Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş ile politikAnkara (85): Özgür Özel genel başkanlıktan liderliğe geçebilir mi?

CHP’nin 8. genel başkanı seçilen Özgür Özel, henüz görevi devralmadan yargı krizi ile karşı karşıya kaldı ve bu süreçte hızlı bir şekilde parti grubunu toplayarak tavır aldı. Ardından memleketi ve seçim bölgesi Manisa’ya gitti. Kurultayda “Geleceğim” diye söz verdiği Hatay ve Osmaniye’ye gitti ardından. Sonra da genellikle cumhurbaşkanları ve başbakanların seçildikten sonra dış politika duruşu olarak ziyaret ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) ve Azerbaycan’ı ziyaret edeceğini duyurdu. İki günlük KKTC ziyaretini bugün (16 Kasım) tamamladı.

Özel, KKTC ziyaretiyle 100 yıllık tarihi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu partinin genel başkanı olarak yaptığı ziyaretle devlet politikalarına bağlılığını ortaya koymuş oldu. Bunlar politik bir gereklilik olarak yapıldı. Genel başkanlıktan liderliğe geçiş ise farklı bir durum ve onun için zamana ve uygulamalara ihtiyaç var. CHP’de Özel’den önce yedi kişi genel başkanlık yaptı ama lider kimdi sorusuna Atatürk ve Ecevit’ten başka bir isim söylenemiyor. O nedenle genel başkanlıktan, liderliğe giden yolda yapılacak çok iş var.

İktidarın Anayasa Mahkemesi planı ne?

İktidar, yargı içindeki çatışmayı kendi lehine kullanma arayışında; hemen her konuda olduğu gibi. Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasında yaşanan devlet krizinde durum aslında çok açık: “AYM kararları herkesi bağlar.” Sonuçta AYM kararları eleştirilemez değildir, eleştirilir ama karara uyulur. Ortada eksik bir yan olduğu düşünülüyorsa yapılacak şey bellidir. Yasa ya da anayasada değişiklik yapmak. AYM, mevcur anayasa ve yasalara göre karar verir. Nasıl Yüksek Seçim Kurulu kararları kesinse ve itiraz edilemiyorsa, AYM kararları da öyledir, herkesi bağlar ve uyulması gerekir.

İktidar bir anayasa değişikliği yapamayacağının farkında. Anayasa’da, referandum gerektirecek bir değişikliği zorlamak ve referanduma gitmek ise hiç istemeyeceği bir şey çünkü şu ortamda bir hezimete uğramaktan çekinir. O nedenle iktidar anayasa değişikliği tartışmalarını yerel seçim sürecinde diğer sorunların göstermemek için bir örtü olarak kullanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.