6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden en ağır hasar alan Hatay’da mülkler rezerv yapı alanına dahil ediliyor. Antakya ve Defne’nin 207 hektarlık bölgeyi içeren sekiz mahallenin ardından Samandağ’da da benzer durum yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 29 Eylül 2023’te dağıtım yerlerine gönderdiği genelgeye göre Samandağ-Atatürk Mahallesi’nde parsel bilgileri belirtilen taşınmazlar 23 Ağustos 2023’te rezerv yapı ilan edilerek Hazine’ye devredildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 14 Kasım’da, depremin ağır hasara yol açtığı Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık bölgeyi içeren sekiz mahalleyi rezerv yapı alanı ilan etti. Bu ilçelere Samandağ da eklendi.
Bakanlığın, 29 Eylül 2023’te dağıtım yerlerine gönderdiği genelgeye göre Samandağ-Atatürk Mahallesi’nde parsel bilgileri belirtilen taşınmazlar 23 Ağustos 2023’te rezerv yapı ilan edilerek Hazine’ye devredildi. Genelgeye göre Atatürk Mahallesi’ndeki 1,60 hektarlık alan rezerv alanı ilan edildi.
Samandağlılar da telefonlarına gelen mesajla mülklerinin Hazine’ye devredildiğini öğrendi
Samandağ’da mülkü bulunan kişilerin cep telefonlarına, ev ve dükkanlarının Hazine’ye devredildiğine dair mesajlar geldi. Samandağ’da dört ay önce 16 dönüm yani 1,60 hektar alan rezerv alanı ilan edildi. Hataylılar, bir mesajla evlerine ve dükkanlarına el konulduklarını öğrendikleri için öfkeliler.
Depremde eczanesi yıkılan Hataylı eczacı Timur Ranjous, kendisine gelen mesajı X hesabından 10 Aralık Pazar günü paylaştı. Bu paylaşımın ardından Antakyalılar gibi Samandağlılara da gelen mesajlar sosyal medyada yankı buldu.
Eviniz depremde yıkılmadı diye seviniyorsunuz, sonra bu SMS geliyor. Yıllar boyu yurtdışında, tarlada, bahçede, atölyede çalış, başını sokacağın bir ev sahibi ol, depremden sonra sağlam raporu al ve bir gün bir mesajla evine ve dükkanına el konduğunu öğren.. Rezerv alan budur pic.twitter.com/UF3C1whuG4
— Ecz. Timur Ranjous (@ranjous90) December 10, 2023
“Samandağ’ın emlak anlamında en zengin yeri rezerv alanı ilan edildi“
Samandağ Cemre Gazetesi imtiyaz sahibi Yusuf Aslan, rezerv alan ilan edilen yerlerdeki mülklerin olduğu bölgede ağır hasarlı evlerin ve iş yerlerin Antakya’ya göre çok az olduğunun altını çizdi:
“Samandağ’da rezerv alanı ilan edilen bölge, emlak anlamında zengin ve iş yerlerinin çoğunlukta olduğu bir alan. Buradaki evlerin, iş yerlerin metrekare fiyatı Samandağ’daki diğer alanlara göre her zaman yüksektir.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Av. Ecevit Alkan da Samandağ Çarşı Merkezi’nin rezerv alanının Antakya ve Defne’den önce ilan edilmesi nedeniyle sürecin daha hızlı devam ettiğini söyledi. Alkan, Antakya’da Cebrail, Cumhuriyet; Defne’de Akdeniz Mahallesi’nde süreç nasıl ilerliyorsa Samandağ’da da bu devir işlemlerinin aynı hızda ilerleyeceğini aktardı.
Alkan, ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen’in “Kimseyi mağdur etmeyeceğiz” açıklamasının yerel halkın kafasındaki soru işaretlerinin cevaplanması için yeterli olmadığını söyledi. Gürgen’in bu söyleminin ardından dava açmayan ancak mağduriyet yaşayan çok kişinin olduğunu belirten Alkan, “Bu söylemlere gözümüzle görmeden kolay kolay inanmıyoruz” diyerek Hataylıların endişesini dile getirdi.
Alkan: “Evlerinizde ölünceye dek oturabileceksiniz, ifadesi kanunda yer almıyor”
Alkan, ilgili bakanların Hataylıların mülkiyetlerinin üzerindeki haklarına sadece ölene kadar sahip olacağını, miras bırakamayacaklarını söylediğini de hatırlattı:
“Esas olan kanundur, yönetmeliktir. Siyasetçi tabii ki kendi temennilerini söyleyebilir ancak kanunda yer almayan vaatlerde bulunuluyor. Ölünceye kadar oturacaksınız deniliyor ancak kanunda böyle bir ifade yok. Beş yaşında annesini babasını depremde kaybeden çocuk evinde hak sahibi olacak mı? Okumak için farklı bir kente gittiğinde ailesinden kalan evi kiraya verebilecek mi? Bütün bu açık noktalar, cevaplanamıyor.”
Depremin birinci yılına yaklaşılan bugünlerde Hataylıların hâlâ çadırda ve konteynerda yaşadığını hatırlatan Alkan, yerel halka gerçeği söylemenin cesaret gerektirdiğini, durumun bugün dahi içler acısı olduğunu söyledi.
Alkan, TOKİ konutlarında yeteri kadar ilerleme olmadığını belirtti, “İnsanlar gerçeği duymak istemiyor, kaçıyorlar, ev verilmeyeceklerine inanmak istemiyorlar, buna umut bağlıyorlar ancak yıl sonuna kadar evleri maalesef teslim edilemeyecek” dedi.
“Antakya, Defne ve Samandağ’ın demografik yapısının değiştirilmesi endişesi var”
Defne, Antakya ve Samandağ merkezde yaşayan Hataylıların dağ bölgelerine geçirebileceğinin endişesinde olduğunu söyleyen Aslan, bu taşınmayla demografik yapının değişebileceğini söyledi: “Rezerv alanı ilan edilen bölgedeki mülkler, onarımdan sonra hak sahibine ait olarak kalsaydı, böyle sıkıntılar olmayabilirdi. Ama durum böyle olunca tanımadığımız kişilerle yaşayabiliriz, bunu endişesini tüm Hataylılar taşıyor.”
“Kendi toprağımda yaşamak istiyorum”
Hataylılar, Samandağ Abdullah Cömert Parkı’nda 11 Aralık Pazartesi günü, yaşananları protesto etti.
Eylemde konuşan bir kadın, 17 yıl önce babasını, beş ay önce de annesini kaybettiğini belirterek, “Malımı, toprağımı kaybettim. Ne yapacağımı ne diyeceğimi bilmiyorum. Benim mutsuzluğum üzerine mutluluk kurabilirler mi? Ben kendi toprağımda, dedemin bana bıraktığı yadigarda, kedimle, kuşumla yaşamak istiyorum” dedi.
Ne düzenleme yapacaksanız yapın ama topraklarımızı elimizden almayın. Yüzlerce yıllık ata toprağımıza el koymayın. Depremin yok edemediğini siz yok etmeyin. Bu gün Samandağ İlçe merkezinde yapılan basın açıklamasından bir kesit… pic.twitter.com/JHqrmN0T9g
— Ecz. Timur Ranjous (@ranjous90) December 11, 2023
Ne oldu?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Bakanlık makamına gönderdiği 14 Kasım tarihli kararla, 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen kent olan Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık bölgeyi içeren sekiz mahallenin rezerv yapı alanı ilan ettiğini duyurdu. Hatay Barosu’na göre kararla 50 bin kişi mülksüzleşme riskiyle karşı karşıya gelecek.
Değişiklikten önce eski uygulamada bir yerin rezerv alanı olabilmesi için üzerinde yapı olmaması ve meskun mahal dışında yer alması şarttı. Yeni düzenlemeyle rezerv yapı alanı tanımındaki yeni yerleşim alanı ifadesi yasadan çıkarılarak, meskun mahal şartı kaldırıldı. Böylece gerekli görülen tüm alanlar rezerv yapı alanı ilan edilebilecek. Rezerv yapı alanı ilan edilen yerler dönüşüm için boşaltılıp yerine yeni yapılar inşa edilecek.