerin ülkeyi anayasal ve seçimsel bir krize sürüklediğini söyledi. Chamisa, Zanu-PF’yi kentsel bölgelerdeki muhalefet tabanınının güvenini sarsmaya çalışmakla suçladı. “Harare ve Bulawayo’yu hedef almaları, kentsel bölgelerdeki insanlardan korktuklarının bir göstergesidir” dedi.

Zimbabve Devlet Başkanı Mnangagwa’nın oy kullandığı Kwekwe’de oy verme işlemi planlandığı gibi 07.00’de başladı. 80 yaşındaki Mnangagwa oyunu kullanmak üzere küçük bir sınıfa girdiğinde sınıfta uzun kuyruklar oluşmuştu. Mnangagwa gazetecilere “Bu seçimi kazanacağım. Eğer kendime güvenmeseydim aday olmazdım.” dedi 

Mnangagwa beş yıl önce Robert Mugabe’yi deviren darbenin ardından Chamisa’yı seçimlerde az farkla mağlup etmişti. İlk döneminde ülkenin on yıllardır süren ekonomik kriziyle “doğrudan” mücadele etme sözü verdi, ancak işsizlik, enflasyon ve Zimbabve dolarının değerindeki düşüşler devam etti.

Emmerson Mnangagwa

Zimbabve, 1980 yılında Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanmasından bu yana tartışmalı seçimlerle dolu bir geçmişe sahip. İnsan hakları grupları çarşamba günkü oylama öncesinde, seçmen kütüklerindeki usulsüzlükler, kamu medyasının önyargısı ve muhalefet kampanyalarını engellemek için kolluk kuvvetlerinin ve mahkemelerin kullanılması gibi önceki seçimlere de gölge düşüren aynı faktörlerin devam ettiğini söyledi.

Akşam karanlığı çökerken bazı insanların oylarını kullanamayabileceğinden ve bazı merkezlerin gece oy verme işlemini gerçekleştiremeyeceğinden endişe ediliyordu.

Zimbabve’de, bir adayın cumhurbaşkanlığını kazanabilmesi için oyların yüzde 50’sinden fazlasını alması ve parlamentodaki sandalyelerin üçte ikisini kazanarak çoğunluğu elde etmesi gerekiyor.

KaynakGuardian

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.