Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK asgari ücret önerisini ilk kez açıklamadı | “Söyleyeceğimiz rakam yüksek enflasyon nedeniyle uçup gidecek”

Her yıl asgari ücret görüşmelerinden önce ücret önerisini duyuran Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), yüksek enflasyon nedeniyle ilk kez bu yıl asgari ücret önerisini açıklamadı. Yüksek enflasyonun ücretleri erittiğine dikkat çeken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2024’te asgari ücrete tek seferlik zam yapılması kararını eleştirdi ve yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini söyledi.

DİSK, asgari ücret görüşmeleri öncesinde “İnsanca yaşanacak asgari ücret” talebiyle basın toplantısı düzenledi. Her yıl asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine ilişkin önerilerini paylaşan DİSK, yüksek enflasyon nedeniyle ilk kez rakam paylaşmadı.

“Rakamların peşinden koşmak istemiyoruz, insanca yaşanacak ücret istiyoruz”

2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık’ta düzenleyecek. Komisyon toplanmadan önce, DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel İş Genel Merkezi’nde asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada “İlk kez bu yıl asgari ücret konusunda bir rakam söylemiyoruz” dedi. Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

“O kadar yüksek enflasyonlu bir süreçteyiz ki, bizim aralık ayı başında söyleyeceğimiz rakam iki ay içerisinde bile uçup gidecek. Dolayısıyla biz asgari ücrette artık rakamların peşinden koşmak istemiyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. Daha da önemlisi, Türkiye’yi asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtaracak politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz.”

Asgari ücretin, “istisnai, sembolik ücret” olması gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, “Uygulanan ücret politikası herkesi asgari ücretli yapmayı hedefliyor. Türkiye’de hepimizi yoksullukta eşitleyen bir politika izleniyor” diye konuştu.

“ ‘Tek bir asgari ücret belirleyeceğiz’ demek bile isteye milyonları yoksulluğa mahkum etmektir”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan sonra, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da, 2024’te asgari ücrete ara zam olmayacağına ilişkin açıklamalar yaptı. Çerkezoğlu, tek seferlik zam açıklamalarına tepki gösterdi:

“Yüksek enflasyon koşullarında asgari ücret değil iki kez, yılda dört kez güncellenmelidir. Şimdi belirlenecek olan bir ücretin çok değil birkaç ay sonra hiçbir hükmünün kalmayacağını hepimiz biliyoruz. ‘Tek bir asgari ücret belirleceğiz ve bütün yılı böyle götüreceğiz’ demek bile isteye milyonları yoksulluğa mahkum etmektir. Her gün iğneden ipliğe her şeye zam geldiği bir dönemde ‘İşçilerin ücreti artmasın’ demek, Türkiye işçi sınıfının ekmeğine, çocuklarının geleceğine el uzatmak demek.” 

DİSK asgari ücrete ilişkin tespitlerini 13 maddeyle özetledi

Çerkezoğlu, DİSK’in 1 Aralık’taki toplantısında, 2024 yılının asgari ücretine dair görüşlerini özetledikleri 13 maddeyi hatırlattı:

  • Ülkemizde asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği unutulmamalıdır.
  • Milyonların asgari ücrete mahkûm edilmemesi için sendikal hakların kullanımının önündeki tüm engeller ve barajlar kaldırılmalı, toplu pazarlık kapsamı genişletilmelidir.
  • Gerçek dışı resmi enflasyona göre, hiçbir zaman tutmayan hedeflenen enflasyona göre ücret artışları kabul edilemez. Bizler çalışıyoruz, bizler üretiyoruz, Türkiye büyüyorsa hakkımızı istiyoruz.
  • Asgari ücret yüksek enflasyon koşullarında yılda dört kez belirlenmelidir.
  • Bir evde iki kişi çalıştığında gelirleri yoksulluk sınırını aşmalıdır.
  • Asgari ücret, uluslararası standartlara uygun şekilde, işçinin ailesi ile birlikte geçinebileceği bir ücret olmalıdır.
  • Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oran yüzde 10’a düşürülmelidir.
  • Vergi dilimleri artırılmalıdır. Çalışanların yıl içerisinde sanki zengin olmuşlar gibi bir üst vergi dilimine girmeleri kabul edilemez.
  • En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
  • Özel sektördeki işçilerle kamu işçileri arasında ayrım yapmak Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Asgari ücret en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.