Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan güven tazeledi | AKP yerel seçimlere yenilenmiş kadroyla gidiyor

Video & Kurgu: Enes Berk Demirkol

AKP Genel Başkanlığı’na tek aday gösterilen Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden seçildi. AKP yerel seçimlere girerken Parti’nin yönetim kurulunun yaklaşık üçte ikisini yeniledi. Sahneye “Ezilenlerin gür sesi dünya barışının teminatı” anonsuyla çıkan Erdoğan “Türkiye’nin öncüsü olacak kurmay kadroyu kuracağız” dedi.

AK Parti 4. Olağanüstü Büyük Kongresi, “Türkiye Yüzyılı İçin Hep Yeni Hep İleri” sloganıyla Ankara Spor Salonu’nda saat:10.00’da başladı. Kongre sebebiyle bazı yollar araç trafiğine kapatıldı. Gösterilen ilgi sebebiyle kongre alanına ulaşım da zor oldu. Kongre alanına yaklaştıkça kilitlenen araç trafiği yerini yaya trafiğine bıraktı. Basın, kongrenin yapılacağı Atatürk Spor Salonu’na delegeler ve sağlık ekiplerinin girişi için ayrılan kapıdan alındı. Kapıda yığılma olunca basın mensubu olduğunu söyleyenlere öncelik tanındı.

Geçersiz üç oy

Kongre Divan Başkanı Ali İhsan Yavuz, seçimlerde 1402 oy kullanıldığını, 1399 oyun geçerli, 3 oyun geçersiz sayıldığını bildirdi. Yavuz, Erdoğan’ın geçerli 1399 oyun tamamını alarak yeniden AK Parti Genel Başkanlığına seçildiğini duyurdu.

Kongre Tenzile Erdoğan’ın ölüm yıldönümünde yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın ölüm yıldönümü olması sebebiyle Erdoğan ve annesinin pankartı açıldı. “Öyle bir evlat yetiştirdin ki binlerce evladın daha oldu” yazan pankart açılırken kürsüde Erdoğan vardı ve En Büyük Şaban Film müziği çaldı.

“Başkanlarının parlamentoda olmadığı Altılı Masa”

Erdoğan ilk konuşmasını kendini Atatürk Spor Salonu’nun dışında bekleyen partililere yaptı. 31 Mart seçimleri için “hanımları ve gençleri” kapı kapı dolaşmaya çağıran Erdoğan Altılı Masa’nın genel seçim yenilgisini hatırlattı:

“Türkiye’nin öncüsü olacak kurmay kadroyu kuracağız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milletimizden bir kez daha onay aldı. Altılı Masa dediler, on altılı masa dediler, yüz on altılı masa dediler ne oldu bak şimdi o masadan parlamentoda kimse var mı. Düşünebiliyor musunuz başkanlarının parlamentoda olmadığı Altılı Masa.”

Erdoğan’ın salona girmesi beklenirken kürsüden Nazım Hikmet’in Bu Memleket Bizim, Yaşamak Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür dizeleriyle anılan Davet şiiri okundu. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan kongre salonuna “Ezilenlerin gür sesi, Anadolu’nun yiğit evladı, dünya barışının teminatı” anonsu ile girdi. Erdoğan’ın ismi anons edildiğinde salon coşkulu bir karşılama beklentisini eski kongrelere göre karşılayamadı. Erdoğan’ın isminin anons edildiği anın hareketli ve coşkulu olacağı beklentisi ile yaptığımız shorts video çekme hazırlığından da böylece vazgeçtik.

Kongrede açılan bir pankart: “Seni kebaptan ve şalgamdan daha çok seviyoruz”

“Cumhurla Cumhuriyet’in arasındaki duvarları yıktığımız gibi kuşatıcı bir anayasayı inşallah ülkemize kazandıracağız”

Dışarıdaki partililere Millet İttifakı’nın seçim yenilgisini hatırlatan ve emekli maaşlarıyla ilgili düzenleme sözü veren Erdoğan, kongre salonundaki partililere ise “aile kurumunun korunması” söylemiyle Anayasa değişikliği sözü verdi.

İlk kabine toplantısında emeklilerin maaşlarında düzenleme konusunda “müjde” açıklayacağını dile getiren Erdoğan, Anayasa değişikliği tartışmasını ise LGBTİ+ları hedef göstererek ve aile kurumunun yıkılmak istendiği söylemiyle işaret etti:

“Cumhurla Cumhuriyet’in arasındaki duvarları yıktığımız gibi, Cumhuriyeti gerçek demokrasiyle kucaklaştıracak sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasayı inşallah ülkemize kazandıracağız. Depremle yıkılan şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmakla kalmayacak, deprem tehdidi altındaki tüm yerleşim birimlerini tekrar inşa ve ihya edeceğiz. Siyasi, sosyal, bireysel sapkın akımları destekleyerek milli bünyemizi, aile kurumumuzu, değerlerimizi yıkmayı hedef alan sinsi faaliyetlerin kökünü kurutacağız. Biz LGBT tanımıyoruz. Kim LGBT’yi tanıyorsa onlar beraber yürüsün.”

“Yarısı yalan yarısı yanlış haberler ve beyanlara ülkemizde izin vermeyeceğiz”

“Cumhur İttifakı olarak da tanımıyoruz ve biz bu noktada aile kurumunu sağlam tutan, aile kurumuna sağlam olarak sarılan bir yapının mensuplarıyız. Yarısı yalan, yarısı yanlış haberler ve beyanlarla milletimizi, özellikle de gençlerimizi karamsarlığa sürüklemek isteyenlere biz ülkemizde izin vermeyeceğiz.”

Binali Yıldırım, Nureddin Canikli, Julide Sarıeroğlu yeni listede yok

Yetmiş beş kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda (MKYK) kırk dokuz yeni isim yer alırken,eski MKYK üyelerinden yirmi altı kişi ise yerini korudu:

Merkez Yönetim Kurulu’nda yerini koruyanlar:

Ahmet Büyükgümüş, Ali İhsan Yavuz, Belgin Uygur, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Emre Ete, Erkan Kandemir, Fatih Şahin, Hamza Dağ, Fatma Betül Sayan, Hasan Sert, Hayati Yazıcı, İbrahim Halil Yıldız, Lütfiye Selva Çam, Mehmet Kasım Gülpınar, Menderes Türel, Metin Tarhan, Mustafa Şen, Orhan Miroğlu, Ömer Çelik, Ömer İleri, Sevan Sıvacıoğlu, Sümeyye Bozkurt, Türk İslam Karakoç, Vedat Demiröz, Şebnem Kocakelci.

AK Parti’nin MYK’sından yer alan Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, genel başkan yardımcıları Nurettin Canikli ve Julide Sarıeroğlu yeniden MKYK listesinde yer almadı.

Aday gösterilenler:

“Adnan Günnar, Ahmet Arslan, Ahmet Bilal Kıymaz, Ahmet Büyükgümüş, Ahmet Mücahit Arınç, Ali Demirel, Ali İhsan Yavuz, Ali Karakaş, Atakan Yılmaz, Ayşe Nevin Sert, Aziz Babuşcu, Belgin Uygur, Betül Altınsoy, Cem Duran Uzun, Cemal Donat, Çiğdem Karaaslan, Dilek Yıldız Büyükdağ, Efkan Ala, Emir Yasir Kekeç, Emre Ete, Erdoğan Özegen, Erkan Güral, Erkan Kandemir, Eyüp Gökhan Özekin, Fahrettin Yahşi, Fatih Şahin, Fatma Betül Sayan Kaya, Fevzi Polat, Hamza Dağ, Hasan Basri Yalçın, Hasan Sert, Hatice Kübra Öztürk Gökkaya, Hayati İnanç, Hayati Yazıcı, Hülya Terzioğlu, İbrahim Halil Yıldız, İlyas Şeker, Kuddusi Müftüoğlu, Lütfiye Selva Çam, Mahir Ünal, Mehmet Kasım Gülpınar, Mehmet Sait Kirazoğlu, Mehmet Şükrü Erdinç, Mehmet Umut Tuncer, Melek Şimşek, Menderes Mehmet Tevfik Türel, Metin Tarhan, Muhammed Ali Kaldırım, Mustafa Elitaş, Mustafa Sever, Mustafa Şen, Nihat Zeybekci, Orhan Karasayar, Orhan Miroğlu, Ömer Çelik, Ömer Faruk Besli, Ömer İleri, Ömer Serdar, Önder Matlı, Remzi Albasan, Reşide Yüksel, Sena İpşirli, Serdar Kılıç, Serpil Kavrak, Sevan Sıvacıoğlu, Sevilay Tuncer, Sibel Betül Birer, Sümeyye Bozkurt, Şebnem Koçakelçi Elgörmüş, Türk İslam Karakoç, Umut Arman Sonay, Vedat Demiröz, Yelda Erol Gökcan, Yusuf Ziya Yılmaz ve Zafer Sırakaya.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.