Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

27. İstanbul Tiyatro Festivali 25 Ekim’de başlıyor

27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de, 20. yüzyılın en önemli koreograflarından Pina Bausch imzalı dans tiyatrosu “Café Müller” ile başlıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenen, bir ay sürecek tiyatro maratonunda, 19 tiyatro, performans ve dans gösterisi tüm şehre yayılacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Entek, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim Çarşamba akşamı Zorlu PSM’de sahnelenecek “Café Müller” gösterisiyle başlıyor. 20. yüzyılda devrimci bir yaklaşımla dansı yeniden tanımlayan ve dans tiyatrosunun yeni bir tür olarak kabul görmesini sağlayan Pina Bausch’un başyapıtı Café Müller, sanatçının topluluğu Tanztheater Wuppertal’ın güncel kadrosu ve ilk günkü çarpıcılığıyla festival kapsamında, Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşacak.

Mey|Diageo veYatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.’nin gösteri eş sponsorluğunda, yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak Café Müller, 25 Ekim Çarşamba saat 21.00’deki ilk gösterinin ardından 26 Ekim Perşembe saat 19.00 ve 21.00’de tekrar izleyiciyle buluşacak. Wim Wenders’ın Pina filmi temsiller öncesi Vestel Amfi’de ücretsiz izlenebilecek.

Festival, ilk haftasında Flu Lysistrata ve Geçen Yaz Birdenbire’yi ağırlıyor

Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali ilk haftasında ayrıca, festivale ilk kez konuk olacak Sokhumi Devlet Tiyatrosu’nu ağırlıyor. Tennessee Williams’ın en şiirsel oyunlarından “Geçen Yaz Birdenbire” Amerikalı yönetmen Jason Hale’in rejisiyle Gürcistan’da düzenlediği prömiyerinin hemen ardından festivalde izleyicilerle buluşmak için hazırlanıyor. Yazarın dramatikliğini mükemmel biçimde yansıtan, ikiyüzlülük, açgözlülük ve entrikayla örülü bu ödüllü oyun, 1958’de Broadway’de perdelerini açtığı günden bu yana dünyanın dört bir yanında ünlü oyuncularla defalarca sahnelendi ve uyarlandığı bir film Oscar kazandı. Oyun, 30 ve 31 Ekim saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde izlenebilir.

Festival ayrıca Barış Arman’ın yönettiği “Flu Lysistrata“yı izleyiciyle buluşturacak. Odeabank’ın tema sponsorluğundaki “Bu İşte Bir Kadın Var” başlığı altında programda yerini alan oyun, Aristofanes’in klasik metnini türler arası bir yorumla yeniden ele alıyor. Bu güncel uyarlamada Bakırköy Belediye Tiyatrosu oyuncuları kadar izleyiciler de kimlik, cinsellik, iktidar ve statüko ile tüm bunların sahne üzerindeki temsiliyetlerini sorgulayan sürece dâhil olurken orkestra, performansın nabzını tutan bir oyun kurucu olarak konumlanıyor. Oyun, 27 Ekim saat 20.00 ve 28 Ekim saat 15.00 ve 20.00’de Alan Kadıköy’de sahnelenecek.

Festival 25 Kasım’a kadar sürecek

19 tiyatro, performans ve dans gösterisinin yer aldığı 27. İstanbul Tiyatro Festivali programında, Türkiye’den 11, Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda ve Yunanistan’dan toplam sekiz yapım izleyiciyle buluşacak. Bir aya yayılacak festivalde izleyiciler, günümüz tiyatrosuna damgasını vuran yönetmen ve koreografların eserlerini izleme fırsatı bulacak, ülkemizde uzun süredir heyecanla beklenen isimlere nihayet kavuşmanın yanı sıra dünyada sahne sanatlarının geleceğine yön veren isimleri tanıma imkânına sahip olacak. Festival, izleyicilerine belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyor. 25 Kasım’a kadar sürecek festivalin programına internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Festival biletleri, passonun internet sitesi, Passo mobil aplikasyonu, Passo perakende satış noktaları ve İKSV gişesinde (pazar günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satışta.

Festivalden ücretsiz etkinlikler

Festival, gösterilerin yanı sıra izleyicilere ücretsiz düzenlenecek çeşitli yan etkinlikler de sunuyor. 8 Kasım’da Familie Flöz’ün Mask Oyunculuğu; 15 Kasım’da Hofesh Shechter’in Yöntemi ve 18 Kasım’da Uppercut Dans Tiyatrosu ile Hareket Etmek başlıklı atölyeler de Hope Alkazar’da düzenlenecek.

İKSV Alt Kat ise 27. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, 15-16 Kasım’da çocuklara özel “Masal Atölyesi: Masal Matitas” etkinliğini düzenleyecek. Hikâye anlatıcısı Candan Çalışkan’ın yürüteceği, 3-5 ve 6-8 yaş gruplarına yönelik atölyelerde, masal anlatısıyla çocukların hayal güçlerini dışa vuracakları sanatsal çalışmalar gerçekleştirilecek.

Festivalin ücretsiz yan etkinlik takvimi hakkında ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.