Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nuray Mert ile Soru-Cevap (89): “Trump davası AKP’yi kapatma davasına benziyor”

2020 ABD Başkanlığı seçimlerinde sonucu lehine çevirmeye çalışmakla yargılanan Donald Trump, Georgia eyaletinde teslim olmuş, 200 bin dolar kefalet bedeliyle serbest kalmıştı. Trump’ın yargılanması için “Amerika’da yargı bağımsızlığı var. Trump’ı ABD demokrasisi yargılıyor” yorumları ne kadar gerçekçi? Yargılama demokrasinin sonucu mu, yoksa demokrasinin krizi mi? Nuray Mert yorumladı. 

Popülist liderlerin tüm dünyada demokrasi krizine neden olduğunu söyleyen Nuray Mert, bu liderlere olan desteği yargı yoluyla engellemeye çalışmanın da başka bir krize yol açtığını düşünüyor. 

Mert’e göre, Trump’ın yargılanması ABD demokrasisinin veya yargı bağımsızlığının sonucu değil. Aslında amaç, Trump’ın aday olmasını yasaları kullanarak engellemek: 

“Seçimli otoriterlik ne kadar kötüyse, seçilmiş otoriter liderleri yargı yoluyla adam etmeye çalışmak da bir o kadar antidemokratik savrulmadır. Mesele, toplumların bu insanları destekleyecek noktaya nasıl geldiği. Seçimle geleni yargı yoluyla adam etmeye çalışmak, kutuplaşmayı daha da artırdı. Trump’ı resmen seçimlere sokmamak için yargılıyorlar. Bu da desteğini daha da artırmasına sebep oldu.”

Trump’ın yargılanmasını AKP’nin 2008’deki kapatma davasıyla benzeten Mert, bunun tortularının hâlâ devam ettiğini belirtti: 

“Hâlâ o kafada olanlar var. Trump davasını ‘Keşke bizde de yargı çalışsa’ diye izleyenler ellerini ovuşturuyor. Seçmen de bunu anlıyor, hissediyor. Sonra seçmenin neden Erdoğan’ı desteklediğini sorgulamaya kalkıyorlar. İnsanlar anlıyor. İçten içe bir müdahale olması için bekleyenler olduğunu hissediyor seçmen. ABD’de de yargı hayrına işlemiyor. Demokrasi adına bu tip müdahalelerin sonuçları istendiği gibi olmuyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.