Gazze Şeridi’nde mahsur kalanlar arasında ABD vatandaşları da var. Diğer Gazzeliler gibi onlar da, İsrail bombardımanları altında hayata tutunma çabası veriyor. Onların ABD’deki aileleri ise hükümetin yeteri kadar çaba sarf etmediği düşüncesinde.
ABD’de yaşayan Filistinliler, ABD Dışişleri Bakanlığı’na karşı dava açmaya hazırlanıyor.
Arap Amerikan Sivil Haklar Birliği’ne (ACRL) göre ABD Dışişleri Bakanlığı aleyhine yaklaşık bir düzine dava açıldı ya da açılacak. Kaliforniya ve Teksas’ta üç davaya dahil olan göçmenlik avukatı Maria Kari, “Bir müvekkilimin öldürüldüğünü duymam an meselesi. Hiçbir zaman bir dava açmak için zamana karşı yarışmadım çünkü bu ölüm kalım meselesi” diyor.
Kari, müvekkillerinin her biri Gazze’den çıkana kadar işlemlerine ara vermeyi planlamadığını söylüyor.
ABD, Filistin’deki ve İsrail’deki vatandaşlarını ayırıyor mu?
Kari müvekkillerinin İsrail’deki ABD vatandaşlarını tahliye etme çabalarıyla karşılaştırıldığında, farklı muamele gördüklerini söylüyor: “Biz sadece federal mahkemeden Biden yönetimini bir grup vatandaş için zaten yapmış olduğu şeyi yapmaya zorlamasını istiyoruz. Eğer hükümetimiz İsrail’de saldırıya uğrayan ABD vatandaşlarını Hamas’ın İsrail’e fırlattığı füzelerden koruyabiliyorsa, aynı korumayı Filistinli Amerikalılara da müttefiki İsrail’in Amerikan vergi mükellefleri tarafından ödenen mühimmatlar kullanılarak gelişigüzel bombalanmasına karşı borçludur. İsrail’e verilen ‘niteliksiz destek’ elbette Amerikan kanı pahasına olamaz.”
İsrail’deki ABD vatandaşlarına tahliye için kiralık uçuşlar ve bir yolcu gemisi tahsis edildi.
Gazze’deki ABD vatandaşları kendilerine defalarca Mısır’la olan Refah sınır kapısına gidip tahliye için beklemelerinin söylendiğini ancak bunun gerçekleşmediğini belirttiler. Refah, Hamas ve Mısır tarafından ortaklaşa işletiliyor, ancak İsrail de bu kapıdan bölgeye kimin ve neyin girip çıkacağını belirliyor. Reuters Çarşamba günü İsrail ve Mısır’ın önümüzdeki günlerde Mısır’a geçmesi beklenen yabancı pasaport sahiplerinin bir listesini onayladığını bildirdi.
Ailelerini kurtarmak için hükümet ile karşı karşıyalar
Chicago’da tıp araştırmacısı olarak çalışan Nabil Alshurafa, annesinin Refah sınır kapısında beklediğini söylüyor.
Kaliforniya’da yaşayan 66 yaşındaki annesi Naela Elshorafa, savaş patlak verdiğinde 85 yaşındaki hasta annesini ziyaret ediyordu.
Bu hafta başında Kaliforniya’da dava açan Alshurafa şöyle diyor.
“Başkanım ve Dışişleri Bakanlığı tarafından ihanete uğramış ve terk edilmiş hissediyorum”
22 yaşındaki Mai Abushaaban, 45 yaşındaki annesi ve 20 yaşındaki kız kardeşini Gazze’den çıkarmak için Teksas’ta dava açtı.
“Annem ve kız kardeşim için tünelin ucunda bir ışık var, oradan ayrılıp güvenli bir yere kaçabileceklerini düşünüyorlar. Ama iki ateş arasında kalmış durumdalar. Burada kalmak ve hayatlarını riske atmak istemiyorlar ancak sevdiklerini geride bıraktıkları için de kendilerini suçlu hissediyorlar.”
ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze’de kaç ABD vatandaşı olduğunu açıklamıyor. Ancak 500-600 arasında olduğu tahmin ediliyor. Bakan Antony Blinken, 400 ABD vatandaşının aileleriyle birlikte Gazze’den ayrılmak istediğini söyledi.
Çarşamba günü, İsrail, Hamas, Mısır, Katar ve ABD arasında Gazze-Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının kısmen açılmasına yönelik bir anlaşmaya varılmasının ardından, ağır yaralı Gazze sakinleriyle birlikte bazı çifte vatandaşlar kıyı bölgesini terk etmeye başladı.
ABD Başkanı Joe Biden, “Amerikan vatandaşlarının bugün çıkış yapmasını bekliyoruz ve önümüzdeki günlerde daha fazlasının çıkış yapmasını bekliyoruz.”
Herhangi bir ABD vatandaşının çıkış yapıp yapmadığı henüz belli değil.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Guardian