Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek şiddeti sınır tanımıyor | Ölüm tehdidi alan kadın avukatın hukuk savaşı

Konya Barosu’nun Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi’nde görevli olan Avukat Gizem H., hiç tanımadığı bir erkek tarafından önce taciz edildi, ardından bu taciz tehditlere dönüştü. Şiddete maruz kalan kadın ve çocukların derdine derman olmaya çalışan Gizem H.’nin alt üst olan yaşamı, saldırganın ısrarlı takip, taciz ve tehdit sonucu dört ay tutuklu yargılanıp serbest bırakılmasıyla da kabusa dönüştü. Avukat olmasına karşın ölüm tehditlerinden yasal yollara başvurarak kurtulamayan Gizem H., yaşadıklarını sosyal medyada anlatarak sesini duyurmaya çalışıyor.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org

Konya’da yaşayan Gizem H., kadına karşı şiddet ve çocuğun cinsel istismarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yürüten bir avukat. A.U. isimli erkeğin 2022 yılından beri ısrarlı takibine ve ölüm tehditlerine hedef olan Gizem H., saldırgan hakkında 10 kez şikayetçi olmasına ve uzaklaştırma kararları aldırmasına rağmen kurtulmayı başaramadı. Israrlı takip ve tacizle başlayan süreç zamanla yerini ölüm tehditlerine bıraktı.

22 Ocak 2022’de bir müvekkili aracılığıyla bürosuna gelen A.U., Gizem H.’den kendi davaları ile ilgili danışmanlık hizmeti aldı. Daha sonra Gizem H.’ye “hukukla ilgili meselelerde bilgiliyim, dilekçe yazabilirim” diyerek birlikte çalışmayı teklif etti. Gizem H., bunu kabul etmese de, A.U. ofise gelmeyi sürdürdü.

Daha sonra aynı kişi tarafından kendisini sosyal medya üzerinden taciz etmeye başladığını anlatan Gizem H., saldırganın çevresine sevgilisi olarak tanıttığını söyledi. Saldırgan farklı numaralardan ofisi aramaya, sosyal medyada hakaret içerikli notlarla fotoğraflarını paylaşmaya başladı; Gizem H. de A.U’ya ulaşarak bu duruma son vermesini istedi. Ancak aldığı cevap “Sana ve ailene zarar veririm” oldu. Aldığı tehdidin ardından Gizem H. Haziran 2022’de savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Ancak tehditler durmak bilmedi. Genç kadın saldırgandan dört ayda tam beş kez şikayetçi oldu. Gizem H., Kasım 2022’de A.U.’nun “ısrarlı takip” suçundan tutuklandığını ancak nöbetçi mahkemenin Mart 2023’te A.U.’yu serbest bıraktığını anlattı.

Serbest bırakıldı, “Kızınızı baltayla keseceğim” dedi

Gizem H., A.U’nun serbest bırakılmasının ardından yaşadıklarını şöyle anlattı:

Çekirdek ailemi geçtim, amcamlara, kuzenlerime, akrabalarıma ‘Kızınızı baltayla keseceğim’, ‘Onu öldürmeden tekrar cezaevine girmeyeceğim’, ‘Kafasına sıkacağım’, ‘Mesleğinden edeceğim’ diye mesajlar attı. Bana, açtığı farklı sosyal medya hesapları üzerinden silah fotoğrafı yolladı. Serbest bırakılmaktan cesaret aldı. Bütün bu süreçte koruma kararını yüzlerce kez ihlal etti. Ben artık işimi yapamaz oldum. Her gelen telefonu, acaba o mu arıyor diye endişe ederek açar oldum.

Gizem H., karakol ve savcılığa şikayetlerde bulunurken kendisine “Sevgilin mi?” diye sorulmasından duyduğu rahatsızlığı da şu sözlerle ifade etti:

Sevgilim değil ama olabilirdi de. Bu yaptığı tacizi ve tehdidi değiştirmez. Bu adam ofisimin etrafında dolanıyor. Ofise yakın kafelerde oturup bana fotoğraf yolluyor oralardan. Meslektaşlarıma ‘Gizem’in müstehcen fotoğrafları var size yollayayım mı?’ diye mesaj atıyor. Bu insan üç, dört sayfa sabıka kaydı olan biri. Ben bu adamla baş edemiyorum. Bir buçuk yıl oldu, bu adam durmuyor

“Tutuklanması için daha ne yapması lazım?”

Son kez şikayete gittiğinde A.U. ile ilgili 10 suç duyurusunda bulunan Gizem H., Konya Barosu ve baro başkanının takipçisi olmasına karşın, A.U.’nun tutuklanmadığını anlattı.

Saldırganın tehlikeli olduğunu ve aynı taciz ve tehditleri başka kadınlara da yapmasından endişe ettiğini dile getiren Gizem H., “Şu ana kadar fiziksel bir zarar vermedi ama psikolojik olarak sağlıklı biri değil. Her an her şeyi yapabilir. Bana zarar verebilir. Savcılık sağlık raporu için hastaneye yönlendirdi. Sonuç daha çıkmadı. Savcılığın elektronik kelepçe talebi reddedildi. Tutuklanması için daha ne yapması lazım?” diye konuştu.

Ailesinin de A.U.’ya karşı koruma kararı aldırdığını söyleyen Gizem H., “Psikolojik olarak o kadar yoruldum ki, artık bu dosyaları takip etmek istemiyorum, savcılığa gitmek istemiyorum çünkü hiçbir sonuç alamıyorum. İstediğin kadar çabala, yasal olarak gerçekten bir şey olmuyor. Kadınların haklarını koruyayım diye koştururken bu sefer kendim olayın öznesi oldum. İnsanlar haklı bir serzenişte bulunuyor: ‘Avukat olan bir kadın bile bir çözüm bulamıyorsa ve çözümü sosyal medyada arıyorsa biz ne yapalım?’ diyorlar, doğru” diye devam etti.

A.U.’nun tehlikeli olduğu açık” diyen Gizem H., “Ya rehabilite edecekler ya da cezaevinde tutacaklar. Daha önce tutuklanıp tekrar aynı eylemleri tekrar ettiği açık. Bu adamın tutuklanması için artık ne olması gerekiyor?” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.