Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TCMB, Piyasa Katılımcılar Anketi’ni yayımladı | Beklentiler OVP ile uyumlu, piyasayla uyumsuz

TCMB, eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Orta Vadeli Programla enflasyon tahmininin yüzde 65’e çıkmasının ardından, ankete katılan piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi, yüzde 59,5’ten yüzde 67,2’ye çıktı. Ankete göre, 2023 yılı sonunda dolar kurunun 30 lira, cari açığın 44,3 milyar dolar olması bekleniyor.

Finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzmanlardan oluşan 41 kişinin beklentilerini yansıtan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, eylül ayı sonuçları açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yaptığı ankete göre, cari yıl sonunda enflasyonun yüzde 67,2 oranında gerçekleşmesi, cari açığın 44,3 milyar dolar, büyümenin yüzde 3,9 ve dolar kurunun 30,1 Türk Lirası (TL) olması bekleniyor.

OVP tahminleri, piyasa katılımcılarının beklentilerini tekrar yükseltti

6 Eylül’de açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon tahmininin yüzde 65’e çıkmasıyla, piyasa katılımcıları da tahminlerini yüzde 67,2’ye yükseltti. Enflasyonun 12 ay sonra yüzde 45’e, 24 ay sonra ise yüzde 24’e gerileyeceği öngörüldü. 

Ankete katılanların 2023 yıl sonu enflasyon tahmini, ocak ayında yüzde 32,4 iken temmuz ayına kadar yüzde 43,8’e yükselmişti. TCMB’nin 2023 yılının üçüncü enflasyon raporu toplantısında enflasyon beklentisini yüzde 58’e çıkarmasının ardından, piyasa katılımcılarının ağustos ayında yapılan ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 59,5 olmuştu. Eylül ayında ise beklentiyi yükselten OVP oldu. TCMB’nin raporuna veya OVP ile açıklanan tahminlere göre beklentilerin şekillenmesi, piyasa katılımcıları anketinin piyasanın gerçek beklentilerini yansıtmadığı yönünde eleştirildi. 

Piyasa katılımcıları eylülde 500 baz puan faiz artışı bekliyor

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından TCMB başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesiyle başlayan politika faiz artışları, piyasa katılımcılarının beklentilerinin altında kalmıştı. Ankete katılanların, ağustos ayı sonunda faiz beklentisi yüzde 19,19 olurken, eylül ayında yüzde 30’a yükseldi. Piyasa katılımcıları, 21 Eylül’de yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 25 düzeyinde olan faizin 500 baz puan artırılarak yüzde 30’a çıkarılmasını bekliyor. Politika faizinin üç ay sonra yüzde 34,7 ve 12 ay sonra yüzde 32,4 olacağı tahmin edildi.

Cari açık beklentileri OVP ile uyumlu, verilerle uyumsuz

Cari açık beklentisi, ocak ayında 30,7 milyar dolarken, ağustos ayında 43,6 milyar dolara kadar yükselmişti. Piyasa katılımcıları eylül ayı anketine göre, cari açığın 2023 sonunda 44,3 milyar dolar ve 2024 sonunda ise 33,8 milyar dolar olmasını bekliyor. 

TCMB’nin açıkladığı son verilere göre, temmuz ayında 5,5 milyar dolar açıkla birlikte, 2023’ün ilk yedi ayında verilen  cari açık 42,3 milyar dolara ulaştı, yıllıklandırılmış (12 aylık) cari açık 58,5 milyar dolara yükseldi. OVP’de 2023 sonunda 42,5 milyar dolar açık verileceği tahmin edilirken, bu değere yedi ayda ulaşıldı. Piyasa katılımcılarının beklentisi OVP ile uyumlu olurken, TCMB’nin verileriyle uyumsuz oldu.

Dolar kuru tahminleri de yükseldi

Ağustos ayında ankete katılanlar, dolar kurunun ağustos ayını 27,4 TL olarak kapatmasını ve cari yıl sonunda 29,8 TL’ye, 12 ay sonra ise 34,6 TL’ye yükselmesini bekliyordu. Ağustos ayında TCMB’nin faiz artışı ve bazı ekonomistlerin piyasaya müdahale edildiği yorumlarıyla birlikte dolar kuru geriledi, 31 Ağustos’ta 26,7 TL seviyesindeydi. Eylül ayında katılımcıların beklentisi geriledi, bu ay sonunda dolar kurunun 27 TL olması bekleniyor. Piyasa katılımcılarına göre dolar kuru 2023 sonunda 30,1 TL’ye 12 ay sonra ise 37,2 TL’ye çıkacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.