Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski HDP milletvekili Hüda Kaya Kobani davasında tutuklandı | Oğlu Cihad Ebrari: “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı annemden kaçıyor bir aydır”

İstanbul Havalimanı’ndan gözaltına alınan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Kobani davası kapsamında ‘kaçma şüphesi’ ve ‘suçlamalarla ilgili kuvvetli şüphelerin olması’ gerekçesiyle 1 Kasım’da tutuklandı. Kaya’nın tutuklanmasını Medyascope’a değerlendiren oğlu Muhammed Cihad Ebrari, avukat Zilan Leventoğlu’nun kaçak kararına itiraz edip bir aydır savcılığa ulaşıp annesinin ifade vermeye hazır olduğunu defalarca yazılı ve sözlü bildirdiğini buna rağmen kaçak kararının kaldırılmadığını ve annesinin havalimanında gözaltına alınarak tutuklandığını anlattı.

27. Dönem HDP milletvekili Hüda Kaya, 1 Kasım’da Almanya’nın Hamburg şehrine kadınlarla ilgili bir kitap çalışmasına katılmak için uçağa bindikten sonra kalkışa 10 dakika kala yakalama kararıyla havalimanında gözaltına alındı. 

Savcılık tarafından ifadesi alınmayan Kaya, havalimanındaki nöbetçi mahkemeden Ankara Sulh Ceza Hakimliği’ne Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanarak ifade verdi. Kaya, Kobani davası kapsamında ‘kaçma şüphesi’ ve ‘suçlamalarla ilgili kuvvetli şüphelerin olması’ gerekçesiyle Kobani davası kapsamında tutuklandı,

Annesi Hüda Kaya’nın milletvekili olduğu dönemde iki kere  gözaltına alındığını hatırlatan Cihad Ebrari, “Annemin milletvekilliği bittikten sonra yeni soruşturmalar ve gözaltılar bekliyorduk. 27 Eylül’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Kobani soruşturması kapsamında kaçaklık kararı verdiğini gördük.” dedi.

Annesinin telefobnun hep açık olduğunu ve ikamet adresinde yaşadığını aktaran Ebrari, “Farklı dosyaların çağrı kağıtları geliyor. Hatta geçen hafta başka bir dosya için İstanbul Adliyesi’nde ifade de verdi. Yani bu kaçaklık kararı varken biz bu resmi işlemleri yapabiliyorduk. Madem kaçaklık ve yakalama kararı var, evden de alınabilir, savcıya ifade vermeye gittiğinde de alınabilirdi” dedi. 

“Tutuklama keyfi ve dayanaksız, adeta bir tuzak kurulmuş”

Kaçaklık kararına avukatları aracılığıyla itirazlar yaptıklarını söyleyen Ebrari, savcılığın adeta bir aydır kendilerinden kaçtığını, kalemden aldıkları tek cevabın “değerlendiriyoruz” olduğunu söyledi. 

Avukatları ile birlikte kendilerinin de savcılıkla iletişime geçtiklerini anlatan Ebrari, şöyle devam etti: 

Sürekli bu kaçaklık kararı niye alındı, biz buradayız ifade vermek istiyoruz, gerekirse Ankara’ya da gelebiliriz, SEGBİS ile de bağlanabiliriz ve şu an niye hala ifade almıyorsunuz diye aradık ettik resmi olarak da başvurular yaptık. Tutuklama keyfi ve dayanaksız, adeta bir tuzak kurulmuş.”

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı annemden kaçıyor bir aydır”

Kaçaklık kararının alınmasının da hukuk dışı olduğunu belirten Ebrari, annesinin yurtdışına gideceğini savcılığa illetiklerini, gözaltının kasıtlı olduğunu söyledi. 

Gözaltından bir saat sonra havaalanı güvenlik kameralarının görüntülerinin medyaya servis edildiğini söyleyen Ebrari, “Haberlerde ‘Hüda Kaya kaçarken yakalandı’ deniyor ama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı annemden kaçıyor bir aydır” diye devam etti. 

Avukatlarının bugün tutuklama kararına itiraz edeceklerini söyleyen Ebrari, sözlerini şöyle tamamladı:

Annemin vekilliği bittikten sonra her hafta iki üç tane dosyanın çağrı kağıdı geliyordu. Annem milletvekilliği bittikten sonra tutuklanacağını biliyordu. Tutuklama ihtimali elbette vardı, Kobani soruşturmasında olmasa da başka bir dosyadan tutuklanma ihtimali elbette her zaman vardı. Yaşananlar hukuki değil tamamen siyasi ve hukuksuz olduğu bu süreçte elbette tutuklanmayı da kendisi göze almıştı ve çalışmalarına bu şekilde devam ediyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.