AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ekim’de Meclis’in yeni yasama yılı açış konuşmasında daha önce dile getirdiği anayasa değişikliği teklifini yineledi ve muhalefet partilerine de çağrı yaptı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da salı ve çarşamba günleri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le görüştü.
Mevcut koşullarda ve sandalye dağılımına göre referandumlu bir anayasa değişikliği bile uzak görünüyor. Bu durumda Erdoğan’ın anayasa değişikliği tartışması başlatmasının amacı ne? Yerel seçim sürecinde tartışılacak bir konu arayışı ve ekonomik sosyal sorunları gizleyebileceği bir perdeye ihtiyacı var ve anayasa değişikliği tartışmalarının onun için kullanacak.
Ekim ayında AKP ve Yeşil Sol parti, kasım ayında da CHP kongre yapacak. Erdoğan yerel seçimler öncesinde parti yönetiminde bir tazelenme ve gençleştirme yapmak istiyor. Yeşil Sol Parti ise hem ismini değiştirecek, hem de yeni eş genel başkanlarını belirleyecek.
CHP’de ise delege sayısı itibariyle önemli olan İstanbul İl Kongresi 8 Ekim Pazar günü yapılacak. Burada ortaya çıkacak sonuç 4-5 Kasım’da yapılacak kurultay açısından önemli. Özgür Çelik’in il başkanlığını kazanması ve blok listesinin de seçilmesi durumunda delegelerin tamamı Özel’e destek verir mi, bu sorunun yanıtı belirsiz.
CHP’de kurultaylarla genel başkanlık değişikliği olmamış, diğer partilerde de öyle. Buradan bakınca bu kurultayda da CHP’de Kılıçdaroğlu avantajlı. Özel’in bu kurultayda alacağı oy, yerel seçimlerden sonra parti içi gelişmelerde etkin ve belirleyici olabilir.
Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş, politikAnkara programında değerlendirdi.