Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi Resmî Gazete’de yayımlandı

“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ile İlgili 2023/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi” AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ile İlgili 2023/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi” AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü‘nde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması amacıyla belirlenen tedbirlerin hatırlatılmasının gerekli görüldüğü belirtilen genelgede şöyle denildi:

“Şiddetle mücadelede mevzuatın etkin uygulanmasına ve mağdurların adalete erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik gerekli hukuki ve idari tedbirlerin alınmasına devam edilecektir. Ulusal Eylem Planı’nda yer alan faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından ‘şiddete sıfır tolerans’ anlayışı çerçevesinde gerekli hukuki, idari ve mali tedbirlerin alınmasına devam edilerek her türlü işbirliği sağlanacaktır. Tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından 8 Mart 2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında hakkında tedbir kararı bulunan şiddet mağdurları ile beraberindekilere yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin ulaşılabilir olması sağlanacak ve bu kişilerin gizlilik ve güvenliklerinin sağlanması amacıyla gerekli idari ve mali tedbirler alınacaktır.”

“Kamu personellerinin şiddete karşı farkındalığı artırılacak”

Şiddetle mücadelede rol alan kurumlar başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu personellerinin şiddete karşı bilgi ve farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceğinin vurgulandığı genelgede, “Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kanıta dayalı politikaların geliştirilmesine temel oluşturacak ve uluslararası standartlarda istatistik üretilmesine imkan sağlayacak verilerin elde edilmesi amacıyla nüfus temelli saha araştırmaları gerçekleştirilecektir. Kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarının ve hizmetlerin izlenmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesine kaynak oluşturacak ve uluslararası standartlarda istatistik üretilmesine imkan sağlayacak idari verilerin üretilebilmesi ile veri entegrasyonu sağlanabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi yönetim sistemlerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır” denildi.

“Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi”nin adı da yayımlanan genelgeyle “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu” olarak değişti. Genelgeye göre Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM) kapasitesi de genişleyecek.

Genelgede ayrıca, kadınların işgücüne katılımını teşvik etmeye ve istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik aktif işgücü hizmetleri kapsamında faaliyetlerin yürütülmesine devam edileceği belirtildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, X hesabındaki paylaşımında “şiddete karşı sıfır tolerans” ilkesini merkeze alan planla şiddete karşı mücadele edileceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.