Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vahap Coşkun: “Erdoğan’ın yerel seçimlerde hizmet odaklı kampanya yürüteceğini ve adayını buna göre belirleyeceğini düşünüyorum”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra dönüş yolculuğunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan “Yerel seçimde de kimlere neler verileceğini, hangi kavgaların çıkacağını yenilgilerinin sonunda öğreniriz” dedi. Başta İstanbul olmak üzere iktidarın geçen seçimde kaybettiği illerle ilgili stratejisi ne olacak? Vahap Coşkun değerlendirdi. 

Editör: Aliye Altınışık 

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, yerel seçimlere giderken iktidarın daha avantajlı, muhalefetin ise dezavantajlı olduğunu söyledi.

Coşkun, Cumhur İttifakı’nın genel seçimlerden galip çıkmasını avantaj olarak değerlendirirken, muhalefetin dağınık, yenilmiş ve morali bozuk bir seçmenle seçime gittiğini düşünüyor. Coşkun yine de seçim atmosferine girildikçe muhalefetin toparlanma ihtimalini de göz önünde bulunduruyor. 

Coşkun, Erdoğan’ın yerel seçimlerde pozitif kampanya yürüteceğini düşünüyor. Coşkun’a göre, 2019 Yerel Seçimleri’nde olduğu gibi AKP ile özdeşleşmiş Binali Yıldırım gibi isimler tercih edilmeyecek: 

“Kabinede olduğu gibi daha bürokratik, daha iş yapıcı özellikleriyle öne çıkan isimler aday olacaktır. Ama siyasi arena daha da sertleşirse, hükümet daha fazla kimlik temelli bir siyasal mücadelenin içerisine girerse, o zaman da adaylar buna göre belirlenecektir ama ben ilk seçeneğin daha yüksek bir ihtimal olduğu kanaatindeyim.”

Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “seçimlere ayrı ayrı” girme çağrısına şöyle yanıt verdi:

“Yerel seçimlere dair Cumhur İttifakı olarak istişarelerle yol alıyoruz. Anladığım kadarıyla onların bir istişare zemini bile yok. Biri işbirliğinden diğeri ayrılıktan söz ediyor. Hanımefendinin bu yaklaşımı pazarlıkta el yükseltme gayretinden başka bir şey değil. Geride bıraktığımız seçimde masaya bir oturan bir kalkan siyaset anlayışından ne kadar tutarsız siyaset yaptıklarını gördük. Seçim yaklaştıkça aynı manzaraları göreceğimizden milletimizin şüphesi olmamalı. Kimlere ne sözler verildi, kiminle hangi pazarlıklar yapıldı bunların bir kısmı ortaya saçıldı, bir kısmı da ilerleyen günlerde ortaya dökülecektir. Yerel seçimde de kimlere neler verileceğini, hangi kavgaların çıkacağını yenilgilerinin sonunda öğreniriz” 

Coşkun’a göre Erdoğan’ın bu açıklamaları izleyeceği kampanya ile ilgili de önemli ipuçları veriyor: 

“Muhalefetin dağınık olduğu, muhalefetten herhangi bir şekilde iş çıkmayacağı, belediyeleri kazansa bile muhalefetin bugünkü yapısıyla belediyeler aracılığıyla halka hizmet götüremeyeceğini vurgulayan bir siyaset dili kullanacak. Muhalefetin dağınık görüntüsünü kullanarak, hizmet ve icraat denince AKP’nin akla geldiğini vurgulayacak. Adaylarını da buna göre belirleyecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.