Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Serhat Güvenç: “Uluslararası kamuoyunda İsrail, hakikat üretme açısından geride kalıyor”

İsrail ordusu dün (22 Ekim) gece Gazze’ye savaşın başından beri en büyük bombardımanlardan birini gerçekleştirdi. Netanyahu, “Hizbullah savaşa girmeye karar verirse, hayatının hatasını yapar. Onlara hayal bile edemeyecekleri bir güçle saldırırız. Kendileri ve Lübnan için yıkıcı olur” dedi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in askeri faaliyetlerinin devam etmesi halinde bölgede “işlerin çığırından çıkabileceğini” söyledi. 

Program Editörü: Aliye Altınışık

İsrail, Gazze’ye henüz beklendiği gibi büyük çaplı bir kara operasyonu başlatmadı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İsrail’i durdurabildi mi, kara operasyonu konusunda kararlı görünen İsrail’i durduran ne, çatışmalar İsrail-Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyecek, Türkiye ateşkes için anlamlı bir rol üstlenebilir mi? Medyascope yazarları Aydın Selcen ve Serhat Güvenç yorumladı. 

Serhat Güvenç, İsrail’in 7 Ekim’de Hamas saldırıları nedeniyle yanında olan kamuoyunu Gazze’ye yönelik operasyonlarla kaybettiği görüşünde. Güvenç, resmi olarak İsrail’in arkasında duran ülkelerde bile görüş ayrılıklarının olduğunu belirtti ve ekledi: 

“Gazze’ye yönelik kara harekâtının maliyeti ve sonuçları çok yüksek olurdu ama beklenen her gün Netanyahu için içerde siyasi maliyeti yükseltiyor. Uluslararası kamuoyunda ise bilgi savaşları ve hakikat üretme açısından İsrail geride kalıyor. İsrail, harekâtın askeri hedeflerini başarabilir ama o hedefleri dünyaya anlatması artık çok zor olacak.”

ABD ve İsrail’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bile yalnız kaldığını belirten Güvenç, Batı’nın “kurallar temelli dünya düzeni” iddiasının hasar almadan İsrail-Hamas çatışmasının atlatılması gerektiğinin altını çizdi: 

“Aksi takdirde anlatılar savaşını Rusya ve Çin gibi aktörlere kaybedecekler. Batı’nın gerilediği, Batı’nın çökmekte olduğu öngörülerinin çok haksız olmadığını düşündürecekler.” 

Aydın Selcen ise İsrail’in 7 Ekim’deki saldırıların ardından hemen kara harekâtına başlayacağını düşündüğünü ancak konuda yanıldığını belirtti:

“Ben İsrail’in kara harekâtını birkaç gün içinde başlatacağını ve onu durduracak gücün de olmadığını söylemiştim. Aradan iki haftadan fazla zaman geçti. İsrail, gâfil avlama olanağını ve hamle üstünlüğünü yitirmiş oldu. Gazze’nin ele alınış biçimi değişti. Artık ilk haber Gazze. Hamas’ın hazırlık süresi kazanmış olması, kent savaşının çok zor olması, IŞİD ile mücadelede dahi Musul operasyonunun 9 ay sürmesi İsrail’i durduran nedenler arasında. Harekâtın hedeflerine ulaşılmayacağını anlamış oldular. Gazze’yi Hamas’tan arındırmak mümkün değil. Rehineleri kurtarmak mümkün değil. Bu durum bir cezalandırmaya dönmüş durumda. Uzun vadede Gazze’nin kuzeyi önce istila sonra işgâl edilecek gibi gözüküyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.