Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yedikule Hastanesi’nde hemşireye cinsel saldırı davasında karar duruşması 25 Ocak’ta

İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde görevli asistan doktor S.E., 11 Mart 2023’te nöbetçi hemşire H.Z’ye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Önce serbest bırakılan S.E., daha sonra açığa alındı. Mağdur hemşire ise farklı bir hastaneye sürüldü. Davanın karar duruşması 25 Ocak’ta görülecek. Zanlı doktorun 12 yıl kadar hapsi isteniyor.

İstanbul Yedikule Göğüs ve Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde dokuz yıldır hemşire olarak görev yapan H.Z. (Güvenlik nedeniyle isim değiştirilmiştir) 11 Mart 2023 tarihinde ameliyathane nöbetçisi olduğu hastanede nöbetçi odasındayken iddiaya göre asistan doktor S.E. odaya girdi ve H.Z’ye cinsel saldırıda bulundu. H.Z’nin şikayetinin ardından gözaltına alınan S.E., ifadesinin ardından serbest bırakıldı. S.E. daha sonra açığa alındı. Hemşire H.Z. ise farklı bir hastaneye sürgün edildi. 

S.E.’nin hemşire H.Z’ye cinsel saldırıdan yargılandığı davanın ilk duruşması 11 Aralık 2023’te görüldü. Tanıkların ifadesinin alınmasının ardından savcılık mütalaasını açıkladı. Hazırlanan mütalaada mağdurun duruşmaya katılma talebinin kabul edilmesi istendi. Mahkeme heyeti sanık hakkındaki tutuklama talebini de kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle reddetti.

Hazırlanan iddianamede cinsel saldırı iddiasıyla yargılanan doktor S.E. hakkında yedi yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Davanın karar duruşması 25 Ocak’ta saat 11.00’de Bakırköy Adliyesi’nde görülecek.

H.Z’nin aynı zamanda Sağlık Emekçileri Sendikası’nda örgütlü olduğunu söyleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi Kadın Sekreteri Sevgi Kızılırmak, olayı şöyle anlatıyor: “H.Z. Yedikule Hastanesi’nin ameliyathanesinde çalışan bir hemşire. Nöbetteyken asistan cerrah doktorun cinsel saldırısına uğruyor. Arkadaşımız o an yaşadığı travma sebebiyle bazı delillerin peşine düşemiyor, polis delilleri yetersiz kalıyor.”

“Sağlıktaki taciz vakaların yüzde 76’sı topluma yansımaz”

Yirmi senedir meslekte olduğunu, sağlıktaki taciz vakaların yüzde 76’sının kamuoyuna yansımadığını söyleyen Kızılırmak, S.E. isimli doktorun daha önce hastanede çalışan diğer kadınları da taciz ettiğine dair bilgiye ulaştığını aktardı. H.Z’nin olaydan sonra çalıştığı hastaneden sürgün edildiğini başka bir hastanede çalışmaya başladığını doğrulayan Kızılırmak, “Hastaneler ve bakanlık kendi vizyonlarının, kendi itibarlarını zedelenmemesi için bu olayları gündeme getirmez” dedi.

Kızılırmak, hastanelerdeki hiyerarşik yapının, yönetim kadrolarının erkeklerden oluşmasının ve kadınların yönetimlerde yer bulmamasının kadınların görmezlikten gelinmesinde çok büyük bir baskı yarattığını belirtti.

Doktorun sadece açığa alındığını, 25 Ocak’taki duruşmada beraat etmesi halinde muhtemelen mesleğe iadesinin gerçekleşeceğini söyleyen Kızılırmak, “Kadının beyanı esastır” ilkesinin üzerinden gidilmesini savundu.

İddianamede neler yazıyor?

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde 19 yıldır hemşire olarak görev yapan H.Z. , 11 Mart 2023 tarihinde ameliyathane nöbetçisi olduğu gün hastanede nöbetçi odasında istirahat ederken iddiaya göre asistan doktor S.E. odaya girdi. H.Z. kendisi uyurken odaya giren S.E.’den rahatsız oldu ve dışarı çıkmasını istedi. Ancak dışarı çıkmayı kabul etmeyen S.E., odada H.Z.’ye cinsel saldırıda bulundu.

H.Z., olayın ardından psikiyatri bölümünde görevli bir doktorun yanına giderek başına gelenleri anlattı ve polisi de arayarak şikayetçi oldu. Gözaltına alınan S.E., ifadesinin ardından serbest bırakıldı. S.E. daha sonra açığa alındı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede asistan doktor S.E., hakkında yedi yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. 

S.E., savcılık ifadesinde, “H.Z. ile üç yıldır flört düzeyinde arkadaşlığı olduğunu, iş dışında da görüştüklerini” ileri sürdü. Bunun üzerine savcılık, S.E.’ye ait üç aylık HTS kayıtlarını inceledi. HTS kayıtlarında S.E. ve H.Z.’nin sadece 12 Ocak ile 17 Şubat 2023 tarihleri arasında dört kez telefonla görüştükleri belirlendi. 

HTS kayıtlarının incelenmesinin ardından savcılık, iddianamede, “Asistan doktor S.E’nin hemşire H.Z. ile sevgili olduğuna dair herhangi bir delilinin olmadığı, bu konuşmaların iş arkadaşları arasında olağan sayılacağı” tespitinde bulundu.

H.Z. cinsel saldırı olayının ardından halının üzerine kustuğunu anlattı. Savcılık, olay yeri inceleme ekipleri tarafından hazırlanan raporu da delil olarak kabul ederek beyanların örtüştüğüne vurgu yaptı. 

Savcılık, iddianamede ayrıca şunlara yer verdi:

“S.E., her ne kadar suçlamayı kabul etmese de, H.Z. ile cinsel ilişki yaşadığını kabul ettiğini ve halı üzerindeki kusma izinin olay yeri inceleme ekibince de tespit edildiği, müştekinin beyanlarının samimi, ısrarlı ve herhangi bir tereddütte mahal bırakmayan nitelikte olduğu, olaydan hemen sonra kolluğa müracaat ettiği, Yargıtay’ın söz konusu suçlardaki yerleşik içtihatları dikkate alındığında, müşteki ile şüpheli arasında önceye dayalı herhangi bir husumet bulunmadığı, genç bir kadının iffetine zarar verecek şekilde yalan söylemesinin hayatın olağan akışına uygun düşmeyeceği, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde; şüphelinin üzerine atılı suçu işlediği anlaşıldı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.