Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk rock müziğinin efsane ismi Erkin Koray’ın en iyi 10 şarkısı

Erkin Koray hayata veda etti fakat şarkıları bizimle yaşamaya devam ediyor. Sanatçı Aylin Aslım ve müzik eleştirmeni Murat Meriç, “Erkin Koray’ın en iyi 10 şarkısı”nı sıraladı.

Yıllardır Kanada’nın Toronto şehrinde yaşayan Türk rock, Hard rock ve Anadolu rock sanatçısı Erkin Koray, yoğun bakıma kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yaşa bağlı sağlık sorunları yaşayan ve akciğerinden rahatsızlığı olan Koray’ın ölümünün üzerinden üç gün geçti.

Erkin Koray’ın kızı Damla Koray’ın sosyal medyadaki paylaşımına göre herhangi bir tören yapılmayacak, fakat hayranları ve arkadaşları için bir toplantı düzenlenecek. Erkin Koray, 11 Ağustos’ta düzenlenecek törenin ardından Toronto’daki Westminster Mezarlığı & Anıt Mezarı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Türk rock müziğinin efsane isimlerinden Erkin Koray’ın ardından Aylin Aslım ve Murat Meriç’e “Erkin Koray’ın en iyi 10 şarkısı”nı sorduk.



Aylin Aslım’ın önerileri: “Ülkemizde Rock müziğin öncülerinden bir ikondur Erkin Koray. Her öncü gibi cesur ve sıradışıydı, yoksa bu ülkede o yolları açması mümkün olamazdı. Örnek alınacak bir şarkı yazarıdır. Arap ezgilerinin yoğun olduğu eser ve derlemeleri bana hitap etmezdi fakat bir şarkı yazarı olarak, sahne insanı olarak her zaman sevgi ve saygıyla andım ve anacağım. Nur olsun.”



Murat Meriç: “Acımız taze… Erkin Koray denince aklıma gelenler bunlar. En azından bugün. Şarkılar kişisel tarihimle alakalı. Hepsinin bir hikâyesi var. Tam da bu yüzden buradalar.“


Bir Erkin Koray dinleyicisi olarak buruk olduğumu söylemek istiyorum. Güzel insanlarla beraber güzel zamanların da artık mazide kaldığını biliyorum. Belki “en iyi 10 şarkı” şeklinde bir ayrım yapamam ama benim için kıymetli olan 10 şarkıyı sıralayabilirim: 

Erkin Koray kimdir?

Türk rock, Hard rock ve Anadolu rock sanatçısı Erkin Koray, 24 Haziran 1941’de İstanbul’da doğdu. Küçük yaşlarda piyano öğretmeni olan ve Şerif Yüzbaşıoğlu, Ayhan Yünkuş ve Önder Bali gibi müzisyenlere eğitmenlik yapan annesi Vecihe Koray’dan piyano öğrendi, daha sonra gitar çalmaya başladı.

İstanbul Alman Lisesi’nde eğitim gördüğü 50’li yılların ikinci yarısında, arkadaşlarıyla kurduğu amatör topluluk olan “Erkin Koray ve Ritimcileri”yle dönemin güncel parçalarını çalmaya başladı. Lise eğitiminin ardından 60’lı yılların başına dek çalışmalarını yarı amatör yarı profesyonel olarak sürdürdü.

Özgün çalışmaları, doğu ve batı müziklerinde yaptığı çalışmalarla birçok müzisyeni etkilemiştir. Cemalim, Köprüden Geçti Gelin gibi çalışmaları ile Türk halk müziği, Nihansın Dideden, Kıskanırım gibi parçalar ile Türk sanat müziği eserlerini yorumlayarak Anadolu rock tarzının en önemli eserlerini vermiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.