Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan: “Partimizin kısa adı HEDEP değiştirilecek”

HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan, Yargıtay’ın Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin kısa adı HEDEP’e itirazıyla ilgili açıklama yaptı. Doğan, yerel seçim öncesinde herhangi bir risk almamak için, bu itiraza uygun bir şekilde çalışmalara başladıklarını söyledi ve “Partimizin uzun ismi olan Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi ismi değiştirilmeyecek, sadece kısa adımız olan HEDEP değiştirilecek” dedi.

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. Doğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin HEDEP kısaltmasını, geçmişte kapatılan HADEP’e (Halkın Demokrasi Partisi) benzemesi nedeniyle kabul etmemesine yönelik açıklama yaptı. Doğan, gerekli hukuki çalışmaları hızla yaptıklarını ve bu duruma hazırlıklı olduklarını belirtti.

Partinin ismi değişmeyecek sadece kısaltması değişecek

Doğan, yerel seçim öncesi herhangi bir risk almamak için bu itiraza uygun bir şekilde çalışmalara başladıklarına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“İstenen maddelerle ilgili tüzüğe dair de değişiklik yapılacak. Bunlar yalnızca Yargıtay’ın talep ettiği sınırlarda olacak onun dışında başka bir değişiklik yapılmayacak ve en kısa zamanda yapacağız. Partimizin uzun ismi olan Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi ismi değiştirilmeyecek sadece kısa adımız olan HEDEP değiştirilecek.”

“İtirazda HEDEP’in HADEP’i çağrıştırdığı söylenildi”

Doğan, yerel seçimlere birkaç ay kala Yargıtay Siyasi Parti Bürosu tarafından partinin kısa adı HEDEP’e itiraz edildiğini belirtti Doğan, durumu “Yine bir yargı kıskacına alma girişimi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HADEP’i çağrıştırdığını ifade ediyor ve ‘Aynı olmamakla birlikte iltibasa mahal verecek şekilde ve her iki siyasi partinin birbiriyle karıştırılmasına elverişli olduğu kanaatine varılmıştır’ diyor ki” sözleriyle durumu açıkladı.

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’ye ihtar davası açmakla da tehdit ediyor”

HEDEP ve HADEP’in birbiriyle karıştırılmasının mümkün olmadığını söyleyen Doğan, “Yasayı evirip çevirip HADEP’in kapatılma kararını hatırlatıyorlar ama bizden ismimizi de değiştirmemizi talep ediyorlar. Savcılık bizi bu talebi dikkate almaz ve belirlenen süre içerisinde talebi yerine getirmezsek, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ihtar davası açmakla da tehdit ediyor. Tüzükle ilgili de bazı değişiklikler yapmamızı istiyor” diye konuştu. 

Doğan geldikleri geleneği inkar etmediklerini ama bu kararı verenlerin HADEP ile HEDEP’in aynı olmadığını bildiğini savundu. AYM’yi yargı eliyle fiili olarak kapatmaya çalışanların olduğunu söyleyen Doğan, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davasını, Kobani Davası’nı hatırlattı ve “Şimdi yeniden yerel seçimlere giderken bizi başka bir zor durumla karşı karşıya bırakmak istiyorlar” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.