“Ermeni müziğiyle bütünleşmiş dört isimden biri” | Aram Haçaturyan İstanbul’da anıldı

Eserleri UNESCO “Dünya Belleği”ne kaydedilen Ermeni müziğinin önde gelen isimlerinden Aram Haçaturyan, 120. doğum gününde İstanbul’da anıldı. Pera Müzesi’nde düzenlenen “Aram Haçaturyan 120” panelinin moderatörü Ara Koçunyan, Haçaturyan’ın Ermeni müziğiyle bütünleşmiş dört isimden biri olduğunun altını çizdi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü ve Ermenistan Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği’nin girişimleriyle Ermeni müzisyen Aram Haçaturyan’ın 120. doğum günü için anma paneli düzenlendi.

İstanbul-Beyoğlu’ndaki Pera Müzesi’nde düzenlenen “Aram Haçaturyan 120” paneline yurtiçinden ve yurtdışından özel davetle katılım sağlandı.

Haçaturyan’ı anlattılar

Sovyet Ermenistan’ın milli marşı, Masquerade, Kılıç Dansı, Spartacus gibi besteleriyle bilinen Gomidas’ın öğrencisi Haçaturyan için düzenlenen panelde, New York’tan özel olarak davet edilen piyanist Şahan Arzruni ve Haçaturyan’la tanışıklığı olan müzisyen Yüksel Koptagel konuştu.

Moderatörlüğünü İstanbul’da Ermenice yayımlanan Jamanak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan yaptığı panele müzik yazarı Evin İlyasoğlu ve Erivan’dan Aram Haçaturyan Müzesi Müdürü Armine Grigoryan da katkı sundu.

Sınırlı sayıda kişinin özel davetiye ile katıldığı panelde Arzruni ve Koptagel, Haçaturyan ile nasıl tanıştıklarını, Haçaturyan’ın Ermeni müziğine ve dünya müziğine katkısını, kişiliğini ve nasıl biri olduğunu anlattı.

Ermeni müziğiyle bütünleşmiş dört isminden biri

Paneli moderatörü Ara Koçunyan, Ermenilerin genel olarak müzik alanında iddialı olduğunu ve müziğin Ermeniler açısından çok önemli bir yerde durduğunu dile getirdi.

Piyanist Şahan Arzruni’den küçük bir resital

Haçaturyan’ın da Ermeni müziğiyle bütünleşmiş dört isimden biri olduğunu dile getiren Koçunyan, panelin düzenlendiği 21 Eylül’ün Ermenistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlık yıldönümünün hemen öncesinde yapılmasının güzel bir tesadüf olduğunun altını çizdi. 

Konser iptal edildi

UNESCO’nun da takviminde yer alan jübile için; Pera Müzesi, İstanbul Filarmoni Derneği ve Erivan’dan Aram Haçaturyan Müzesi katkı sundu.

Etkinliği ikinci gününde, 21 Eylül’de Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda herkesin davetli olması planlanan konser ise bilinmeyen bir nedenle iptal edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.