Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

OpenAI’dan kovulan Sam Altman artık Microsoft’ta | Kovulmanın perde arkasında ne var?

Dünyanın en büyük yapay zeka (AI) firmalarından OpenAI, CEO Sam Altman’ın kovulması ile gündemde. Görevden alınması üzerinden sadece saatler geçen Altman, Microsoft’a geçiyor. Atıf Ünaldı’ya olayların perde arkasını ve muhtemel sonuçlarını sorduk.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, Sam Altman’ın “Yeni bir gelişmiş yapay zeka araştırma ekibine liderlik etmek üzere Microsoft’a katılacağını” yazdı.

Nadella’nın bu paylaşımını alıntılayan Altman, “Görev devam ediyor” dedi.

38 yaşındaki Altman, en popüler yapay zeka uygulamalarından ChatGPT’nin geliştirme sürecinde yer aldı ve OpenAI firmasının büyümesine yardımcı oldu.

Altman böylece, AI sektörünün en bilinen ve etkili isimlerden biri haline geldi.

Eski Twitch CEO’su Emmett Shear da, OpenAI’nin geçici CEO’su oldu. Shear, Altman’ın işten çıkarılma sürecinin “İyi bir şekilde ele alınmadığının” altını çizdi.

Peki Sam Altman neden işinden oldu?

Bu sorunun somut bir yanıtı yok.

OpenAI’dan yapılan açıklamada Sam Altman , “Yönetim kurulu ile iletişiminde sürekli olarak samimi olmamakla ve sorumluluklarını yerine getirme kabiliyetini engellemekle” suçlandı.

Bu “Samimiyetsizliğin” ne hakkında olduğu belirtilmedi.

Shear spekülasyonların bir kısmına yanıt verdi: “Yönetim kurulu Sam’i güvenlik konusundaki herhangi bir anlaşmazlık nedeniyle görevden almadı, gerekçeleri bundan tamamen farklıydı.”

Ayrıca, tüm sürecin incelenmesi adına bağımsız bir araştırmacı tutacaklarını taahhüt etti.

Altman’ın ani kovulmasının şirkete büyük bir zarar verdiği ortada. Bu hafta sonu yayınlanan raporlar, Altman’ın görevden alınmasının, yaklaşan 86 milyar dolarlık hisse satışını etkileyebileceğini ortaya koyuyor.

Atıf Ünaldı bu süreç için, ”Sam Altman yapay zekanın ilerisine gitmek konusunda tıkandı. ‘Acaba iyi bir fikir yakalayıp farklı ChatGPT uygulamalarını ortaya koyabilir miyim?’ diye düşündü ama bu OpenAI yönetiminin hoşuna gitmedi. ChatGPT amacının dışına çıkmaya başlamışken OpenAI’ın Microsoft ile olan ilişkilerinin de garipleşmeye başlaması bu süreçte problem çıkardı” dedi.

Altman

Altman’ın yeni işi pek de yabancı bir yerde değil. OpenAI, Microsoft’tan milyarlarca dolar yatırım alıyor.

Ünaldı, bu birlikteliği de değerlendirdi: “‘Microsoft genel olarak girdiği şirketlere zarar verir. Zamanında Messenger’ı ve Hotmail’i satın aldılar. Kendi programının içine entegre edip daha sonra bu uygulamaları yok ettiler. Şu anda da Skype kötü durumda. Pandemi döneminde Skype’ın elinde çok iyi bir fırsat vardı ama biz hepimiz Zoom’u tercih ettik. Zoom’un pandemi döneminde Skype’ı geçmesi Microsoft’un bu alanda ne kadar başarısız olduğunun bir göstergesi.”

Ancak Atıf Ünaldı’ya göre, bu Sam Altman için “Kendi adına kötü bir karar”

Ünaldı, kovulduktan sonra Altman’ın önünde üç yol olduğunu söylüyor: “Microsoft ile anlaşmak, kendi yapısını oluşturup hem Google’a hem de Microsoft’a aynı uzaklıkta durmak ya da Google gibi büyük firmalardan biriyle anlaşmak’

Altman’ın Microsoft’a gidişini kendi adına olumsuz değerlendiren Ünaldı geçmişten de bir örnek veriyor: ”Büyük firmalar kendilerine gelen büyük isimleri genelde harcıyorlar. Google zamanında aynısını Ray Kurzweil’e yaptı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.