Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nuray Mert ile Soru-Cevap (99): “Cumhur İttifakı içinde Bahçeli’nin elinin zannedildiği kadar güçlü olmadığı anlaşıldı”

Cumartesi günü (18 Kasım) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliği ile ilgili de konuşan Erdoğan, 50+1 şartının değişmesi gerektiğini söyledi, Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok onaltılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır dedi.

Gözler Cumhur İttifakı’nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugün yapacağı grup toplantısına çevrildi.

Bahçeli “Cumhurbaşkanımızın tespit ve değerlendirmeleri tutarlı ve anlamlıdır. 50+1 hususunda bizim geçmişten bugüne söylediğimiz sözler bellidir ve esasen hiç değişme göstermemiştir. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı çizgide aynı görüşteyiz. 7 Haziran’da yapmış olduğum konuşmada şöyle demiştim ’16 Nisan halk oylaması milat olmuştur. Kutuplaşma ihtimali en aza çekilmiştir. Siyasi partiler ahlaki ittifaktan başka seçeneği kalmamıştır’ Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1’dir. 50+1 şartının demokrasinin dünyaya emsal olacak şekli olduğunu dile getiren Bahçeli, “Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhurun bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz. Cumhur İttifakı olarak konuşarak, ortak yolun, makul çözümün anlayış ve uzlaşmayla yapılacağı inancına da sahibiz” dedi.

Öte yandan Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i gazete binasının önünde öldüren Ogün Samast hakkında hazırlanan yeni iddianame kabul edildi.

Samast’ın “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek” iddiasıyla 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istendi. Samast, 26 Aralık’ta hâkim karşısına çıkacak.

İddianamede, Ogün Samast’ın FETÖ/PDY üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilemediği ancak örgütün yönetici ve üyeleriyle belli bir irtibatının olduğu ifade edildi. Bu irtibatla Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’le birlikte Samast’ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu belirtildi. Samast iddianamede, “suça sürüklenen çocuk” olarak yer aldı.

Erdoğan Bahçeli ile ittifakı bitirmek mi istiyor, Ogün Samast’a dava açılmasının yargı kriziyle ilişkisi ne? Gökçe Çiçek Kösedağı sordu, Nuray Mert yanıtladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.