Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin 100. yılında yeni Türkiye için 13 hedef | “CHP, parti içi tartışmaları yenilenmenin aracı olarak kabul etmiştir”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 9 Eylül 1923’te kurulmasının üzerinden 100 yıl geçti. CHP 100 yaşını üç gün sürecek bir dizi etkinlikle kutluyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, 100. yıl konuşmasında 13 başlıkta, nasıl bir Türkiye istediklerini anlattı. Kılıçdaroğlu, CHP’nin, parti içi tartışmaları, “Yenilenmenin aracı olarak” gördüğünü söyledi.

CHP’nin 100. yıl etkinlikleri dün başladı ve genel merkez binası önünde düzenlenen kokteyle kalabalık bir davetli topluluğu katılırken, 100. yıl için bestelenen marş ilk kez kamuoyu önünde icra edildi. Bugün de Ankara Anıtpark’ta çeşitli gösteriler yapıldı, Kılıçdaroğlu konuştu ve ardından da Candan Erçetin bir konser verdi.

CHP’nin 100 yıllık tarihi

Parti’nin 100. yıl kutlamaları kapsamında Kılıçdaroğlu ve partililer Anıtkabir’e giderek Atatürk’ün mozolesine çelenk koyup, saygı duruşunda bulundu. Ardından, Anıtkabir’de bulunan İsmet İnönü’nün de mezarına çelenk bırakıldı.

Kılıçdaroğlu, Anıtpark’ta yapılan 100. yıl etkinliğinde konuştu ve konuşmasının ilk bölümünde 4 Eylül Sivas Kongresi’yle başlayan süreç, CHP’nin kurulması, cumhuriyetin kurulması ve CHP’nin tarihini ve dönüm noktalarını anlattı.

Tarihsel değerlendirme ve anımsatmaların ardından geleceğe dair de şunları söylemek isterim” diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Cumhuriyet Halk Partisi, ‘Halkımıza hürriyet ve hâkimiyet temin eden mukaddes bir cemiyettir. Halk Partisinin ruhu tam bağımsızlık ve kayıtsız şartsız milli egemenliktir’ Bu sözler Mustafa Kemal Atatürk’e aittir. Dolayısıyla partimiz halkın hürriyetini ve hâkimiyetini ortadan kaldırmak isteyen herkese ve her kuruma karşı devrimci bir ruhla dikilmeyi ilke edinmiştir.”

“CHP parti içi tartışmaları yenilenmenin aracı olarak görmüştür”

Seçimlerin ardından başlayan “Değişim” tartışmalarına da gönderme yapan Kılıçdaroğlu, “Bu temel ilke doğrultusunda parti içi tartışmalardan da çekinmemiş, aksine parti içi tartışmaları yenilenmenin aracı olarak kabul etmiştir. Her bir CHP’li; etik ilkelere bağlı kalınarak yapılan tüm tartışmaları, Büyük Atatürk’ün önderliğinde başlayan ve ülkemizin kalıcı olarak demokratikleşmesi hedefini taşıyan devrimci mücadelemize bir katkı olarak niteler. Yüzyıllık tarihimiz boyunca yaşadığımız tüm tartışmalar, yeni ve güçlü başlangıçlarımız için bir liman vazifesi görmüştür. Her bir tartışma CHP’yi büyüten, güçlendiren sonuçlar doğurmuştur” diye konuştu.. 

100. Yılımızda nasıl bir Türkiye istiyoruz?

Kılıçdaroğlu, konuşmasının son bölümünde ise “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” dedi ve bunları 13 başlıkta şöyle açıkladı:

“Üniversiteleri özerk, bilgi üreten, teknoloji devrimini yaşatan bir Türkiye istiyorum.”

“Geleceğini yurt dışında arayan değil, emeğini, bilgisini ülkesi için harcayan, ülkesi için kullanan gençlerinin ve vatandaşlarının mutlu olduğu bir Türkiye istiyorum.”

“Herkesin düşüncesini özgürce ifade edebildiği, hapishanelerinde düşüncelerinden ötürü hiçbir tutuklunun, hükümlünün bulunmadığı bir Türkiye istiyorum.”

“Devlet yönetiminde liyakatin egemen olduğu, devleti oluşturan kurumların kendi kültürlerini oluşturdukları, inşa ettikleri bir Türkiye istiyorum.”

“Yargının bağımsız ve tarafsız olduğu, adaletin, hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaate göre gerçekleştiği bir Türkiye… Yani, darbe hukukundan arınmış bir Türkiye istiyorum.”

“Siyasetin ahlaki temeller üzerinde yapıldığı, dinin, inançların, kimliklerin siyasete alet edilmediği, inançlara, kimliklere ve yaşam tarzlarına saygı duyulduğu, hiç kimseye ikinci sınıf vatandaş muamelesinin yapılmadığı bir Türkiye istiyorum.”

“Kadın erkek eşitliğinin sağlandığı, doğa haklarının korunduğu bir Türkiye istiyorum.”

“Basının, yani medyanın iktidarlar tarafından baskılanmadığı, gazetecilerin hapse atılmadığı; gücü, yani iktidarı koşulsuz destekleyen medyanın kamu kaynaklarıyla beslenmediği bir Türkiye istiyorum.”

“Kamu kaynaklarını harcayan iktidarın harcadığı her kuruşun hesabını verdiği bir Türkiye. Yani devlet yönetiminin şeffaf olduğu Türkiye istiyorum.”

“Kuruluşundaki felsefeye uygun olarak “yurtta barış, dünyada barış” ilkesinden vazgeçmeyen bir Türkiye istiyorum.”

“Küresel çaptaki tüm gelişmeleri izleyen, iklim değişikliğinden teknolojiye kadar sorunları gören, çözümü için planlama yapan, yaşam kalitesini yükselten bir Türkiye. Yani siyasal bağımsızlığını ekonomik gücüyle güvence altına alan bir Türkiye istiyorum.

“Milli Kurtuluş Savaşını yöneten Gazi Meclisin, yolsuzlukları aklayan değil, bir kişinin iradesine teslim olan değil, kuruluşundaki ruha dönmeyi amaçlayan bir Türkiye istiyorum.

“Tüm bu ve benzeri hedeflerin gerçekleşmesi için eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan, kişinin sorgulama kapasitesini geliştiren, laik ve bilimsel eğitimin vazgeçilmezliğini savunan bir Türkiye.  Yani ‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür’ nesiller yetiştiren bir Türkiye istiyorum.”

CHP’nin tarihinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihiyle özdeş olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını, “O nedenledir ki CHP, Türkiye’nin içinden geçtiği bu sıkıntılı dönemde umutsuzluğu yıkacak tek adrestir. Biz başaracağız; tek adam rejimine karşı, diktatörlüğüne karşı elbette biz kazanacağız. Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız” diyerek bitirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.