Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2023’te kaybettiklerimiz

Siyasetten çevreye ve sanata çok sayıda gelişmenin yaşandığı 2023’te kamuoyuna mâl olmuş birçok isim de aramızdan ayrıldı. Medyascope, bu isimleri ve hayat hikâyelerinden öne çıkanları sizler için derledi.

Basın, televizyon, sanat ve siyaset dünyasından tanınmış isimlerden gazeteci Orhan Erinç, siyasetçi Deniz Baykal, ses sanatçısı Nuri Sesigüzel, keman virtüözü Suna Kan, MFÖ üyesi Özkan Uğur, rock sanatçısı Erkin Koray, meteorolog ve müzisyen Gökhan Abur, gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, sunucu Metin Uca, milletvekili Hasan Bitmez ve gazeteci Bilal Çetin bu yıl kaybettiklerimiz arasında…

Orhan Erinç (4 Ocak 1936 – 22 Ocak 2023)

22 Ocak 2023’te yaşamını yitiren duayen gazeteci Orhan Erinç, 87 yaşındaydı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) başkanlık görevini de yürüten Erinç, TGC’nin yayımladığı taziye mesajına göre, uzun yıllar süren meslek hayatında muhabirliği çok önemseyen tutumuyla öne çıktı.

TGC başkanlığını 2001-2013 yılları arasında yürüten Erinç, Cumhuriyet gazetesi davasında çalışma arkadaşlarıyla birlikte yargılandı ve hüküm giydi ancak karar Yargıtay tarafından bozuldu. 

Orhan Erinç

Balıkesir’de 4 Ocak 1936’da doğan Orhan Erinç, Özel Gazetecilik Okulu’nu bitirdi. Türk basınında çeşitli kurumlarda çalışan Erinç, 15 Şubat 1993’de Genel Yayın Danışmanı olarak Cumhuriyet Gazetesi’ne döndü. 3 Eylül 1994’de Genel Yayın Yönetmenliği’ne getirildi. 4 Ocak 2001’de köşe yazarı olarak görev yapmaya başladı. 6 Temmuz 2010’da Cumhuriyet Vakfı Başkanlığı’na seçildi ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahipliği’ne getirildi.

Cumhuriyet Gazetesi’nde Ekim 1963 ile Eylül 2018 arasındaki iki dönemde toplam 43 yıl muhabir, istihbarat şefi, editör, yazı işleri müdürü, genel yayın danışmanı, genel yayın yönetmeni, yazar ve imtiyaz sahibi olarak görev yapan ilk çalışan oldu. Orhan Erinç, yönetim değişikliğinin ardından 8 Eylül 2018’de Cumhuriyet gazetesinden ayrıldı.

Erinç’in cenazesi Üsküdar’daki Şakirin Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Merdivenköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenazesine basın dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Deniz Baykal (20 Temmuz 1938 – 11 Şubat 2023)

Yaklaşık 15 yıl boyunca Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanlığı görevini üstlenen Deniz Baykal, 11 Şubat 2023’te Ankara’da tedavi gördüğü evinde yaşamını yitirdi.

1938 yılında Antalya’da doğan Baykal, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Doktorasını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. Baykal, 1965 genel seçimlerinin ardından CHP’nin seçimlerdeki yenilgisini doçentlik tezine dayanarak bir raporla analiz etmişti. Bu çalışmayla, CHP yönetiminin dikkatini çekti. Böylelikle öğretim üyeliğine başladığı ilk yıl CHP’ye girerek siyaset hayatına başladı. 

Deniz Baykal vefat ettiğinde 84 yaşındaydı

AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde CHP’nin oyu yüzde 19.4’te kaldı. Baykal, 22. dönemde TBMM’de ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak görev yaptı. Baykal’ın genel başkanlığındaki CHP,  o dönem siyasi yasaklı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekili seçilmesinin önündeki engelin kaldırılması için yapılan anayasa değişikliği düzenlemesine destek verdi. Bu destekle, AKP’nin o dönem genel başkanı olan Erdoğan’ın başbakanlık ve cumhurbaşkanlığa uzanan yolunun önü açılmış oldu. Baykal’ın AKP ile pazarlık yaptığı iddiaları sıkça gündeme geldi. 

Baykal iddialara karşı şu savunmayı yapmıştı:

“İnancımızın, anlayışımızın gereği olarak demokrasi ve hukuk açısından çarpık tabloyu değiştirmek için tamamen kendi inisiyatifimizle, kendi girişimimizle hiçbir müzakere yapmadan harekete geçtik.”

30 yaşından itibaren Türkiye siyasetinde önemli görevler üstlenen Baykal, Erdoğan’ın siyasi yasağını kaldırmasından, gizli kamera olayına, Korkmaz Karaca iddialarına kadar pek çok konuyla gündeme geldi. 

Genel başkanlık görevinden 72 yaşında gündeme gelen kamera kayıtlarının ardından istifa etti. Görüntüleri, “komplo” olarak değerlendiren Baykal, istifasının ardından da milletvekilliği görevine devam etti. Baykal, 2015 seçimlerinde AKP’nin tek başına hükümeti kuramaması ve Sedat Peker’in Korkmaz Karaca iddiaları ile de gündemde kalmaya devam etti.

Nuri Sesigüzel (1 Ocak 1937 – 20 Mayıs 2023)

Türk Halk Müziği’nin en tanınmış isimlerinden olan Nuri Sesigüzel, 20 Mayıs 2023’te kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdiğinde 85 yaşındaydı. 

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde doğan Sesigüzel, küçük yaşlardan itibaren halk müziğini ve enstrüman çalmaya gönül verdi.  1961’de TRT İstanbul Radyosu’nun açmış olduğu sınavları kazanan Sesigüzel, radyo sanatçısı olarak profesyonel sanat hayatına başladı. Plak şirketlerinin ilgisini çeken Sesigüzel, sanat hayatı boyunca 300’ü aşkın plak doldurdu. 

1963’te sinemaya dünyasına giren Nuri Sesigüzel, çok sayıda filmde yer aldı. “Kore Dağlarında Kar Bölük Bölük” adlı ilk plağını çıkardıktan sonra “Sarı Sabahlık“, “Ağlayan Gözlerim“, “Aynaya Baktım Saç Beyaz Olmuş” türküleriyle altın plak ödülünü kazanan Sesigüzel, söylediği türkülerin çoğunun bestesi kendi yaptı. Sanatçı 1963’ten 1995’e kadar 57 türkü besteledi.

Sesigüzel’in 21 Mayıs’ta Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Büyükçekmece Mezarlığı’na defnedildi.

Suna Kan

11 Haziran 2023’te aramızdan ayrılan Suna Kan, Türkiye’de ve dünyada kemanıyla adından söz ettirmeyi başarmış beynelmilel bir isimdi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısı Nuri Kan’ın kızı olan Suna Kan, 1936 yılında, Adana’da dünyaya geldi. Beş yaşında iken babasından keman öğrenmeye başlayan Kan, daha sonra aile dostları Hulusi Karsel’den keman dersleri aldı. İlk resitalini 18 Nisan 1946’da Ankara Devlet Konservatuvarı’nın konser salonunda veren Kan, Mozart’ın 5. Keman Konçertosunu seslendirdiği bu resital nedeniyle “Harika Çocuk” olarak anıldı.

1948’de isme-özel olarak çıkarılan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” (Harika Çocuk Yasası) ile yurt dışında öğrenim görmek için devlet bursu alma imkânı doğdu. Yasanın çıkmasından bir süre sonra ailesiyle birlikte önce Roma’ya gitti; birlikte çalışacağı eğitimcinin hayatını kaybettiğini öğrenince Paris Konservatuvarı’na gönderildi. Paris’te Gabriel Bouillon ile çalışan Suna Kan, 1952 yılında konservatuvarı birincilikle bitirdi.

11 Haziran 2023’te 86 yaşında Ankara’da hayatını kaybeden Suna Kan, 12 Haziran’da Kocatepe Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığına defnedildi.

Özkan Uğur (17 Ekim 1953 – 8 Temmuz 2023)

17 Ekim’de aramızdan ayrılan MFÖ grubu üyesi, müzisyen, sinema ve dizi oyuncusu Özkan Uğur, 17 Ekim 1953’te İstanbul’da doğdu. Müzik kariyerinin yanı sıra “Cennet Mahallesi” dizisinde oynadığı “Beter Ali” rolüyle hafızalara kazınan Özkan Uğur,  “G.O.R.A.” filminde Garavel rolünü, “A.R.O.G.” filminde ise Dimi rolünü üstlenerek de sinemaseverlerin beğenisini topladı.

MFÖ ile birlikte 1984 yılında “Ele Güne Karşı Yapayalnız” adlı albümlerini yayınlayarak büyük bir çıkış yakaladılar. 1985 yılında “Diday Diday Day” ve 1988 yılında “Sufi” şarkısıyla Türkiye’yi Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil ettiler.

Uğur, 2010 yılında lenf kanserine yakalandı, ancak bu hastalığı yenmeyi başardı. Ancak 2020 yılında tekrar kanser tedavisi görmeye başladı. 2023 yılında, yaklaşık iki buçuk ay süren yoğun bakım tedavisinin ardından lenfoma hastalığı gerilemeye başladı, ancak akciğerinde oluşan başka problemler nedeniyle tedavilere yeterli yanıt veremedi. Uğur, 8 Temmuz 2023’te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Özkan Uğur için Atatürk Kültür Merkezi’nde bir tören düzenlendi ve cenaze namazı Taksim Camisi’nde kılındıktan sonra Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedildi.

Erkin Koray (7 Ağustos 2023)

Türk Rock müziğinin efsanesi Erkin Koray, 7 Ağustos 2023’te aramızdan ayrıldı. 

Türk rock müziğinin sevilen sanatçısı Erkin Koray, Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock gibi farklı müzik türlerinde özgün eserler ortaya koyarak dinleyicilerin gönlünde taht kurdu. Ayrıca, Türk halk müziği ve Türk sanat müziği eserlerini Anadolu rock tarzında yorumlayarak bu müzik türlerini birleştirmiş ve dinleyiciyle buluşturdu.

Erkin Koray, 7 Ağustos 2023 tarihinde Toronto, Kanada’da yaşadığı akciğer sorunları ve yaşlılık problemleri nedeniyle hayatını kaybetti. Cenazesi Kanada’da defnedildi.

Gökhan Abur (27 Eylül 194315 Eylül 2023)

15 Eylül 2023’te aramızdan ayrılan Gökhan Abur, müzik kariyerinin yanı sıra 2002’den 79 yaşında vefat edene kadar NTV’de sunduğu hava durumu bültenleriyle akıllar kazındı.

Hülya Abur ile evli olan ve ikisi ikiz olmak üzere üç çocuk sahibi olan Abur, bir süredir kanser tedavisi gördüğü İstanbul’daki bir hastanede yetmiş dokuz yaşında vefat etti. Cenazesi Üsküdar, Karacaahmet’teki Şakirin Camii’nden kaldırılarak Çengelköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Hıfzı Topuz (25 Ocak 1923 – 26 Eylül 2023)

26 Eylül 2023’te aramızdan ayrılan duayen gazeteci Hıfzı Topuz, Ahmet Rami Topuz ve Hadice Melahat Topuz’un oğulları olarak 25 Ocak 1923’te dünyaya geldi. 1947-58 yıllarında Akşam gazetesinde önce istihbarat şefi, sonra yazı işleri müdürü olarak çalışan Topuz, İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer alan ve başkanlığını yapan Topuz, yılından 1983 yılına kadar Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde özgür haber dolaşımı şefi olarak çalıştı. 

Topuz, Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle çeşitli dergilerde diziler ve inceleme yazıları yazdı. Anadolu Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iletişim fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verdi. 

Topuz, 26 Eylül 2023’te İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 100 yaşında hayatını kaybetti. 28 Eylül’de ilk olarak Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen anma töreninin ardından cenazesi Teşvikiye Camii’ne getirildi. Cenaze namazının ardından Topuz’un naaşı Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.

Metin Uca (13 Kasım 1961 – 17 Kasım 2023)

Türk yazar ve sunucu Metin Uca, araç kullanırken bilincini kaybetmesi sonucunda geçirdiği trafik kazası sonrası kaldırıldığı hastanede tedavi görürken, 17 Kasım 2023’te aramızdan ayrıldı.

“Günaydın Türkiye” adlı sabah haberleri sunan Uca, üç sene süren bu programda Haka dansını Türkiye’ye tanıtmasıyla meşhur oldu. 2002 yılında Star TV’de yayımlanmaya başlayan, sunuculuğunu yaptığı “Passaparola” adlı yarışmayla şöhretine şöhret katan Uca, Reha Muhtar ve Hülya Avşar ile Pişti adında bir program da yaptı.

Uca, Dilovası ilçesinde araç kullanırken bilincini kaybetmesi sonucunda geçirdiği trafik kazası sonrası İstanbul’da tedavi altına alındı. Tedavisi kapsamında 15 Kasım 2023 günü yapılan ameliyat sonrasında yoğun bakıma alındı. Ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlar sonucu 17 Kasım 2023 tarihinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Naaşı Ankara’daki Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi. 

Uca’nın bir televizyon programında “Yakılarak ölmek ve küllerimin de İstanbul boğazından serpilmesini istiyorum. İki yüzlü cenaze törenlerini istemediğim için yakılarak ölmeyi çok istiyorum. Umarım dostlarım ve bu konuda bıraktığım vasiyet çerçevesinde bunu yaparlar. Tören istemiyorum çünkü. Hatırlanmak istemiyorum” ifadeleri nedeniyle cenazesinin inancına uygun şekilde yapılması gerektiğini belirten iki kişi, vasiyetine uyulmamasını cenazesinde protesto etti.

Manuel Çıtak

Türkiye’nin önde gelen fotoğraf sanatçılarından Manuel Çıtak, 9 Ekim 2023’te geçirdiği kalp krizi sonucu 61 yaşında hayatını kaybetti. Uzun yıllardır fotoğraf sanatının farklı alanlarında kent yaşamı, portre ve çevre gibi konularda eserler üreten Çıtak’ın ilk kişisel sergisi “islomania” 12 Mayıs 2022’de sanatseverlerle buluşmuştu. Manuel Çıtak 2015 Ağustos ayında Medyascope’un kuruluşunda yer aldı. İstanbul Sanayi Mahallesi’ndeki fotoğraf stüdyosunu Medyascope’a tahsis etti. Çıtak yakın zamana kadar Medyascope’un ortaklarındandı.

Hasan Bitmez

Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, 12 Aralık Salı günü TBMM’de 2024 bütçesi görüşüldüğü sırada iktidarın İsrail politikasını eleştiriyordu. 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’in işgali altındaki topraklara yönelik başlattığı “Aksa Tufanı” harekatı sonrası Gazze’de sivil yerleşimleri hedef alan Tel Aviv yönetimiyle ticari ilişkilerin durdurulmamasına tepki gösteren Bitmez, iktidarı işbirlikçilikle itham etmişti. 

İktidar içerisinden bazı gruplar İsrail mallarına boykot uygularken Türkiye’den İsrail’e ihracat yapılmasını doğru bulmayanlarla iktidar destekçileri arasında tartışma sürerken, Bitmez’in “Katil İsrail, İşbirlikçi AKP” yazılı pankartla Meclis kürsüsünde konuşma yapması iktidar partisinden milletvekillerini kızdırmıştı. 

Hasan Bitmez konuşmasını yaptığı esnada AK Partili milletvekilleri Bitmez’e tepki gösterdi. Bitmez ise Sezai Karakoç’un şiirini okuduktan sonra sözlerini tamamlarken, “Tarihin azabından kurtulsanız Allah’ın gazabından kurtulamayacaksınız” ifadelerini kullandı. Ardından fenalaşarak bayılan Bitmez’in yere düşmesi üzerine AK Parti sıralarından ise “Allah’ın gazabı böyle olur işte” sözleri Meclis tutanaklarına yansıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Aralık’ta Hasan Bitmez’in yaşamını yitirdiğini duyurdu. 

Bilal Çetin (1958 – 18 Aralık 2023)

Yeni Asır, Cumhuriyet, Dünya, Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl, Radikal, Sabah, Vatan gazetelerinde muhabirlik, Ankara temsilciği, köşe yazarlığı görevlerinde bulunan 65 yaşındaki Bilal Çetin, İstanbul’da bir süredir karaciğer kanseri tedavisi gördüğü Koç Üniversitesi Hastanesi’nde 18 Aralık 2023’te hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.