Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rütbeleri iade edilen Hanefi Avcı ve Sabri Uzun Medyascope’un sorularını cevapladı: “Haklı olduğumuz tescillendi”

Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde rütbeleri sökülerek silahlarına el konulan ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait binalara girişleri yasaklanan eski emniyet müdürleri Sabri Uzun ve Hanefi Avcı, haklarını geri aldı. Medyascope’a konuşan Uzun ve Avcı kararı “Adalet haklı olduğumuzu tescil etti” sözleriyle değerlendirdi.

Avcı ve Uzun’a rütbeleri ve hakları iade edildi

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde Disiplin Kurulu’na verilen eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve eski Emniyet Müdürü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlar Mücadele (KOM) Dairesi Başkanı Hanefi Avcı kendileriyle ilgili kararı yargıya taşıdı. İdari yargı elde ettikleri haklar, emeklilik döneminde elinden alınan Uzun ve Avcı’nın başvurusunu kabul etti.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre karar, İçişleri Bakanlığı’na tebliğ edildi. Tebliğin ardından bakanlık, yargı kararını işleme koydu, Uzun ile Avcı’nın rütbeleri, beylik silahları ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait binalara giriş hakları geri verildi.

Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını uygulamadı

“Mahkeme kararı en geç 30 gün içinde idare tarafından uygulanır” kanun maddesi Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde uygulanmıyordu. Yargı kararları ise aylar boyunca işleme konulmuyordu. 6 Haziran’da oluşturulan kabinede İçişleri Bakanı olarak atanan ve görevi devraldığı törende “hukukun üstünlüğü” vurgusu yapan Ali Yerlikaya, yargı kararlarını işleme koydu. Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olmasıyla birlikte iade kararı alan ancak henüz uygulanmayan yüzlerce kişinin göreve iadeleri yapıldı.

Eski Emniyet Müdürü Hanifi Avcı

Avcı’ya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı doğrultusunda eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını söylediği için açılan soruşturma sonrası 20 Haziran 2022’de rütbeleri ve silahı alındı.

“Eski İçişleri Bakanı’nı eleştirdiğim için işlem uyguladılar”

Avcı, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Zaten haksız ve hukuksuz olarak yapılan bir işlemdi. Eski İçişleri Bakanı’nın bazı konularda yaptığı icraatlarla ilgili sıradan eleştirilerde bulunduğum için, bana zarar vermek niyetiyle yapıldı. Demirtaş göstermelik bir sebepti. Gerçek sebep, İçişleri Bakanı’nın bazı suçlu kimselerle fotoğrafının olmasını, onlarla olan yakınlık ilişkisini ve icraatlarını eleştirmem. Ama onlar, aylar önce televizyonda söylediğim lafları ve geçmiş dönemde kitapta yazdığım konuları bahane ederek işlem yaptılar.”

“Haklı olduğumuz tescillendi”

Silah ve rütbelerinin alınmasının hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Avcı, haklılıklarının adaletle tescillendiğini söyledi:

“Bu işlem zaten hukuka aykırıydı, sonuç hakkımızdı. Bize yapılan bir iftiraydı. Adaletin, bizim haklı olduğumuzu tescil ettiğini görüyoruz. Bazı insanların kendilerine verilen yetkiyi kötüye kullandıkları, idareyi kamu yararına kullanmak varken şahsi işler için kullandıkları da mahkeme kararıyla tescillenmiş oldu.”

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen 4 yıl 11 ay 20 gün hapsin Yargıtay tarafından onanmasının ardından Kaftancıoğlu’na destek paylaşımı yaptı.

Uzun, “Kaftancıoğlu, Halide Edip, 23 Mayıs 1919 günü İngiliz işgali altındaki İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda özgürlük nutku atmıştı. İşgalciler bile ona, senin gibi ceza vermemişlerdi. Türk kadınlarını, sizin şahsınızda kutluyorum” dedi.

Uzun’un paylaşımının ardından başlatılan soruşturma sonucunda 11 Haziran 2022’de rütbeleri sökülüp silahı alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait binalara girişi yasaklandı.

Ali Yerlikaya göreve gelince Anayasa Mahkemesi kararını uyguladı

Uzun, Olağanüstü Hal Kanunu kapsamında meslekten ihraç edildiklerini ancak eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Anayasa Mahkemesi’nin kararını uygulamadığını söyledi:

“Olağanüstü Hal Kanunu kapsamında bizi meslekten ihraç etti. Oysa, 13 Ocak’ta Anayasa Mahkemesi’nin kararı yayımlandı. Fakat Soylu, bunu uygulamaya koymuyordu. Ali Yerlikaya göreve gelince Anayasa Mahkemesi kararını uyguladı.”

“Ali Yerlikaya gibi daha çok insanın göreve gelmesi gerekiyor”

Kararın uygulanmasını olumlu değerlendiren Uzun, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın devleti hukuk çizgisine çekmeye çalıştığını söyledi:

“Ali Yerlikaya hukuk eğitimi görmüş bir kültürlü bir kişi. Ali Yerlikaya’nın kültüründen beklenen budur. Göreve gelmesiyle kendisinin yakın çevresinde oluşturduğu Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosu da kültürlü insanlardan oluşuyor. Ali Yerlikaya’dan beklenen buydu, bekleneni yaptı. ‘Devleti biraz hukuk çizgisine çekmeye çalıştı’ diyebiliriz. Devlet adına bu gelişmeyi olumlu görüyorum ama memleketin geleceği adına ümitli değilim. Ali Yerlikaya gibi daha çok insanın göreve getirilmesi gerekir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.