Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan “Yüzde 50+1 şartı değişmeli” dedi, dört yıllık tartışma yeniden başladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Almanya dönüşü yaptığı “50+1” açıklaması dört yıllık tartışmayı yeniden gündeme getirdi. AKP’li Faruk Çelik’in 2019’da başlattığı ve Erdoğan’ın “Gündemimizde yok” sözleriyle sonlandırdığı tartışma 2021’de de sürmüş, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu tartışmayı “abes” olarak nitelemişti. Erdoğan’ın dört yıl sonra “50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor” demesiyle tartışma yeniden alevlendi. Gözler MHP lideri Bahçeli’nin yarın (21 Kasım) grup toplantısında yapacağı konuşmada.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü cumhurbaşkanı seçimi için zorunlu olan 50+1 kuralının siyasi partileri yanlış yollara sevk ettiğini söylemesiyle, dört yıl önce başlayan tartışma yeniden gündeme geldi. Erdoğan o konuşmada “Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır” dedi.

MHP’li Yalçın: “Yarını bekleyin”

Bu sözler, siyaset kulislerini hareketlendirdi. Gazeteci İsmail Saymaz’ın Sözcü TV’de katıldığı canlı yayında aktardığına göre, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Erdoğan’ın sözleri ile ilgili Devlet Bahçeli’nin grup toplantısını işaret ederek “Yarını bekleyin. Devlet Bahçeli’nin tutumunu dikkatle izleyin, grupta bilgi verecek. Hatta teknik detaylar için bizi aramak zorunda kalabilirsiniz” dediğini aktardı.

Tartışma 2019’a uzanıyor

Bahçeli’nin yapacağı açıklama beklenirken, bir yandan da siyasi kulislerde “50+1” tartışmalarının yeni olmadığı konuşulmaya başlandı. Konuyu 2019’da ilk gündeme getiren AKP’li Faruk Çelik, o tarihte “50+1” kuralının değişmesini önermiş ve “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formülü Türkiye’yi yorar” demişti.

Erdoğan, o tarihte topu muhalefete atarak ve Çelik’in sözlerinin ardından 1 Ekim 2019’da şunları söyledi:

“Muhalefet böyle bir teklifi getirir, orada bu tartışılır. Bunu sürekli olarak böyle ayağa düşürmenin doğru olduğuna inanmıyorum. Çünkü milletimiz de politikacıdan ciddiyet istiyor. Dolayısıyla bu ciddiyeti aynen sürdürmemiz lazım. 2023 seçimlerine daha ciddi bir zaman var”

Erdoğan: “Böyle bir tartışmamız yok”

Erdoğan, daha sonra 4 Ekim 2019’da ikinci bir açıklama yaparak önceki konuşmasının yanlış anlaşıldığını söyledi ve “Bu Faruk Bey’in kendi açıklamasıdır, kendi düşüncesidir. Partimizin düşüncesi değildir. Bizim gündemimizde böyle bir şey yok, böyle bir tartışmamız da yok. 50+1 zaten bizim milletimizin onayına sunduğumuz ve milletimizin de onayladığı bir sistemdir. Bu geriye gitmek olur, milletimizi de yorar” dedi. Erdoğan, partisinin bu konuyu tartışmamasını istedi. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 10 Kasım 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Beştepe’de ziyaret etti. Görüşmeye dair gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karamollaoğlu, Erdoğan’ın kendisine “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” dediğini söyledi.

Karamollaoğlu böylece “50+1” tartışmalarını yeniden başlattı. Karamollaoğlu’nun açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek “Yüzde 50+1’in hem bugün, hem de gelecekte sıkıntıya sebebiyet vereceğini, Türkiye’yi kaosa sürükleyeceğini söyledim, yine söylüyorum” dedi.

“Yüzde 50+1’i eleştirenleri anlayışla karşılamamız abes”

Bu tartışmalar MHP cephesinde farklı yankı buldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan’ın ağzından çıkmasa da yakın çevresinde, birden çok kez dile getirilen 50+1 barajının aşağıya çekilmesi tartışmalarına sessiz kalmadı. Bahçeli yakın çevresine seslenerek Erdoğan’a da dolaylı yoldan cevap vererek, tartışmaları “abes” olarak niteledi:

“Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhurbaşkanını seçiyoruz. Yüzde 50+1’i eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigaldir. Yüzde 50+1 oy sistemini eleştirenleri makul görmemiz mümkün değildir. Bu konuda verilecek taviz, sistemin işleyişini sakatlar. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek yüzde 50+1’in gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini iddia ediyor. Bu tuhaf sözlerin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek sizin kafanız dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Açıkla da bilelim niyetini öğrenelim. Türkiye’nin kaostan işgalden kılpayı kurtulduğunu ne çabuk hafıza kayıtlarından çıkardınız. Kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz? FETÖ’cü Fehmi Koru da aynı şeyleri söylüyor. Çiçek’in beyanatı bize göre kuşku vericidir. Bu tartışma gereksizdir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.