Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taraflar masaya oturdu | Asgari ücrette ilk toplantı yapıldı, ikinci görüşme 18 Aralık’ta

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yaptı. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işçi heyetine başkanlık ederken, işveren heyetine Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlık etti. Dört farklı sektörden işçinin de katıldığı toplantı, bir saat sürdü. Bir sonraki görüşme 18 Aralık’ta yapılacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon, saat 13.30’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya geldi. Toplantı bir saat sürdü. Toplantıya hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi temsilcisi olarak TÜRK-İŞ Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren temsilcisi olarak TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol katıldı. 

Asgari ücret görüşmelerine bu yıl, TÜRK-İŞ kanadından dört kişi katıldı. Karayolu, hastane, enerji, alışveriş merkezi sektörlerinden seçilen işçiler toplantılarda asgari ücretle ilgili görüş verecek. İkinci toplantı 18 Aralık Pazartesi saat 13.30’da yapılacak. 

“Çalışanlarımızı enflasyondan koruyacağız”

Toplantı öncesinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, krizlere rağmen asgari ücrette işçinin yararına iyileştirme yapıldığını belirterek, “2024 için belirlenecek asgari ücretin çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı korumasına, istihdam hedeflerimizi desteklemesine dikkat edeceğiz” dedi. 

“Şu an ücret söylemenin bir anlamı yok”

Toplantının ardından TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, masada rakam konuşulmadığını söyledi, “Bizim masada ücret söyleme şansımız yok. Söylediğimizde bağlanır kalırız. Ücret teklifi işveren tarafından gelecek ki, değerlendirme yapalım. Şu an ücret söylemenin bir anlamı yok” diye konuştu. 

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar

İşveren temsilcisinden “dengeli rakam” vurgusu

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise geçtiğimiz yıl asgari ücretin gelir ve damga vergisinden muaf tutulduğunu hatırlatarak, vergi dilimlerinde yeni adımlar atılacağını dile getirdi. Akkol, “Bu süreçte her zaman olduğu gibi elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Bu süreci en hızlı biçimde, tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlamak arzusundayız” dedi.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol

İşçi temsilcisinden vergi dilimleri tepkisi

Ağar, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının yıllardır devam eden bir talep olduğunu, bunun geçtiğimiz yıl uygulamaya girdiğini vurguladı. Tüm ücretli çalışanların vergisinin asgari ücretlinin faydalandığı kadar azaldığının altını çizen Ağar, şöyle dedi: “Vergide adalet sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi.” 

Ağar, “Bugün uygulanan vergi sistemiyle, fazla mesai yapan asgari ücretli bir işçinin ücreti, asgari ücretin altında kalmaktadır” dedi.  

“Alınan tedbirler işçinin mutfağına olumlu yansımadı”

Ağar, ekonomik kriz karşısında alınan tedbirlerin yeterli olmadığını savunarak, “Alınan tedbirler işçinin mutfağına, geçim şartlarına olumlu yansımamıştır. Asgari ücret, aylardır açlık sınırının altında. Günlük net asgari ücret 380 Türk Lirası (TL). Bu ücretle işçi ve ailesi hangi zorunlu ihtiyacını karşılayacak? Ekonomide yaşanan olumsuzlukların nedeni işçiler değil” diye konuştu. 

Asgari ücret için kim, ne önerdi?

Her yıl asgari ücret görüşmelerinden önce ücret önerisini duyuran DİSK, yüksek enflasyon nedeniyle ilk kez bu yıl asgari ücret önerisini açıklamadı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bu yıl asgari ücret önerisi yapmadı, yılda bir kez zamma itiraz etti. CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’la birlikte açıklama yaptı. Taşcıer, asgari ücretin en fazla 17 bin 500 TL olacağı iddialarıyla ilgili “21 bin 500 TL olsa dahi, temmuz ayında ek zam yapılmayınca, yıl sonunda yine açlık sınırı altında kalacak” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, asgari ücretin en az 25 bin TL olmasını ve her ay güncellenmesini önerdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, asgari ücretin en az 17 bin TL olması gerektiğini söyledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de grup toplantısında “hem çalışanları hem işvereni gözeten, makul bir asgari ücret önerisi” açıkladı. Akşener, asgari ücretin 2024’te 17 bin TL ve temmuz ayında 20 bin 500 TL olması gerektiğini söyledi.

Asgari ücrette beklenti ne?

Orta Vadeli Plan (OVP) ve onunla uyumlu olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) tahminlerinde, 2023 yılı sonunda enflasyonun yüzde 65 olması bekleniyor. 2022 yılı tahmini de yüzde 65’ti ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yıl sonunda açıkladığı oran, yüzde 64,27 oldu. Bu nedenle, asgari ücretin kaç TL olacağı hesabı, TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyonun yüzde 65 olacağı varsayımı üzerine yapılabilir. 

AKP iktidarı, yerel seçim öncesi refah payını da yüksek tutabilir ancak mevcut durumda iki senaryo üzerinden tahmin yapmak mümkün. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 65 olacağı varsayımıyla, 2023’ün ikinci yarısından altı aylık enflasyon oranı yüzde 37,8 olur. Temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 TL olan asgari ücrete bu oranda zam yapılırsa, asgari ücret 15 bin 712 TL’ye yükselir.

Temmuz ayında zam yapıldığında altı aylık enflasyon yüzde 19,77 olarak açıklanmıştı ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu “ortak mutabakatla” asgari ücrete yüzde 34 oranında zam yapıldığını duyurdu. İktidar, temmuz ayında verdiği refah payını geri almak isteyebilir. Bu durumda, temmuzda yapılan yüzde 34’lük zammın yıllık yüzde 65’e tamamlanması için altı aylık artışta yüzde 23 oranı dikkate alınabilir. Yüzde 23’lük zamla asgari ücret 14 bin 24 TL olur.

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde AKP, seçmen desteğini kaybetmemek için asgari ücret artışında refah payının yüksek olmasını isteyebilir. Enflasyonla mücadelede ücretlerin de kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetimi karşı çıksa da, Erdoğan’ın seçim için bonkör müdahalesiyle yüzde 50 oranında asgari ücret zammı şaşırtıcı olmaz. Yüzde 50 zam yapılırsa, net asgari ücret 17 bin 103 TL’ye çıkar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.