Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından deprem beklenen İstanbul’a yönelik uyarılar arttı. Kahramanmaraş merkezli depremin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) başlattığı ve kentteki binaların dayanıklılığını ölçtüğü “hızlı tarama yöntemi” yoğun ilgi gördü. 6 Şubat sonrası İBB’ye test yaptırmak üzere 160 bin başvuru yapıldı. İBB, şu ana kadar 35 bin binayı taradı.
11 ili vuran ve 50 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından uzmanlar, beklenen İstanbul depremi için her gün halkı ve siyasileri uyarıyor, alınması gereken önlemlerin altını çiziyor. Depreme yönelik en iyi önlemlerin başında ise dayanıklı konutlar geliyor.
İBB, Ekrem İmamoğlu’nun başkan seçildiği 2019’dan bu yana “hızlı tarama yöntemi” ile binaların dayanıklılığını ölçüyor ancak uygulamaya yoğun ilgi 6 Şubat depremlerinin ardından başladı.
Eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, 6 Şubat depremlerinden bir hafta sonra, 11-17 Şubat’ta “hızlı tarama yöntemi” için 40 binden fazla başvuru aldıklarını açıkladı.
35 bin bina tarandı
İBB’nin verilerine göre tarama testine yoğun ilgi sürüyor. “Hızlı tarama yöntemi”, 6306 sayılı riskli yapıların belirlenmesine ilişkin mevzuattan bir önceki adım. Mevzuattaki riskli yapı analizi, riskli binanın belirlenmesinden sonra 90 gün içerisinde yapının tahliyesine ve yıkımına ilişkin süreci başlatıyor.
Risk durumunda evlerini boşaltmak durumunda kalacak vatandaşlar, bundan çekindiği için 6306 sayılı yasa kapsamında başvurmuyor.
“Hızlı tarama yöntemi”, binayı direkt “riskli yapı” olarak kodlamadığı için vatandaşlar için daha tercih edilebilir durumda. Ev sahibi ve kiracılar, internetten ya da İBB’den ücretsiz olarak yazılı şekilde test için başvurabiliyor.
İBB, çoğu 6 Şubat depremlerinden sonra olmak üzere 160 bin başvuru aldı. Başvurular sonucu 35 bin bina tarandı. İncelemeler sonucunda, taranan binaların yarısının riskli veya yüksek riskli olduğu tespit edildi. Riskli veya yüksek riskli binaların ise çoğunun 1999’dan önce inşa edildiği belirlendi.
4 bin 500 TL kira desteği
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İBB, incelemeler sonucunda 318 binanın “her an yıkılabilecek durumda” olduğunu tespit etti. Bu 318 yapının tahliye ve yıkım işlemleri sürüyor. Şimdiye kadar 132 binada resmi işlemler başlatılarak yıkım sürecine girildi, yıkılanlarla birlikte 398 konut tahliye edildi.
132 binanın tahliye süreci tamamlandığında bin 400 konut tahliye edilmiş olacak. 2. etapta yer alan bin 238 bina içinse İBB Meclisi’nde karar alındı, saha çalışmaları yapılıyor. Bu binaların hem mülk sahiplerine hem de kiracılarına İBB Meclisi’nin kararı ile aylık 4 bin 500 Türk Lirası (TL) kira desteği verilecek
Hızlı tarama testi nasıl yapılıyor?
Başvurudan sonra İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’na bağlı uzmanlar binayı incelemeye geliyor.
Zemin üstündeki beş kolonun sıvaları kaldırılarak cihaz yardımıyla betonun sertliği ölçülüyor. Daha sonra röntgen yardımıyla hem beton içindeki demirler sayılıyor hem de demirlerin çapı ölçülüyor. Kolonların yerleri ve genişlikleri de incelendikten sonra uzmanlar zemin ölçümüne de bakarak binaya not veriyor.
Bu not, İBB’nin belirlediği A, B, C, D ve E sınıfına göre ayrılıyor. A grubu binalar depreme en dayanıklı binalar olurken, E sınıfı en riskli bina grubuna giriyor. İBB’nin yaptığı hızlı tarama testi sonucunda binanız riskli çıkarsa, İBB yetkilileri bina sahiplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisanslı firmalarına yönlendiriyor.
Medyascope’a konuşan İBB kaynakları depremden sonra çok sayıda başvuru geldiğini ancak başvuruların son dönemde giderek azaldığını söyledi.