Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi yanıtı: “Bölgenin hassasiyeti gözetilerek ‘Danışma Kurulu’ oluşturulacak”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Barosu’nun 12 Eylül askeri darbesinin sembollerinden biri olan ve bir süre önce boşaltılan Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi ile ilgili yaptığı bilgi edinme başvurusuna cevap verdi. Bakanlık, bölgenin hassasiyetleri dikkate alınarak bir “Danışma Kurulu” oluşturulacağını belirtti.

Diyarbakır Barosu, 21 Ağustos’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bilgi edinme kapsamında başvurarak, Diyarbakır E Tipi Cezaevi‘nin 12 Eylül darbesi ve sonrasında insanlığa karşı işlenen suçların en önemli merkezi olduğunu belirtti ve şöyle dedi:

“Bu sebeple, Diyarbakır Cezaevi, Kürtlerin toplumsal hafızasında önemli bir yere sahip olmaya devam etmektedir. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin kapatılarak müze yapılmasına dair karar alınmış ve bu amaçla cezaevi yerleşkesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu kapsamda, ‘Diyarbakır E Tipi Cezaevi Müze ve Kültür Alanı Projelerinin Yapımı’ başlıklı ihaleye çıktığı ve proje çalışmasının devam ettiği bilgisi kamuoyuna yansımıştır.”

Baronun yaptığı başvurunun devamında şöyle denildi:

“Kamuoyunun aydınlatılması için demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan açıklık ilkesi gereğince, proje çalışması kapsamında insan hakları müzesi olarak inşası; müze ve kültür alanı çalışması öncesi ve sırasında, Diyarbakır’daki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerin sürece dahiliyetinin sağlanması hususlarında Kültür Bakanlığı’na bilgi edinme başvurusunda bulunulmuştur.”

Bakanlıktan cevap geldi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği cevapta, yapının müzeler, tiyatro salonu, konferans salonu, atölyeler, kütüphane ve açık hava etkinlik alanlarıyla Diyarbakırlılara hizmet edecek şekilde tasarlandığı söylendi ve şöyle denildi:

“Bu kapsamda; halihazırda devam eden proje, sonrasında yapılacak uygulama çalışmalarına yönelik konunun ve bölgenin hassasiyeti dikkate alınarak, kendi uzmanlık alanlarında gerekli katkı sağlayacağı düşünülen üyelerden oluşan ‘Danışma Kurulu’ oluşturulması çalışmaları devam etmekte olup söz konusu işlemlerin tamamlanmasından sonra ayrıca bilgi verilecektir.”

Bakanlıktan gelen yanıt sonrası açıklama yapan Diyarbakır Barosu, cezaevi için “Danışma Kurulu”nun oluşturulacak olmasını olumlu karşıladıklarını belirtti.

Açıklamada, Diyarbakır’daki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının (STK), mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerin sürece dahiliyetlerinin sağlanması gerektiği söylendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.