Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dezenformasyon yasasından ilk ceza gazeteci Sinan Aygül’e mi? | Yargıtay Başsavcılığı, hapis cezasının onanmasını istedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Bitlis-Tatvan’da bir kız çocuğuna cinsel taciz iddialarına ilişkin yaptığı haber nedeniyle Aralık 2022’de tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan gazeteci Sinan Aygül’ün hapis cezasının onanmasını istedi.

2022 yılının en tartışmalı yasalarından biri olan ve “sansür yasası” olarak bilinen 7418 sayılı dezenformasyon yasası konuşulmaya, tartışılmaya devam ediyor. Bu hafta, sansür yasası nedeniyle gazeteciler hakkında soruşturma başlatıldı, gözaltı işlemi uygulandı. T24 yazarı ve gazeteci Tolga Şardan da tutuklandı.

O yasanın ilk kurbanı ise gazeteci Sinan Aygül’dü. Yasa, Ekim 2022’de yürürlüğe girdi. İlk tutuklanan gazeteci de Sinan Aygül oldu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yasa kapsamında ilk tutuklanan gazeteci Sinan Aygül’ün hapis cezasının onanmasını istedi. Dosya, Yargıtay 8. Ceza Dairesi’ne gitti.

Sinan Aygül, 13 Aralık 2022’de sosyal medya hesabı X’ten Bitlis-Tatvan’da bir kız çocuğuna cinsel taciz iddialarına ilişkin bir haber yayımladı. Haberi paylaştıktan birkaç saat sonra gözaltına alınan Aygül, 14 Aralık’ta tutuklandı.

22 Aralık’ta tahliye edilen Aygül hakkında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasından dava açıldı. Aygül’e yargılandığı davada 10 ay hapis cezası verildi. İstinaf bu cezayı 33 günde onadı. Aygül’ün avukatları da Yargıtay’a itiraz etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın cezanın onanmasını istediği tebliğnamede şöyle denildi:

“5271 sayılı CMK’nın 298. maddesi uyarınca temyiz isteminin reddi sebeplerinin bulunmadığı görülmekle, CMK’nın 288., 289. ve 294/2. maddeleri gözetilmek suretiyle yapılan temyiz incelemesinde, yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, gerekçeye, eylemin nitelendirilmesine göre, sanık müdafinin, ön yargı ile verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğuna, suçun unsurlarının oluşmadığına, kararın AİHM ve AYM’nin fikir özgürlüğüne yönelik kararlarına aykırı olduğuna, Bozmaya ilişkin yerinde görülmeyen temyiz isteminin CMK’nın 302/1. maddesi uyarınca esastan reddi ile hükmün onanması tebliğ olunur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.