Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da karayolları artıyor, demiryolları azalıyor

Almanya merkezli düşünce kuruluşu Wuppertal Enstitüsü ve T3 Transportation tarafından yapılan araştırmaya göre, Avrupa’da hükümetler karayolları ağlarını genişletmek için dudak uçuklatan meblağlar harcadı ve demiryollarını “sistematik olarak” küçülttü.

1995 ila 2020 yılları arasında Avrupa’daki otoyolların uzunluğu yüzde 60 artarken, demiryolları ise yüzde 6,5 oranında küçüldü. Raporu hazırlatan Greenpeace’in iklim kampanyacısı Lorelei Limousin, bu tercihin siyasî bir seçim olduğunu belirterek; “Bunun sonuçlarını bugün hem iklimde hem de otomobillere alternatif bir çözüm bulamayan insanlarda görüyoruz” diye konuştu.

Rapora göre Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Norveç, İsviçre ve İngiltere, 1995-2018 yılları arasında karayollarını genişletmek için 1,5 milyon euro (1,29 milyon sterlin) harcarken, demiryolu ağlarını genişletmek için sadece 0,93 milyon euro (0,8 milyon sterlin) harcadı.

2018 ila 2021 yılları arasında da demiryolu ve karayolu yatırımları arasındaki ortalama fark yüzde 66’dan yüzde 34’e düştü. Bu sürede aralarında Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İtalya, Lüksemburg ve İngiltere’nin de bulunduğu yedi ülke, demiryoluna karayolundan daha fazla yatırım yaptı.

Dortmund Teknik Üniversitesi’nde ulaştırma araştırmacısı olarak çalışan Dr. Giulio Mattioli şunları söyledi: “Çoğu Avrupa ülkesi, otoyol altyapısını genişletmek için büyük miktarlarda kamu parası yatırıyor ve aslında otomobil kullanımını teşvik ediyor.” Mattioli’ye göre kamuoyunda ve siyasî tartışmalarda bisiklet yolları ve demiryollarına yapılan küçük yatırımlar ciddi şekilde irdelenirken, karayollarına yapılan yatırımlar ise hafife alınıyor.

Raporda incelenen 30 ülkenin 15’inde otoyol uzunlukları 25 yıllık dönemde iki kattan fazla artmıştır.

2 bin 500’den fazla tren istasyonu kapatıldı

Rapora göre Avrupa’daki hükümetler, 90’lı yılların ortalarından bu yana 2 bin 500’den fazla tren istasyonunu kapatmış. Ayrıca yaklaşık 8,523 mil (13 bin 717 km) uzunluğundaki yolcu demiryolu hattının da kapatıldığı ortaya çıktı.

AB, 2030’un sonuna kadar sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre yüzde 55 oranında azaltmayı planlıyor ancak ulaştırma sektöründe herhangi bir ilerleme kaydedemedi. Avrupa Çevre Ajansı’nın geçen yıl ortaya koyduğu verilere göre, yurtiçi ulaşım emisyonları ancak 2029 yılında 1990 seviyelerinin altına düşecek. AB ile dünyanın diğer bölgeleri arasında seyahat eden uçak ve gemilerden kaynaklanan emisyonlar artmaya devam edecek.

Greenpeace, hükümetlere parayı karayollarından alıp demiryollarına, toplu taşımaya, bisiklet yollarına ve kaldırımlara aktarmaları çağrısında bulundu. Ayrıca tüm yeni otoyol ve havaalanlarına son verilmesini talep etti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.