Barış akademisyeni, gazeteci, yazar Semra Somersan yaşamını yitirdi. Somersan’ın vefat haberini Barış Akademisyenleri 25 Aralık Pazartesi duyurdu. Somersan’ın cenaze töreni 27 Aralık Çarşamba öğle saatlerinde İstanbul-Cihangir’deki Firuzağa Cami’nde düzenlendi. Somersan’ı son yolculuğunda gazeteci ve akademisyen arkadaşları yalnız bırakmadı.
Barış akademisyeni, gazeteci, yazar Semra Somersan hayatını kaybetti. Barış Akademisyenleri 25 Aralık Pazartesi günü X hesabından, Somersan’ın vefat haberini duyurdu:
“Türkiye’nin çok çeşitli barış hareketleri de fark yaratacak- barış getirecek, yarın değil belki, ama yakında‘ diye yazan sevgili hocamız, barış imzacısı, gazeteci, yazar Semra Somersan’ı kaybettiğimizi derin üzüntüyle öğrendik. Sevgi dolu kararlılığını mücadelemizde yaşatacağız.“
“Türkiye’nin çok çeşitli barış hareketleri de fark yaratacak- barış getirecek, yarın değil belki, ama yakında” diye yazan sevgili hocamız, barış imzacısı, gazeteci, yazar #SemraSomersan’ı kaybettiğimizi derin üzüntüyle öğrendik. Sevgi dolu kararlılığını mücadelemizde yaşatacağız. pic.twitter.com/x1ADfSkZ3W
— BarışAkademisyenleri (@BarisAkademik) December 25, 2023
Semra Somersan’ın cenazesi İstanbul Cihangir’deki Firuzağa Cami’nde 27 Aralık Çarşamba günü kaldırıldı. Cenaze törenine Somersan’ın yakınlarıyla beraber gazeteciler ve akademisyenler de katıldı.
Gazeteci Tuğrul Eryılmaz, Somersan’la çok eskiden tanıştıklarını, kelimelerle anlatılamayacak kadar özverili bir insan olduğundan söz etti. Törene katılan bir diğer isim İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin ise Somersan’ın 90’larda çok önemli bir yere sahip olduğundan bahsetti: “Semra, coğrafyanın temel meselelerini kendine dert etmiş bir insandı, çok büyük bir kayıp.” Semra Somersan ile Cumhuriyet Gazetesi’nde çalışırken tanışıklarını söyleyen Gazeteci Ümit Fırat, Somersan için “unutmayacağım bir değer” dedi.
Cenaze namazının ardından Somersan’ın cenazesi alkışlar eşliğinde defnedilmek üzere Feriköy aile kabristanına uğurlandı.
Semra Somersan kimdir?
Somerasan, önce Nokta Dergisi, ardından Cumhuriyet gazetesinde araştırmacı gazetecilik yaptı. Bu dönemde, biri Nokta dergisinde, Amerika’da yasaklı kimyasal maddelerin Türkiye’de insanlar üzerinde ilaç olarak denenmesi ile ilgili ortak çalışması, diğeri de Cumhuriyet gazetesinde, Türkiye’ye zehirli atık ithali ile ilgili araştırmacı gazeteciliği nedeniyle iki ulusal gazetecilik ödülü aldı. 10 yılı aşan gazetecilik dönemi sonrasında, 2000 yılında üniversiteye girdi.
Metis Yayınevi tarafından 1993 yılında basılmış, Türkiye’de Çevre ve Siyaset: Olağan Ülkeden Olağanüstü Ülkeye ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan 2004 Ekim ayında çıkan “Sosyal Bilimlerde Etnisite ve Irk” adlı iki kitabının yanı sıra pek çok dergi ve gazetede yayımlanmış makalesi var.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olan Semra Somersan, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdikten sonra Fulbright bursu ile ABD’ye gitti. The Ohio State Üniversitesi’nde, 1974 yılında Sosyal Psikoloji’den master, 1976 yılında Antropoloji’den master, 1981 yılında da doktora aldı. ABD’de iki yıl misafir öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 1983 yılında Türkiye’ye döndü.