Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy görevden alındı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarihinde bir ilk daha yaşandı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, kendi partisinden üyelerin oylarıyla görevden alındı. Böylece McCarthy, Amerikan tarihinde önerge sonucu görevine son verilen ilk Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 208 Demokrat Partili üyenin yanı sıra 8 Cumhuriyetçi üye de “evet” oyu kullandı. Böylece McCarthy, 210’a karşı 216 oyla görevinden alındı.

Kevin McCarthy’i koltuğundan eden önergeyi Cumhuriyetçi Parti’nin meclis üyelerinden Matt Gaetz sunmuştu. Gaetz ve Cumhuriyetçi Parti’deki diğer aşırı sağcılara göre McCarthy, ABD Başkanı Joe Biden ve Demokrat Partililerle Ukrayna’ya yardım gönderme konusunda gizli bir anlaşma yapmıştı. McCarthy ise kendisine yöneltilen bu iddiaları reddetmiş ve “Bu olayın kişisel olduğunu biliyorsunuz” demişti.

Temsilciler Meclisi’ne yeni bir başkan seçilene kadar bu göreve Cumhuriyetçi Partili Patrick McHenry getirildi.

Matt Gaetz ve Kevin McCarthy

Trump’tan isyan

Eski ABD Başkanı Donald Trump da kendi kurduğu sosyal medya platformu Truth Social’dan konuya dair açıklama yaptı. Cumhuriyetçilerin birbirlerini eleştirmesine kızan Trump, şunları yazdı:

“Cumhuriyetçiler neden sürekli kendi aralarında kavga ediyor? Neden ülkemizi mahveden radikal sol Demokratlarla mücadele etmiyorlar?” 

Trump’ın gönderisi.

Ne olmuştu?

Cumhuriyetçilerin ara seçimlerde çoğunluğu elde etmesinin ardından 82 yaşındaki Demokrat lider Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na bir kez daha aday olmayacağını açıklamasının ardından başkanlık yarışı hız kazanmıştı. Kevin McCarthy de başkanlık için yapılan 15. oylama sonucunda bu koltuğa gelmişti. Fakat partisindeki bazı Cumhuriyetçi üyeler, McCarthy’nin başkanlığına başından beri karşı çıkıyordu. Bu isimlerden biri de Florida Temsilcisi Matt Gaetz.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.