Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akşener takipsizlikle sonuçlanan FETÖ soruşturması için AYM’ye başvurdu

Meral Akşener, hakkında takipsizlik kararı verilen FETÖ soruşturmasında adil yargılanma, lekelenmeme, makul sürede yargılanma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından başlatılan, dört yılı gizlilik kararıyla olmak üzere yedi yıl süren ve 22 Ağustos 2023’te takipsizlik kararı verilen FETÖ soruşturmasını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Soruşturma sürecini başından itibaren Akşener’in avukatı olarak takip eden İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Akşener adına AYM’ye bireysel başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Bireysel başvuruda, adil yargılanma, kendisine yöneltilen suçlamanın nedeninden ve niteliğinden haberdar olma, makul sürede yargılanma, lekelenmeme haklarının ve siyasi saiklerle sınırlamanın Anayasa’da belirtilen amaçları aşamayacağına ilişkin Anayasa kuralının ihlal edilmesi başvuru gerekçesi olarak sunuldu.

5 milyon lira manevi tazminat talep edildi, şehit ailelerine bağışlanacak

İYİ Parti’den yapılan açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu’nun 15 Temmuz’dan sonra isimsiz ihbarları baz alarak başlattığı soruşturmanın, PKK üyeliğinden yargılanırken itirafçı olarak beraat ettiği ortaya çıkan gizli tanığın ifadeleriyle devam ettiği vurgulandı. Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminden önce, Mayıs 2019’da gizlilik kararı verilen soruşturma, 22 Ağustos 2023’te takipsizlik kararı ile sonuçlanmıştı. 

Poyraz, gizlilik kararının makul bir gerekçesi olmadığını ve verilen gizlilik kararından sonra dosyada esasa ilişkin hiçbir işlem yapılmadığına dikkat çekti. Soruşturma sürerken basında dosya içeriğine ilişkin bilgi ve yorumlara yer verildiğini belirten Poyraz,  tüm seçim süreçlerinde AKP ile Cumhur İttifakı’ndaki diğer partilerin soruşturmayı “Akşener ve İYİ Parti aleyhine bir siyasi silah ve politik malzeme olarak” kullandığını vurguladı.  

Akşener’in avukatları, müvekkillerinin Anayasa’da düzenlenen haklarının ihlal edildiğinin tespitini talep ederken, ayrıca bu süreçte uğradığı saldırılar nedeniyle 5 milyon TL manevi tazminat talebinde bulundu. AYM’nin tazminata hükmetmesi durumunda, tüm tutarın şehit ailelerine verileceği de dilekçede belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.