Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta: “IMF ile Türkiye arasında üst düzey temas olacak, bu rutin bir ziyaret değil”

IMF’den (International Monetary Fund – Uluslararası Para Fonu) üst düzey bir heyetin Türkiye’yi ziyaret edeceği iddiaları “Türkiye IMF’ye mi gidecek?” sorusunu gündeme getirdi. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta IMF ile Türkiye arasında olağan dışında temasların olduğunu doğruladı. 

Editör: Aliye Altınışık

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta Türkiye’ye gelen IMF heyetinin rutin bir ziyaret için değil üst düzey bir görüşme için geleceğini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hala kapsamlı bir ekonomi programı açıklamadığını belirten Usta, “Şimdi anlaşıldı ki Şimşek programı IMF ile birlikte açıklayacak” dedi.

Usta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce IMF meselesini siyasi malzeme yaptığı için görüşmelerin kamuoyuna yansıtılmadığı görüşünde:

“Şimdi şeffaf olmayan bir şekilde IMF’yle ciddi bir temas yürütülüyor. Bunu doğrudur, yanlıştır, ayıptır, ayıp değildir anlamında söylemiyorum. Ama bu temas yürütülüyor. Fakat şeffaflık yok. Bunun bir siyasi malzeme yapılmasından korkuyor. Çünkü Erdoğan daha önce bunu siyasi malzeme yapmıştı.”

Usta heyeti Türkiye’nin davet ettiğinden emin olduğunu söyledi ve ekledi:

“Bu ziyaret 4. madde kapsamında bir ziyaret değil. Heyeti Türkiye’nin davet ettiğine çok eminim. Hatta bu heyetin de üst düzey heyet olduğu söyleniyor. Normal şartlarda 4. madde kapsamında gelen heyet daha teknik bir heyettir. Gelir raporunu yazar, sessiz sedasız gider.”

Bugüne kadar Erdoğan’ın IMF üzerinden muhalefete saldırdığını söyleyen Usta, IMF ile en uzun anlaşma yürüten hükümetin de AK Parti hükümetleri olduğunun altını çizdi.

Görüşmelerin şeffaf olmayan bir şekilde yürütüldüğünü düşünen Usta, IMF heyetinin buraya gelmek için belli şartlar koşacağını söyledi:

“Heyetin gelebilmesi için kabinenin adımlar atması gerekiyor. IMF’ye bir anlamda bir avans vermesi lazım ki IMF bir masaya otursun. Politika faizinde ciddi bir artış yapıldı. Ve bir trilyon liralık yani bütçenin dörtte biri kadar ilave vergi konuldu. IMF Avansı yeterli görmüş olabilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.