Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mülteci karşıtlığı durdurulamıyor: Türkiye’de kaç mülteci yaşıyor?

Türkiye’de sığınmacı karşıtlığı uzun süredir yükselişte. Mülteci karşıtlığı son yıllarda özellikle X’te (yani Twitter’da) de revaçta. Sadece bu konuya odaklanan, video ve fotoğraf paylaşan hesaplar var. Peki Türkiye’de kaç mülteci ya da sığınmacı var? Medyascope editörleri araştırdı.

Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye’deki sığınmacılara dair veri paylaşan tek kaynak. Açıklanan en son veriler 14 Eylül 2023 tarihli. Buna göre Türkiye’de en az 4 milyon 638 bin 461 mülteci yaşıyor.

Fakat bu rakam, gerçek sayıyı tam olarak vermiyor. Sebebi belli: Kayıt dışı mültecilerin sayısı bilinmiyor. Göç Araştırmaları Derneği’nin kurucu başkanı Didem Danış da kayıt dışı mültecilerin sayısını öğrenmenin imkansıza yakın olduğunu söylüyor.

Mültecilerin illere göre dağılımı

Göç İdaresi Başkanlığı’nın sayılarına bakmaya devam edelim. Türkiye’de ikamet izni bulunan 1 milyon 200 bin 325 sığınmacı yaşıyor. Sığınmacıların en çok yaşadığı iller şöyle:

İstanbul (608.648), Antalya (141.269), Ankara (76.440), Bursa (52.716), Mersin (43.354), Muğla (25.9459), İzmir (26.943), Yalova (19.025), Sakarya (14.887), Kocaeli (14.723), Aydın (11.450), Gaziantep (10.204).

İkamet izni bulunan mülteciler

Türkiye’de en çok ikamet izni alanlar Rusya vatandaşı. Onları, Türkmenistan, Irak, Suriye, İran, Azerbaycan, Özbekistan, Afganistan, Kazakistan ve Ukrayna takip ediyor.

Göç İdaresi, geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin sayısını da dönem dönem güncelleyerek açıklıyor. 14 Eylül’de açıklanan en son verilere göre Türkiye’de 3 milyon 288 bin 755 Suriyeli mülteci geçici koruma kapsamında. Verilere göre bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye’de 3 milyon 535 bin 989 Suriyeli yaşıyordu. Yani son bir yılda yaklaşık 250 bin Suriyeli Türkiye’den ayrıldı.

Gelelim kaçaklara dair verilere. Burası zor ama Göç İdaresi, raporlarında yakalanan düzensiz göçmenlere dair bilgileri paylaşıyor. Bu veriler de Türkiye’de kaçak olarak bulunan kişiler konusunda bir fikir veriyor. Göç İdaresi rakamlarına göre 2023 yılında 149 bin 381 düzensiz göçmen tespit edildi. Yakalanan kişilerin sayısı 2022 yılına göre azaldı.

Rakamlar bunlar. Ama asıl tartışma, kaçaklar üzerinden yürüyor. Sığınmacılar uzun zamandır hem siyasetçilerin hem de sosyal medyanın gündeminde. Örneğin Zafer Partisi, sırf bu konuya ağrılık vererek kendini son genel seçimlerde iddialı bir konuma getirdi. X’te sadece bu konuya eğilen sosyal medya hesaplarının sayısı giderek arttı. Bunların birçoğu yüz binlerce takipçili, milyonlarca görüntüleme ve etkileşim alan hesaplar.

Bu durum iktidarı uzun süredir rahatsız ediyordu. Ve sonunda düğmeye basıldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyada mülteci karşıtlığı yaptığını iddia edilen hesaplara yönelik 20 Eylül’de operasyon başlattı. “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlarından 27 kişi gözaltına alındı, bunların 8’i tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında “Muhbir”, “Aykırı” ve “Haber Report” adlı X hesaplarının yöneticileri var.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyondan sadece bir gün önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda mülteci krizine ilişkin konuştu ve mültecilerin geri dönüşünü hızlandıracaklarını söyledi:

“Türkiye olarak, Suriye’nin kuzeyinde zor şartlarda hayat mücadelesi veren 4 milyonu aşkın insanı, elbette kaderine terk etmeyeceğiz. Sınırlarımız ötesinde inşasına öncülük ettiğimiz konutlar tamamlandıkça, sığınmacıların buralara geri dönüşü hızlanacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.