Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu: “Yerel seçim öncesinde anayasa değişikliği adımının parçası olmayacağız”

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Başkanlık Divanı toplantısının ardından parti genel merkezinde konuştu. Yeni anayasa konusunda İYİ Parti’nin AKP’yi desteklemek için koşullarının olup olmadığına yanıt veren Zorlu, “Yerel seçim öncesinde asla böyle bir adımın parçası olmayacağız” dedi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, bugün (13 Kasım) saat 11.30’da başlayan parti Başkanlık Divanı’nın ardından konuştu. Zorlu, konuşmasında Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) arasındaki yargı krize ve yeni anayasa tartışmalarına değindi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AYM kararlarının bağlayıcı olmadığına yönelik açıklamaları olduğunu söyleyen Zorlu, bireysel başvuru hakkının tartışılmasını şöyle eleştirdi:

“Bireysel başvuru yolunun lafzına ve ruhuna aykırı olarak, bile isteye yaratılan sözde kriz ve gerginlikten anlaşılıyor ki, bireysel başvuru hakkı ve Anayasa Mahkemesi’nin yetkileri tartışmaya açılmak istenmektedir. ‘Çözümsüzlük’ ve ‘gayrımilli’ temasının seçilmesinin sebebi ise yerel seçimlerde bunu bir argüman olarak kullanma isteği midir? Biraz hukuk bilen, anayasal devlet olgusuna inanan herkes bu kaosun bir karanlığın başlangıcı olduğunun farkındadır. Halihazırdaki krizi çözmenin yolu basittir: Anayasa’nın 153. maddesini uygulamak.”

“Yerel seçim öncesinde böyle bir adımın asla parçası olmayacağız”

Akşener, dün (12 Kasım) “Milletimiz kabul ederse değişiklik olur” dedi ancak öncelikle mevcut anayasaya uyma zorunluluğunun altını çizdi. Medyascope’un iktidarın getireceği olası anayasa değişikliği teklifini desteklemek için İYİ Parti’nin koşulu olup olmadığı sorusuna Zorlu şöyle cevap verdi:

Bu konuyu manipüle eden çevrelerin, konuyu işbirliği arayışına getirerek bir bütün halinde sunmaya çalışması son derece art niyetlidir. Hatırlatmak isterim, seçimden önce bir başörtüsü teklifi getirildi. Bu teklifin ardından siyaset eksenli bir tartışma başlatıldı. İYİ Parti olarak bunun bir siyasi araç olarak kullanılacağını gördük ve sağduyu içerisinde bu problemin Türkiye’nin gündeminden kalkmasını sağlayan yegane parti olduk. Şimdi ortaya konulan bu iddialar da çok açık bir yanlışlık var. Türkiye’de geçmişte de anayasalar yapıldı. Maddeler halinde, tek tek, birçok değişim yaşandı. Anayasalar elbette değiştirilemez metinler değildir. Günün koşullarına göre, zaman zaman değişiklikler yapılabilir ama kastettiğimiz şeyin, Erdoğan’ın ve AK Parti’nin bize getirmeye çalışacağı, çağrı yaptığı anayasa değişikliği paketi ile ilgisi yoktur. Bu bir ilkesel genel tutumun ortaya konmasıdır. Bu konu ilk sorulduğunda, özellikle yerel seçim öncesinde getirilebilecek böyle bir adımın asla parçası olmayacağımızı çünkü seçim rekabetini etkilemeye yönelik bir teşebbüs sayılacağını ayrıca ifade etmiştik. Bu tutumumuz aynı şekilde devam ediyor.

“Hakemlik ya da taraflık arasındaki fark, anayasanın cumhurbaşkanına yüklediği zorunluluk”

Erdoğan’ın, yargı krizine dair “Ben bu tartışmada taraf değil, hakemim” demesine rağmen Yargıtay Başkanı ile görüşürken AYM Başkanı ile görüşmediği hatırlatılan Zorlu, şunları söyledi: 

Genel başkanımızın çağrısı çok netti. Anayasa’nın 104. maddesi, cumhurbaşkanına bazı görevler vermiştir. Bu görevlerin başında devletin çatısını temsil etmek, devlet organları arasındaki işleyişi uyumlu biçimde yönetmek. Hakemlik ya da taraflık arasındaki farklılık, anayasanın cumhurbaşkanına yüklediği zorunluluğun bir gereğidir. Problemi ortadan kaldırmak için bir uzlaşma kültürünü, iklimini yaratacak olan sizlersiniz. Şimdi öyle bir algı yaratılıyor ki, muhalefet olarak biz bununla görevliyiz de, yapmıyor ve bu kriz derinleşiyor gibi bir propaganda çalışmasına maruz kalıyoruz. Biz vatandaşlarımızı düşünüyoruz. Bu kriz yaşanmaya devam ettiği her gün, her dakika bizim alın terimizden alıp götürülüyor.” 

“Bahadır Erdem toplantılara gelip görüşlerini beyan etmedi”

Zorlu, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun CHP kurultayından sonra yaptığı ittifak açıklamalarının sorulması üzerine Zorlu, “Bir başka partinin kongresini aldığımız karar açısından sebep-sonuç ilişkisinde değerlendirmiyoruz. Genel İdare Kurulu’nun (GİK) aldığı karar nettir. İYİ Parti, 81 ilde aday çıkarma çalışmalarına hızlı bir biçimde devam etmektedir” diye cevap verdi.

İYİ Parti’den art arda gelen istifaların işbirliği-ittifak tartışmalarıyla ilişkili olduğunu belirten Zorlu, şöyle konuştu: 

“Arkadaşlarımız bizden ayrılabilirler. Başka partilerde, örneğin CHP’de siyaset yapmak istiyorlarsa yapabilirler. Bizimle ilkesel bir ayrılık yaşayabilirler. Bunlar başka partilerde de yaşandı. Biz eleştiriye en açık olan partiyiz. En son Genel İdare Kurulu kararımızda ben bizzat açıkladım, beş arkadaşımızın ‘hayır’ dediğini ama çoğunluğun verdiği kararla bu kararı aldığımızı belirttik. Bahadır Erdem de o günlerde GİK üyemizdi ama toplantılara gelip görüşlerini beyan etmedi. Genel başkanımızın ilkesel bir tutumu var, ayrılan arkadaşlarımızla ilgili bir değerlendirme yapmıyor ama bizim aramızdan ayrıldıktan sonra partimizi zedeleyici, gerçekdışı ifadelerde bulunan arkadaşların bu değerlendirmelerine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. İYİ Parti’ye yapılan bu saldırılara bu şekilde ortak olma niyeti taşıyanların karşısında, biz de gerekli açıklamaları yapmaktan geri durmayacağız.”

İYİ Parti adaylık kriterleri belli oldu

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, yerel seçimlerde belediye başkan adaylık için gerekli kriterlerin belirlendiğini açıkladı. İYİ Parti, 2024 Yerel Seçimleri için 20 Kasım-22 Aralık tarihlerinde adaylık başvurularını kabul edecek. İYİ Parti teşkilatlarında yönetici olarak görev alıp aday olmak isteyenlerin, 1 Aralık’a kadar görevlerinden istifa etmesi gerekiyor.

Büyükşehirler için adaylık başvuru ücreti 30 bin Türk Lirası (TL) olarak belirlendi ancak il, ilçe, belde başkanlıkları için, nüfusa göre başvuru ücreti değişecek. Kadınlardan ve 30 yaş altındaki gençlerden belirlenen başvuru ücretinin yarısı alınacak. Engelli yurttaşlar ile deprem bölgesinden yapılacak başvurular için ücret alınmayacak.

Zorlu, Başkanlık Divanı’nda alınan karar doğrultusunda, 18-20 Kasım’da, İstanbul’da yerel yönetimler ana tema olmak üzere milletvekilleri, GİK ve Başkanlık Divanı üyeleriyle istişare yapacaklarını açıkladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.