Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Özel’den hukuk fakültesi öğretim üyelerine Can Atalay mektubu: “Akademinin sesini yükseltmesi sadece ihtiyaç değil, aynı zamanda görevdir”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AYM-Yargıtay arasındaki krizle ilgili, Türkiye’de hukuk fakültelerindeki tüm öğretim üyelerine mektup yazdı. Mektupta, hukuksuzluğa karşı akademinin sesini yükseltmesinin “ihtiyaç değil görev” olduğunu söyleyen Özel, akademisyenleri konuya ilişkin düşüncelerini paylaşmaya davet etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını uygulamamasına ilişkin Türkiye’deki tüm hukuk fakültelerindeki öğretim üyelerine mektup yazdı. Özel, hukuk fakültesi öğretim üyelerini konuya ilişkin hukuki görüşlerini kamuoyuyla paylaşmaya çağırdı 

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol bugün (29 Kasım) yaptığı basın açıklamasıyla, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Türkiye’deki hukuk fakültelerindeki tüm öğretim üyelerine mektup yazdığını duyurdu. Özel’in yazdığı mektup gönderilmeye başlandı. 

Mektupta, hukuk fakültesi sıralarında hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, normlar hiyerarşisi gibi temel hukuk ilkelerinin öğretildiğine dikkat çeken Özel, “Bu öğreti doğrultusunda, anılan kararın tüm bu ilkelere aykırı olduğu ve hukuken bir karşılığının olmadığı açıktır” dedi. 

“İtiraz edeceğinize inanıyoruz”

Özel mektubunda hukuk fakültesi öğretim üyelerinin hukuksuzluklara itiraz edeceğine inandığını şu sözlerle anlattı:

“Evrensel hukuk ilkeleri ışığında aslolanın Anayasa’ya mutlak itaat olduğunu, Anayasa hükmünün emredici niteliğini, kişi ve kurum ayrımı gözetilmeksizin her türlü keyfiyetten ari bir biçimde uyulmasının bir zorunluluk olduğunu unutmadan, hukuka aykırı keyfi tutum ve davranışlar son bulana dek hukuksuzluklara en yüksek sesle itiraz edeceğinize inanıyoruz.”

“Hukukun üstünlüğüne inanç yara almıştır”

Özgür Özel, mektubunda Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Anayasa’nın yara aldığını, bu kararın anayasasızlaştırma girişimi olduğu belirtilerek şunları kaydetti:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa’yı yok sayan kararı ile toplum nezdinde zaten tükenmek üzere olan hukukun üstünlüğüne olan inanç büyük bir yara daha almıştır. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, Türkiye Cumhuriyeti’ni anayasasızlaştırma ve güçler ayrılığını ortadan kaldırma girişimine karşı, hukukun üstünlüğü lehine akademin sesini yükseltmesi sadece bir ihtiyaç değil, aynı zamanda bir görevdir.”

“Hukuki görüşlerinizi kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz”

Bu görev sizlere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara Hukuk Mektebi açılışında kullandığı ‘Cumhuriyetin müeyyidesi olacak büyük müessese’ ifadesi ile verilmiştir. Bu bağlamda, toplumun adalete ve hukuk sistemine olan güvenini yeninden tesis etmek için ‘Biz hukukçular buradayız’ demek ve bu hukuksuzluğa karşı durmak adına, siz kıymetli hocalarımızı konuya ilişkin hukuki görüşlerini kamuoyuyla paylaşmaya davet ediyoruz.

Ne Olmuştu?

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili avukat Can Atalay, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alarak 25 Nisan 2022’de tutuklandı. Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde kalan Atalay, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde TİP’in Hatay milletvekili seçildi. Milletvekili seçilmesinin ardından avukatları aracılığıyla mazbatasını alan ancak tutukluluğu nedeniyle milletvekili yeminini edemeyen Atalay ile ilgili Yargıtay’a yapılan tahliye talepli başvuru reddedildi.

Can Atalay talebi reddedilince “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.

AYM 25 Ekim’de görüşerek Atalay’ın başvurusunu karara bağladı. “Seçme ve seçilme hakkı”, “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna ve yeniden yargılama yapılması gerektiğine ilişkin kararın kısa gerekçesi, yargılamanın yapıldığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’nin Can Atalay hakkında ihlal kararını vermesine ilişkin mütalaasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Mütalaada, “Milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır” denildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin “hak ihlali” kararına uyulmamasına hükmetti ve Atalay’a “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay’ın kararı, yargıda krize yol açtı. Muhalefet partileri ve avukatlar karara tepki gösterirken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gerekirse anayasa ve yasa değişiklikleri dahil tüm yöntemleri kullanarak, tekrar böyle bir tartışmanın ortaya çıkmaması için gerekenleri yapacağız” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.