Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nuray Mert ile Soru-Cevap (91): 12 Eylül darbesinin dünü, bugünü | Değişim tartışmaları CHP’nin 100. yılına nasıl yansıdı?

12 Eylül darbesinin üzerinden tam 43 yıl geçti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren başkanlığındaki Milli Güvenlik Konseyi yönetimi ele aldı. 650 bin kişi gözaltına alındı. 230 bin kişinin yargılandığı davalarda 7 bin kişi için idam istendi. 517 kişiye idam cezası verildi, 49 kişi darağacında hayatını kaybetti. Yaklaşık 100 bin kişi “örgüt üyesi olma” suçundan yargılandı. 14 bin kişi ise vatandaşlıktan çıkarıldı.

14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından “değişim” tartışmalarının sürdüğü CHP, 100. yılını bu hafta sonu kutladı. Kutlamalara “değişim” çağrılarını başlatan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılmaması dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 100. yıl konuşmasında 13 başlıkta, nasıl bir Türkiye istediklerini anlattı. Kılıçdaroğlu, CHP’nin parti içi tartışmaları, “yenilenmenin aracı” olarak gördüğünü söyledi. İBB ise “100. Yılında CHP” başlıklı bir panel düzenledi. İmamoğlu “CHP değişirse Türkiye değişir” dedi.

Nuray Mert Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sorularını yanıtladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.