Fas’ta deprem: Enkaz altındakilere ulaşmak için zamana karşı yarış sürüyor

Fas’ta merkez üssü Atlas Dağları’nda meydana gelen 6,8 büyüklüğünde depremin ardından zamanla yarış sürüyor. Ekipler, enkaz altındakilere ulaşmaya çalışıyor. Bir yandan acil durum servislerinden yetkililerin hedefi uzak bölgelerde yaşayanlara malzeme temin etmek.

Ekipler, enkaz altında kalanları çıkarmak için gereken araçları bölgeye ulaştıramadığı için köylüler enkaz altında sağ kalanlara ulaşmak için elleriyle ve küreklerle kazıyor. Bir köylü BBC’ye verdiği demeçte, “İnsanların hiçbir şeyi kalmadı. Açlıktan ölüyoruz. Çocuklarımızın suya ihtiyacı var, yardıma ihtiyacımız var” dedi.

Fas’ı vuran ve yetkililer tarafından “son 100 yılın en büyüğü” olarak nitelendirilen deprem, 8 Eylül Cuma günü saat 23:11’de meydana geldi. Atlas Dağları’ndaki deprem, özellikle kırsal kesimde büyük yıkıma sebep oldu. Merkez üssüne en yakın büyükşehir olan tarihi Marakeş’te çok sayıda bina yıkıldı. Marakeş, UNESCO’nun Kültürel Miras listesinde yer alan kentlerden biri.

Can kaybı 2 bini aştı

Hükümetten alınan son bilgiye göre depremde en az 2 bin 497 kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısı da giderek yükseliyor. Yıkımın boyutlarının netleşmesi üzerine Fas Kralı VI. Muhammed, ülkede üç gün sürecek ulusal yas ilan etti.

Ekipler, enkaz altındakilere ulaşmak için zamanla yarışıyor.

Depremden en ağır hasarı alan yer Atlas Dağları. Depremle birlikte kopan kayalar, sarsıntının en ağır olduğu bu bölgeye gidişi zorlaştırıyor. Saraydan yapılan açıklamada kan bankası, su, gıda, çadır ve battaniye stoklarının artırılması için sivil savunma birliklerinin konuşlandırıldığı belirtilse de en büyük hasarı alan bölgede ulaşmak mümkün değil.

“Bir günde 100 ceset”

Marakeş’in 55 kilometre güneyinde bulunan Amizmiz kasabasındaki birçok bina yerle bir oldu. Kasabadaki hastane de şu an boş ve yetkililer hastaneye girmenin tehlikeli olduğunu söylüyor. Hastalar da çadırlarda tedavi ediliyor. İsminin gizli kalması koşuluyla konuşan bir hastane yetkilisi, cumartesi günü 100’den fazla cesedin getirildiğini söyledi.

Sokaklar yıkılan binaların enkazları ve depremde yakınlarını kaybedenlerle dolu. Evlerini kaybedenler için yol kenarlarına çadırlar kurulu fakat herkesin de çadıra erişimi yok. Bu yüzden onlarca kişi, kasabanın meydanına serdiği halının üzerinde uyuyor.

Yardımlar ne durumda?

Depremi ardından dünya liderleri başsağlığı mesajları yayımlamış, yardım teklifinde bulunmuştu. Örneğin İngiltere, İspanya ve Katar, Fas’a acil durum görevlileri, kurtarma uzmanları, arama köpekleri ve ekipmanları gönderecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yardıma hazır olduklarını ve resmi isteğin gelmesinin ardından ekiplerin bölgeye ulaştırılacağını kaydetti. Benzer bir açıklama Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) de geldi.

Türkiye de yakın dönemde deprem felaketini hisseden ülkelerden biri. Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde en az 50 bin yurttaşımız hayatını kaybetti. Ankara da Fas’taki felaketin ardından yardım teklifinde bulunan ülkelerden.

Komşu Cezayir ise iki yıldır kapalı olan hava sahasını insani yardım ve yaralıları taşıyan uçaklar için açtı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’ndan (IFRC) Caroline Holt, Reuters’a verdiği demeçte, önümüzdeki iki ila üç günün enkaz altında mahsur kalanları bulmak için kritik olacağını söyledi.

Deprem sebebiyle ülkenin büyük bölümünde elektrik ve internet kesintileri yaşandı. Fas, depreme yabancı bir ülke değil. 2004’te Fas’ın doğusunu vuran depremde 628 kişi ölmüş, 926 kişi de yaralanmıştı. Son deprem Portekiz’de de hissedildi.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.