Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vahap Coşkun: “Hangi kararı alırsa alsın, çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak ve 2024, İYİ Parti açısından çok zor geçecek”

İYİ Parti’de karar günü. Yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile İYİ Parti’nin işbirliği yapıp yapmayacağı, İYİ Parti’nin bugünkü (4 Aralık) Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında belli olacak. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun İYİ Parti’nin ittifak içinde kalmasının, partinin sorunlarını çözmesinde yeterli olmayacağı görüşünde. 

Program editörü: Aliye Altınışık

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i 30 Kasım’da ziyaret ederek yerel seçimler için işbirliği teklif etti. Gözler İYİ Parti’nin bugünkü GİK toplantısında. İYİ Parti’de CHP ile işbirliği tartışmaları devam ederken, parti yolsuzluk, taciz iddiaları ve istifalarla gündeme gelmeye devam ediyor. 

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, İYİ Parti’nin her şeyden önce bir kimlik sorunu olduğunu savunurken, karar ne olursa olsun partinin içinde bulunduğu sorunların çözülmeyeceği görüşünde: 

“İYİ Parti’nin ittifaktan öte çok daha ağır ve derin sorunları var. İttifaka dahil olmak bu sorunları gidermeyecek. Altı yıllık bir partiden söz ediyoruz. Ama hâlâ kimlik sorunu var. Önemli isimler partiden ayrıldı. İçerisinde ittifaka çok kesin karşı olan isimler var. İttifaka girse dahi partinin tamamı kabul etmeyecek. Yine kerhen girilen bir yol olacak. Yine kendi siyasetini yürütemeyecek. ‘Küçük ortak’ imajı devam edecek. Dışarda kaldığında ise kendi başına kazanabileceği bir il ihtimali çok düşük. Dolayısıyla iddiasının altını dolduramamış olacak. Bunu seçmene anlatması da zor. İstanbul ve Ankara belediye başkanlarını cumhurbaşkanı adayı olarak önerirken, şimdi onların karşısına aday çıkaracak. Dolayısıyla İYİ Parti hangi kararı alırsa alsın, çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak ve 2024, İYİ Parti açısından çok zor geçecek.”

Gözler İYİ Parti’nin kararına çevrilmişken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) yerel seçimlerle ilgili kritik bir kararı duyurdu. HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan, partinin seçimlere kendi adaylarıyla ve ön seçimle gireceğini açıkladı. Coşkun HEDEP’in önceliğinin kazandığı belediyeleri kayyumdan koruyacak strateji olduğunu söyledi: 

“HDP son sekiz yıldır iktidara kaybettirmek üzerine siyaset kurdu ve muhalefete destek verdi. Ancak bu siyaset HDP’ye bir şey kazandırmadı. Son dönemde tabanda bu yönde baskı oluştu. Mutlak bir destek ve HDP’nin karşılığında bir şey almadığı bu siyaset konusunda tabanın baskısı var. HDP açısından öncelik kendi kazandığı illeri korumak. Kayyumların önüne geçmek. Bunun yolu iktidarla uzlaşmaktan geçiyorsa, bunu da zorlamak siyasetin doğasında olan bir şey. HDP’nin rotasını belirleyecek en önemli unsur kazandığı yerleri koruyabilmek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.