Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Şık: “Ayhan Bora Kaplan operasyonu Süleyman Soylu’nun siyasi mevta olduğunun kesinleşmesi için yapıldı”

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddiasıyla gündeme gelen suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ve ekibi 7 Eylül’de yurtdışına kaçmak üzereyken gözaltına alındı. Resmi gözaltı süresi dolan Kaplan’ın bugün (11 Eylül) adliyeye çıkarılması bekleniyor. Peki “Kaplan çetesi” olarak bilinen suç örgütü neydi, ne oldu, Soylu döneminde Kaplan ve ekibi nasıl büyüdü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Süleyman Soylu dönemindeki dosyalarla ilgili soruşturmaları ne kadar ileriye taşıyacak? Gökçe Çiçek Kösedağı sordu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık yanıtladı.

Editör: Aliye Altınışık

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Ayhan Bora Kaplan’ın gözaltına alınma ve haberin basına servis edilme şeklinin eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya mesaj verme amacı taşıdığını düşünüyor. Şık’a göre, Soylu’nun kendisinden sonra bakanlık için Ali Yerlikaya’nın adının geçmesi üzerine, Yerlikaya hakkında FETÖ soruşturması başlatmak istemesi operasyonun temel kaynağı.

Şık, kamuoyunda “Kaplan çetesi” olarak bilinen Ayhan Bora Kaplan ve ekibinin Soylu döneminde büyüdüğünü şöyle anlattı:

“Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olmasıyla emniyet kaynaklarına göre ‘Çinçin’in torbacısı’ olarak bilinen Ayhan Bora Kaplan’ın bir anda Ankara’nın mafyalarından birine dönüştüğü yönünde iddialar var. Ankara’da çeşitli mafya gruplarının polis operasyonlarıyla tutuklanması, hatta bazılarının polis çatışmasında ölmesiyle Ayhan Bora Kaplan’ın önünün açıldığı dile getiriliyor.”

Şık’a göre Ali Yerlikaya kararlarında ve idaresinde daha meşruiyet gözeten biri olmakla birlikte, operasyonun Soylu’nun çeşitli kentlerle aday olacağı iddialarından sonra yapıldığı da bir gerçek. Şık, Yerlikaya’nın bu operasyonu belli yerlerden onay almadan yapamayacağını söylüyor:

“Ucunun nerelere dokunacağını bilen bir bakan, bu operasyonu onay almadan yapamaz. Şu bir gerçek ki, Süleyman Soylu bu ülkenin siyasi mevtalarından birisi. Mevta olduğunun kesinleşmesi için de bu operasyon yapılmış diyebiliriz.”

Şık, Kaplan’nın Soylu ile ilişkisinin 15 Temmuz gecesine dayandığı, hatta telefon görüşmelerinin, kayıtlarının Ankara Adliyesi arşivinde olduğu yönündeki iddiaları şu sözlerle anlattı:

“Ne hikmetse herkes Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) giderken Soylu, 15 Temmuz gecesi TRT binasının önüne gitti. Orada kuzeni Sadık Soylu’nun telefonundan Ayhan Bora Kaplan’ı arayıp ‘Adamlarını da al, gel’ dediği ve bu görüşme kayıtlarının Ankara Adliyesi’nin arşivinde olduğu yönünde iddialar var. Zaten Kaplan ve bir grup kişinin ellerinde silahlarla o gece TRT önünde olduğu, hatta birlikte çekildikleri fotoğraflar internette mevcut. Ben bunu aylar önce dile getirdim. Kendisi bir açıklama yapmadı. Bağımsız yargının ve siyasetin bunları sorması, araştırması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.