Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sigur Ros’un konseri iptal edildi | Melis Danişmend: “Sektördeki herkes son derece tedirgin”

Dünyaca ünlü İzlandalı post-rock grubu Sigur Ros’un İstanbul-KüçükÇiftlik Park’ta 28 Temmuz’da vereceği konser iptal edildi. Gazete Kadıköy’de konuyla ilgili yazı kaleme alan Melis Danişmend, Medyascope’a konuştu. Türkiye’de festival ve konserin iptal edilmesinin kültürel tıkanmaya yol açtığını söyleyen Danişmend, “Ama günün sonunda net olan bir şey var: Sektördeki herkes son derece tedirgin, çokça soru işaretli” dedi.

KüçükÇiftlik Park’ta dinleyicileriyle buluşması beklenen İzlandalı post-rock grubu Sigur Ros’un konseri 15 gün kala iptal edildi. Sadece Sigur Ros değil; The Prodigy ve M83’nin Türkiye’de vereceği konserler de iptal edildi, biletler ücretleri de hayranlarına iade edildi. Konserlerin neden iptal edildiği ise bilinmiyor.

Melis Danişmend de Türkiye’de yabancı konserlerin iptal edilmesine ilişkin Gazete Kadıköy’de bir yazı kaleme aldı. Danışmend “Yabancı konserler bir bir iptal, sektör tedirgin” başlıklı yazısında, konserlerin iptalinin sebebinin bilinmemesiyle ilgili, “Ekonomik şartların her geçen gün daha da yokuş aşağı gittiği bir ülkede yaşıyoruz malum. Sadece yabancı değil, yerli konserlerdeki belirsizliğin boyutları da her geçen gün artıyor. İptallerin ekonomiyle bağlantılı olmasını, alım gücü her geçen gün azalırken konserlerin ‘lüks’ ya da ‘hayati olmayan’ tüketim kategorisine girmesini sebep olarak gösterebiliriz ama sadece bununla açıklayamayız” dedi.

İptallerin sebebini organizasyon işinde çalışanlara soran Danişmend, “Bunun tek ve net bir cevabı yok, birçok detayı var” diyerek aldığı cevapları yazdı:

“Öncelikle İstanbul’da yabancı sanatçıların konserlerini takip eden seyirci sayısı aslında hiçbir zaman çok yüksek olmadı. Bir yandan popüler isimlerin bütçeleri çok yüksek. Döviz kurları yükselirken yabancı sanatçıların konserlerini uygun ya da ucuz biletle sunabilmek neredeyse imkansız. Seyircinin alım gücü giderek düşüyor. Eskiden yaz sezonunda 10 konsere bilet alabilen bir kişi şu anda iki-üç konserden fazlasına gidemiyor. Pek konuşulmayan bir başka konu ise Türkiye’den göç. Özellikle son 10 yılda buradan göçen iyi eğitimli, yüksek gelir seviyesindeki kitle uluslararası konserlerin seyircisi ile ciddi şekilde örtüşüyordu. Şu anda az bilet sattığı konuşulan bazı konserlere gelebilecek seyircilerin bir kısmı artık başka bir ülkede yaşıyor. Hükümet ve politikacılar da uluslararası konserleri desteklemeyi pek dert edinmiyor. Vergi politikaları, alkollü içecek satış ve sponsorluklarına getirilen zorlaştırıcı tedbirler işleri zora sokuyor. Sponsorluk ise tam anlamıyla aslanın ağzında. Özellikle şu anda maliyeti çok yüksek olan uluslararası konserlere sponsorluk almak için büyük bir yarış söz konusu. Öte yandan sektördeki oyuncular birbirine dikkat ediyor. Yani açıklama yapıp yapmama konusunda kimse birbirini zor durumda bırakmak istemiyor ve uzlaşıp, anlaşıp birbirini idare ederek ortaya güzel işler çıkartmanın peşinde koşuyor.”

“Kültürel tıkanma”

Medyascope‘a konuşan Melis Danişmend, sektördeki herkesin son derece tedirgin olduğunu söyledi, “Ama günün sonunda net olan bir şey var: Sektördeki herkes son derece tedirgin, çokça soru işaretli. Kültürel anlamda ciddi bir tıkanma söz konusu” dedi.

Türkiye’nin kültürel anlamda ciddi bir gerileme yaşadığını söyleyen Danişmend, şöyle devam etti:

“Müzik, kültür-sanat ve eğlence sektörünün/etkinliklerinin her an bir yasak, engel ya da olumsuz tavırla karşı karşıya kalması, ekonomik ve ideolojik engeller, iptal edilen yabancı konserler, halihazırda her an iptal edilme riskiyle karşı karşıya olan yerli festivaller ve konserler ve daha pek çok parametre sebebiyle ülkede kültürel anlamda ciddi bir gerileme yaşanıyor. Bu sektörlere binlerce kişi emek veriyor ve buradan geçimini sağlıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.