Program editörü: Aliye Altınışık
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Kongresi’ni, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve değişim ekibinin adayı Özgür Çelik kazandı. Kongrede yaşanan gerilim ve sonucun yankıları ise sürüyor. Siyaset bilimci Burak Bilgehan Özpek, CHP Genel Merkezi’nin, Ekrem İmamoğlu’na vücuttan dışarı atılması gereken bakteri muamelesi yaptığını, bunu yaparken de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) koz vermekten kaçınmadığını söyledi.
Siyaset bilimci Burak Bilgehan Özpek’e göre İstanbul İl Başkanlığı değişimciler tarafından kazanılmış olsa dahi kongrede Özgür Özel’in, Kemal Kılıçdaroğlu’nu kazanma garantisi yok. Özpek, bunun temel nedeninin, CHP içindeki rant mekanizmaları olduğu görüşünde:
“Değişimcilerin kazandığı iller, AKP’nin dominant olduğu iller. Herhangi bir seçimin kazanılması için olağanüstü gayret sarf edilmesi gereken yerler. Burada değişimciler kazanıyor. Çünkü CHP burada herhangi bir rant dağıtım mekanizmasına sahip değil. Fakat CHP’nin AKP sopasını göstererek seçim kazandığı yerlerde, yani belediyeleri aracılığıyla kolayca rant dağıttığı yerlerde CHP Genel Merkezi çok rahat kazanmış, değişimciler kaybetmiş. Bu bile başlı başına bize mevcut yapının karakterini gösteriyor. Kongrenin kazanılması bu açıdan biraz kolay değil. Çünkü CHP’yi ayakta tutan şey belediyeler üzerinden ilerleyen rant ve çıkar ilişkisi. Bunun üzerinden delegelerin de bir anlamda temayülleri etkilenebiliyor.”
“‘Türkiye kaybedilebilir ama CHP bize kalsın’ anlayışı”
Özpek, CHP Genel Merkezi’nin Ekrem İmamoğlu’na vücuttan atılması gereken bakteri muamelesi yaptığını, bunu yaparken de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’ye koz vermekten çekinmediğini söyledi:
“CHP Genel Merkezi Ekrem Bey’e bünyesine girmiş bir bakteri, bir virüs muamelesi yapıp dışarı atmaya çalışıyor. Bunu yaparken de hükümete herhangi bir koz vermekten çekinmiyor. Yerel seçimleri kaybetmekten de çekinmiyor. Büyük kongreyi genel merkez kazanırsa Ekrem Bey’in hakikaten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanma işi riske girecek. Kendi belediye başkanını hükümet medyasına meze eden bir anlayış, olmadık iftiralarla, olmadık sözcüklerle yaftalayıp, hükümet medyasının önüne atan bir anlayış, acaba Ekrem İmamoğlu yeniden aday olduğu zaman onun başarısı için mi ter döker, yoksa o başarısız olsun ve siyaset sahnesinden çekilsin diye mi uğraşır? CHP’nin kendi iç iktidarını muhalefetin her türlü meselesinin önüne koyan, ondan daha önemli bir meseleymiş gibi tanımlayan bir zihniyeti var. Yani ‘Türkiye’yi kaybedebiliriz ama CHP bize kalsın’ anlayışı.”
“Delegelere bedel ödeyecekleri hatırlatılmalı”
Özpek, İmamoğlu’nun delegelere, Kılıçdaroğlu’na oy vermenin bedel ödemek anlamına geldiğini hatırlatması gerektiğini savundu:
“İmamoğlu delegelere, kongreyi Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde İstanbul’a aday olmayacağını söylemeli. İstanbul ve Ankara’nın muhalif saflarda kalması için CHP’de değişim olması gerekiyor. Yani Kılıçdaroğlu’na oy vermek artık delegeler açısından bir bedel içermeli ve bu bedeli de Ekrem Bey hatırlatmalı.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.