Hataylıların belirsizlikler içeren “rezerv alan” uygulamasında mülklerinin akıbeti için tedirgin bekleyişleri devam ediyor. Bakanlığın az ve orta hasarlı olarak nitelendirdikleri evlerini el birliğiyle tadilata sokan Antakyalılar, bugün rezerv alanına dahil olmayan evlerinin geleceğinden endişeli. Kanatlı Mahallesi sakinleri, mülkiyet hakları olan evlerinin yıkılmasını istemediklerini, “Bizler, Antakya‘da kendi evimizde yaşamak istiyoruz” diyerek duyurdular.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Bakanlık makamına gönderdiği 14 Kasım tarihli kararla, Türkiye’de ilk kez bir yerleşim yeri rezerv bölge ilan edildi. 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen kentlerin başında gelen Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerindeki bazı mahaller rezerv yapı alanına dahil oldu.
Depremin üzerinden 15 ay geçmesine rağmen Antakyalılar birçok sorunla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Rezerv ve riskli alan ilan edilen bölgelere ne yapılacağının net olmamasından ötürü, mülklerinin olduğu mahallerinin rezerv alanına dahil olacağından da endişe duyuyorlar.
Antakya’nın General Şükrü Kanatlı Mahallesi’nin 2007 nolu parselde az hasarlı evi olan apartman sakinleri yaptıkları basın açıklamasıyla tepkilerini dile getirdiler. Mahalle sakinleri adına konuşan bir kişi, el birliği ile zorlu koşullarda tadilata soktukları binalarının az hasarlı olarak sınıflandırıldığını söyleyerek, ağır hasarlı binaların molozlarının dahi kaldırıldığını hatırlattı.
Devletin yetkililerinin ev sahiplerine “Az hasarlı binaların tadilatını yapın, orta hasarlı binaları da güçlendirin” dediklerini belirten mahalle sakini, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Hatay Valisi’nin söylemlerin çelişkili olduğunu vurguladı. Oturdukları evlerin rezerv alanına dahil olmasından oldukça endişe duyduklarını söyleyen Antakyalılar, kendi evlerinden vazgeçip nereye taşınacakları belirsiz olan 70 metrekarelik daireleri istemediklerini aktardılar.
Mahalle adına konuşan kişi, “Riskli yapı diye bahane edilen, rezerv alanı genişlemesiyle tadilatı yapılmış evlerimizi şehrin imar dokusuna uymayacağı için yıkacaklarmış. Üç depremde yıkılmayan, binlerce artçı depreme maruz kalan binalarımız ayakta kalmış ise bu binalar nasıl riskli yapılara döner” diye sordu.
“Bizler Antakya’da kendi evimizde yaşamak istiyoruz”
Deprem sonrası kentte yaşanan yağmayı hatırlatan mahalle sakini, “Hataylıların evlerinden eşyaları, klimaları, kombileri, su sayaçları, bahçe korkulukları çalınırken hırsızlara dur demediniz. Bizim evlerimizin eşyaları çalındı, yoktunuz. Biz sizin hangi söyleminize inanalım” diyerek yönetime sitem etti.
Mülkiyet hakları olan evlerinin yıkılmasını istemediklerini söyleyen mahalleliler “Bizler Antakya’da kendi evimizde yaşamak istiyoruz” diyerek endişelerini dile getirdiler.
Mahalledeki az ve orta hasarlı bazı evler yenilenmiş durumda
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
General Şükrü Kanatlı Mahallesi’ndeki az ve orta hasarlı olarak sınıflandırılan binaların bir kısmı tadilatın ardından yenilendi. Binalarını yaptıran mahalle sakinlerinin bir kısmı evlerinde kalıyor. Yaşamlarına devam etmeye çalışan Antakyalılar, mahalleleri rezerv alanına dahil olursa tam anlamıyla oturtamadıkları düzenlerinin yeniden değişeceğine ve mülksüz kalacaklarına dair endişe içindeler.