Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayhan Bora Kaplan soruşturması: MİT’ten rapor isteyen Erdoğan, Yargıtay üyesi Kocaman’a randevu vermedi

Organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni bilgiler ortaya çıkıyor. AKP’li bir siyasetçinin Ankara Adliyesi’ndeki problemlerini sonuçlandıran “hatırlı” bir avukatın, Ayhan Bora Kaplan’ın da vekili olduğu ortaya çıktı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın soruşturmayla ilgili MİT’ten özel rapor istediği de kulislere yansıdı. Erdoğan’ın, Kaplan ile görüştüğü ortaya çıkan Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’a da randevu vermediği belirtildi.

Organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle 12 Eylül’de tutuklanan Ayhan Bora Kaplan soruşturması konuşulmaya devam ediyor. T24’ten Tolga Şardan’ın haberine göre Ankara’da kapalı kapılar ardında Kaplan soruşturmasıyla ilgili buluşmalar yapılıyor. İddialar arasında, bu görüşmeler sonrası polise ciddi baskı uygulanmaya başlandığı da yer alıyor.

Ayhan Bora Kaplan’ın Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman ile görüşmesinin, soruşturmanın dinamiklerini değiştirdiğini söyleyen Şardan, “Yargı camiasının bir bölümü yaşananlardan rahatsız. Zira, sürecin içinde yer alan başka yargı mensuplarının var olduğu biliniyor. Bu durum, ister istemez soruşturmacı birimlere baskı olarak geri dönüyor. Halen bu baskılar devam ediyor. Hatta öyle ki, şimdi savcılık talimatıyla Kaplan’a yönelik soruşturma dosyasını yürüten polislerin görevden alınacağı iddiası kulislere yansıdı” diye yazdı.

“‘Hatırlı’ bir avukat Kaplan soruşturmasına bakıyor”

Tolga Şardan’ın haberine göre Ankara’daki yargı camiasında yakından tanınan ve AKP’li önemli bir siyasetçinin vekili olan “hatırlı” bir avukat, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına bakıyor:

“Araya ‘hatırlı’ isimlerin girdiği belirtiliyor. Bu isimlerin başında Ankara’daki yargı camiasında yakından tanınan bir avukat var. Şimdilik adını vermek istemiyorum. Bu avukatın, daha önce AKP’li önemli bir siyasetçinin vekiliyken, sonradan sahip olduğu siyasi nüfuzla Ankara Adliyesi’nde kendi lehine etki alanı yarattığı ifade ediliyor. Hatta bilhassa halen Yargıtay üyeliği yapan Yüksel Kocaman’ın döneminde Ankara Adliyesi’nde etki alanını güçlendirdiği ‘dokunulmazlıkla’ mesleğini yürüttüğü herkesçe biliniyor. Avukatın şimdiki müvekkili ise bilin bakalım kim? Evet, suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan! Avukat, son bir haftadır müvekkili Kaplan’ı cezaevinden kurtarmak kadar, Kaplan’ın ‘bürokrasi ve yargı çevrelerindeki bağlantılarının’ açığa çıkmasının önünü kesmeye çalışıyor.”

“MİT, Erdoğan’a rapor hazırlıyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kaplan soruşturmasıyla ilgili MİT’ten özel rapor istediğinin konuşulduğunu söyleyen Şardan, Raporun içeriği ise; Kaplan’la bürokratlar ve yargı mensupları başta olmak üzere kimlerin bağlantısının bulunduğu. MİT, detaylı bir rapor hazırlayıp ABD dönüşü Erdoğan’a sunacakdiye yazdı.

“Erdoğan, Kocaman’a randevu vermedi”

Erdoğan’ın Yüksel Kocaman’a randevu vermediğini söyleyen Şardan, şöyle devam etti:

“Süreçte adı gündeme gelen Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman, Kaplan operasyonu başlayıp, adının gündeme gelmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talep etti. Cumhurbaşkanlığı’ndaki kaynaklarım Erdoğan’ın, Kocaman’a randevu vermediğini aktardı. Bu da önemli bir gelişme. Malum, Kocaman’ın Erdoğan’la olan yakınlığının derecesi biliniyor. Erdoğan’ın görüşme isteğine ‘hayır’ demesi dikkat çekici.”

“Bahçeli de Servet Yılmaz’a randevu vermedi”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de eski Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’a randevu vermediğini aktaran Şardan, “Eski Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’la ilgili. Kaplan’ın en güçlü olduğu ve suç örgütünü yönettiği dönemde Ankara Emniyet Müdürü’ydü. Şimdi kızakta. Kaplan’ın tutuklanmasıyla beraber Yılmaz’ın döneminin de sorgulanması her an gündeme gelebilir. Yılmaz, bu konjonktürde geçtiğimiz günlerde MHP’li bir ismin aracılığıyla Genel Başkan Devlet Bahçeli’den randevu istedi. Ancak Bahçeli, Yılmaz’ın talebine, ‘görüşecek bir şey yok’ diyerek olumlu yanıt vermedi. Yılmaz, şimdilerde farklı devlet yöneticileriyle görüşüp destek almaya çalışıyor” diye yazdı.

Kocaman’dan yeni açıklama

Hakkında Ayhan Bora Kaplan’dan hediye olarak villa ve araba aldığı yönündeki iddialara ilişkin açıklama yapan Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman, “Mesnetsiz yalanları yazan, yaygınlaştıran kötü niyetli herkesle ilgili olarak suç duyuruları yapılıp, manevi tazminat davaları açarak hem kendimin ve ailemin hem de mensubu olmaktan gurur duyduğum yargının onurunu koruyacağım” dedi.

Gazeteci Alican Uludağ’ın X hesabından paylaştığı resmi basın açıklamasında söz konusu iddiaları “maksatlı iftira” olarak değerlendiren Kocaman, Erdoğan’ın kendisine randevu vermediğine ilişkin kulis bilgilerine ise değinmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.